Basisrecept

Zó maak je hummus op de juiste manier!

Hummus zelf maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt natuurlijk een blikje gekookte kikkererwten als basis nemen, maar hummus gemaakt van gedroogde kikkererwten is echt véél lekkerder. Ook helemaal niet moeilijk, het kost alleen iets meer tijd. Proef deze zelfgemaakte hummus en je wilt nooit meer anders!

Gedroogde kikkererwten koop je gewoon in de supermarkt. Een zakje van 350 gram kost minder dan € 1,- . Gebruik de helft van het zakje (180 gram), anders krijg je hummus voor een weeshuis. Vervolgens ga je gedroogde kikkererwten weken en koken. Dat koken kan op twee verschillende manier: in de snelkookpan of in een gewone pan. Hummus maken gaat als volgt. Kies de methode die bij je past.

Hummus maken met de snelkookpan

Ben je in het bezit van een goede snelkookpan, dan is dit een makkelijke methode die weinig aandacht nodig heeft.

Week de kikkererwten ca. 12 uur in ongeveer 2 liter water met een ½ eetlepel bakpoeder. Giet af, laat ze in de snelkookpan glijden, schenk er vers water over tot ze onder staan en breng aan de kook. Giet dan weer af, spoel de kikkererwten onder de kraan en schenk er vers water over tot 3-4 centimeter boven de kikkererwten. Voeg 2 laurierblaadjes toe. Sluit de pan af met het deksel en warm op matig vuur op tot de pan begint te sissen en het drukventiel dichtgaat. Draai het vuur laag (zo laag dat je nog wel wat gesis hoort van de stoom die door het ventiel komt) en kook de kikkererwten ca. 1 uur. Draai het vuur uit, laat de druk afnemen en open het deksel.

De kikkererwten zijn nu gaar. Laat ze afkoelen als je ze niet meteen gebruikt, schep ze in een glazen pot met goed sluitend deksel, bedek met kookwater en zet in de koelkast. Je kunt ze ongeveer 10 dagen bewaren.

Hummus maken in een gewone pan

Klassieke hummus staandAls je geen snelkookpan hebt, kun je de kikkererwten ook koken in een gewone pan met zware bodem. Het duurt meestal wat langer dan in een snelkookpan.

Week de kikkererwten ca. 12 uur in ongeveer 2 liter water met een ½ eetlepel bakpoeder. Giet af, laat ze in de pan glijden, schenk er vers water over tot ze onder staan en breng aan de kook. Giet dan weer af, spoel de kikkererwten onder de kraan en schenk er 800 ml vers water over. Voeg 2 laurierblaadjes toe. Laat onafgedekt op hoog vuur aan de kook komen. Schep met een schuimspaan het schuim eraf dat boven komt drijven. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en kook de kikkererwten in 2 tot 3  uur gaar. Controleer elke 20 minuten en voeg eventueel extra heet water toe. De kikkererwten zijn gaar als ze heel zacht zijn.

Klassieke hummus

4 personen10 minuten

 Ingrediënten

  • 350 gram gare kikkererwten
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1eetlepel lichte tahin, ongeroosterd
  • 3 tenen knoflook
  • sap van ½ citroen
  • zout
  • platte peterselie, fijngesneden

Stap 1

Laat de kikkererwten boven een kom uitlekken. Houd 2 eetlepels kikkererwten en 4 eetlepels vocht achter. Pureer de rest van de kikkererwten met 2 eetlepels olijfolie, de tahin, knoflook, citroensap en ½ theelepel zout in de blender of foodprocessor. Schenk er langzaam het vocht bij tot je een dikke, romige hummus hebt. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Breng zonodig op smaak met zout en extra citroensap.

Stap 2

Schep de hummus in een schaaltje en garneer met 1 eetlepel olie, de hele kikkererwten en evt. wat peterselie.

 

Het kookboek

Hummus, houmous of hummous. De schrijfwijze hangt af van het land waar het recept vandaan komt. Je kunt deze romige kikkererwtenspread op allerlei manieren maken. Dunja Gulin, afkomstig uit Istrië, laat in haar kookboek Hemelse hummus zien hoe veelzijdig hummus kan zijn.

Bestellen kun je hier:

Cover Hemelse Hummus Titel : Hemelse hummus
Auteur : Dunja Gulin
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301 645 8
Prijs : € 10,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.