Voor het weekend

Zalm met asperges en sinaasappel: simpel te maken ovengerecht

Zalm met witte asperges uit de oven is een ideaal gerecht voor als je gasten ontvangt. Het mooie van dit recept is dat je alles in één schaal in de oven bereidt. Ook de asperges hoef je niet voor te koken. Zo kun je genieten van je gezelschap zonder voortdurend in de keuken te staan. Na een half uurtje haal je het heerlijk geurende gerecht uit de oven!

Vooral de topping op de zalm, gemaakt van sinaasappelrasp, bosui, en olijven, maakt dit gerecht heel speciaal. Zeekraal geeft nog net een extra ziltig tintje. Bovendien zorgt dat voor een prachtige presentatie. Met zo’n gerecht als dit maak je gegarandeerd indruk bij je gasten.

Welke wijn bij zalm met asperges?

In dit gerecht wordt de wijnkeus bepaald door de zalm mét de topping, en niet direct door de asperges. Wij dronken er een complexe Verdejo bij die een klein beetje houtlagering had gehad. Wel voldoende frisheid, maar met net wat meer body. Andere goede optie is een rosé uit de Provence. Die resoneert goed bij het bittertje van de sinaasappel en het zoute van de zwarte olijven. Meer weten over welke wijn bij zalm? Klik op de link.

Zalm met asperges

Zalm met asperges en sinaasappel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Heerlijke zalm uit de oven met een topping van olijven, kappertjes en sinaasappelrasp. Alle smaakelementen zitten erin: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De crunch van zeekraal verrijkt de smaak. De cleane smaak van witte asperges is een mooie tegenhanger.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg witte asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 zalmfilets à 150 gram
  • 1 sinaasappel sap en rasp
  • 1 bosuitje in dunne ringetjes
  • 1 sjalotje heel fijngesnipperd
  • 5 zwarte Kalamata olijven zonder pit fijngesneden
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 theelepels grof zeezout maldon
  • versgemalen peper
  • 50 g boter gesmolten
  • 100 gram zeekraal

Extra nodig

  • grote ovenschaal of braadslede, aluminiumfolie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde weg; bij verse asperges hoeft er nauwelijks iets af. Halveer dikke asperges in de lengte. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Even door elkaar husselen zodat de olie zich goed verdeelt.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en pers hem daarna uit. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper. Wrijf in met wat sinaasappelsap en leg even apart om te marineren.
  • Meng intussen de sinaasappelrasp met de bosui, sjalotje, olijven, peterselie, kappertjes, zeezout en peper.
  • Meng de rest van het sinaasappelsap met de helft van de gesmolten boter. Schenk op de bodem van de ovenschaal. Leg de zalmfilets en de asperges in de schaal. Verdeel de olijven-topping over de zalmfilets.
  • Schenk de rest van de gesmolten boter over de zalm en asperges. Dek de zalm en asperges af met een stuk aluminiumfolie. Schuif de schaal in de oven en laat de zalm en asperges in 25 tot 30 minuten gaar worden. Baktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. Controleer na 25 minuten.
  • Breng een pannetje water aan de kook en blancheer de zeekraal enkele seconden. Giet af in een vergiet. Verdeel over vier borden. Leg de zalmfilet erop. Drapeer de asperges ernaast.
  • Lekker met gekookte krieltjes in de schil.