Herinner je je ze nog? In de jaren 80 waren deze zalmrolletjes dé hit op elke borreltafel. Destijds ronduit vernieuwend, inmiddels wat in de vergetelheid geraakt. Maar laat je niet misleiden door hun retro-uitstraling, want deze hapjes zijn nog steeds het maken méér dan waard. Ze zijn eenvoudig, feestelijk en zien er fantastisch uit. Het enige wat je nodig hebt, is een bakker die het brood in de lengte voor je wil snijden. Een ideale borrelhap voor het komende (pinkster)weekend!
Toen ik culinair redacteur was bij Tip Culinair, hadden we een rubriek genaamd ‘4x anders’. Deze broodrolletjes met smeerbare vulling waren toen enorm populair, en één van de onderwerpen in deze rubriek; een klassieker in wording.

Ook kookboekenschrijver Julius Jaspers had ze altijd op voorraad toen hij nog zijn traiteurwinkel in Amsterdam runde. Voor hem zijn het echte ‘wereldhapjes’. En daar heeft hij helemaal gelijk in.
Brood in de lengte snijden
Voor deze rolletjes gebruik je casinobrood dat in de lengte wordt gesneden. Zelf doen kan natuurlijk: snijd het brood in 5 plakken van ca. 1½ cm dik. Maar je kunt ook je bakker lief aankijken. Met een geschikte snijmachine kan hij het brood zelfs in 7 tot 10 dunnere plakken snijden. Zelf vond ik een bakker in Gouda die dat nog kan: Brood & Co.
Liever geen brood? Of vind je het snijden een gedoe? Geen probleem! Gebruik dan eens zelfgebakken (koude!) pannenkoeken of kant-en-klare wraps als alternatief. Net zo lekker en nét even anders.
Welke wijn bij zalmrolletjes?
Bij deze feestelijke zalmrolletjes past een frisse witte wijn perfect. Denk aan een Sancerre (bijvoorbeeld die van Bernard Fleuriet, te koop bij Vinoblesse) of Pouilly-Fumé uit de Loire: strakdroog, met levendige zuren en een subtiel vleugje citrus dat mooi aansluit bij de ziltige zalm en frisse dille. Liever iets ronder? Kies dan voor een Chardonnay zonder houtrijping, bijvoorbeeld uit de Pays d’Oc of Chablis. Serveer goed gekoeld, en je borrel kan niet meer stuk. Santé!

Zalmrolletjes met dille
Ingredienten
- 1 casinobrood in de lengte gesneden
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 15 gram dille zonder takjes
- 500 gram gerookte zalm
Extra nodig
- keukenmachine met kleine kom, plasticfolie
Bereiding
- Snijd rondom de korstjes van het brood en snijd het brood in de lengte in 5 plakken van ca. 1½ cm dik en leg elke plak in de lengte op een stuk plasticfolie.
- Meng de boter met de dille in een keukenmachine met kleine kom tot een smeuïge massa.
- Besmeer de plakken brood met de dilleboter, beleg met gerookte zalm en besmeer die weer licht met de boter.
- Rol de plakken brood zo strak mogelijk op, met behulp van het folie (begin aan een korte kant), waarin de vulling als een spiraal zichtbaar is. Verpak de rollen stevig in het folie, draai de uiteinden als een toffee vast en laat ze in de koelkast in minstens 1 uur stevig worden. Of leg ze in de vriezer.
- Haal de ingevroren zalmrolletjes ca. 3 uur voor het serveren uit de vriezer. Snijd in plakken, terwijl de folie er nog omheen zit. Verwijder vervolgens de folie.
Het kookboek Kerstbijbel
In deze kerstbijbel vind je meer dan 250 recepten voor de kerstdagen. Drie jaar lang werkte schrijver Julius Jaspers aan dit naslagwerk. Aan alles is gedacht. Uiteraard de klassiekers zoals deze Russische salade of een Tournedos Rossini, kerststol of hazenpeper. Van ontbijt tot snacks en van dranken tot sauzen. Voorzien van sfeervolle foto’s.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Kerstbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7527 6
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!