Meatless Monday

Zomerse maaltijdsalade met limabonen, burrata en pesto

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Zin in een snelle, gezonde én verrassende maaltijd? Deze zomerse salade met limabonen, burrata en pesto staat in 10 minuten op tafel. Echt zo’n gerecht waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Kruidig, romig en fris tegelijk. Serveer met geroosterde tomaatjes en stokbrood, en je hebt een topgerecht waar je gasten jaloers op zijn.

Herkomst van het recept

Deze smaakvolle salade komt uit het kookboek Bold Beans, geschreven door Amelia Christie-Miller. Zij is de oprichter van het Britse bonenmerk Bold Beans, dat zich specialiseert in topkwaliteit bonen uit blik. In haar boek pleit ze voor meer bonen op tafel: gezond, duurzaam én vooral lekker.

portret Amelia Christies-Miller van Bold Beans
Portret Amelia

‘Dit is een van onze populairste recepten! Perfect als doordeweekse maaltijd met een frisse salade, of met geroosterde tomaten voor een uitbarsting van zoetheid en kleur.’ – Amelia

In haar versie wordt ricotta gebruikt, maar ik kies voor romige burrata: dat geeft nét wat meer luxe en bite.

Limabonen of boterbonen?

Even een korte uitleg, want de naamgeving zorgt soms voor verwarring. Wat wij in Nederland limabonen noemen, zijn grote witte bonen met een romige, boterachtige textuur. In Engeland heten ze butter beans. In sommige winkels worden ze ook verkocht onder de naam olifantsbonen.
Maar pas op: boterbonen is ook de naam van een heel ander product – namelijk de gele, sperzieboonachtige variant uit Frankrijk.

Welke wijn bij limabonen met burrata en pesto?

Deze maaltijdsalade is rijk en zacht door de bonen en burrata, kruidig door de pesto, én friszuur dankzij de citroen en geroosterde tomaatjes. Wat past daarbij? Een witte wijn met wat body en frisse zuren. Onze aanrader: een witte Bordeaux van Mouton Cadet, gemaakt van Sauvignon Blanc. Elegant, fris én aromatisch. Precies wat je zoekt bij dit gerecht.

 

Limabonen met ricotta en pesto uit het kookboek Bold Beans van Amelia Christie - Miller

Limabonen met burrata en pesto

Bereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Snel te maken maaltijdsalade met witte bonen, burrata en pesto. De geroosterde tomaatjes erbij maken het helemaal af. Serveer met stokbrood.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 2 blikken limabonen uitlekgewicht 250 gram
  • 1 bol burrata uitlekgewicht 125 gram
  • rasp van 1 biologische citroen plus sap naar smaak
  • zeezout versgemalen peper
  • 40 gram verse pesto koeling
  • rucola

Geroosterde tomaten

  • 1 theelepel olijfolie
  • 250 gram kerstomaten liefst aan de tak
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes

Bereiding
 

  • Maak de geroosterde tomaten. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Leg het trosje tomaten in de hete pan en bak 5 minuten. Schud de pan af en toe. Voeg de plakjes knoflook toe aan de pan en bak nog 2 minuten tot de knoflook goudbruin kleurt. Bestrooi met wat zout.
  • Spoel de limabonen af onder koud stromend water. (je kunt de bonen vervolgens even opwarmen in 100 ml groentebouillon. Persoonlijk vind ik dit lekkerder!)
  • Leg wat rucola op twee borden. Verdeel de bonen erover. Halveer de burrata en leg dit op de bonen. Schep de pesto erover en bestrooi met citroenrasp, plus wat citroensap. Bestrooi met zeezout en versgemalen peper. Bedruppel met wat extra olijfolie. Leg dan de geroosterde tomaten erop. Lekker met stokbrood.

Het kookboek Bold Beans

Dit kookboek is een ode aan bonen in blik, van voedzame salades tot feestelijke gerechten. De Britse schrijfster Amelia Christie-Miller laat zien dat peulvruchten sexy kunnen zijn. Naast het boek lanceerde ze haar eigen bonenlijn Bold Beans, verkrijgbaar in Engeland. Goed nieuws: veel van haar recepten zijn ook prima te maken met bonen uit de supermarkt.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Bold Beans
Auteur : Amelia Christie-Miller
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7404 0
Prijs : € 29,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!