Voor het weekend

Zalm in bladerdeeg

Recept zalm in bladerdeeg. Het gerecht smaakt romig en smeuïg en is simpel en snel. Met zalm, geblancheerde spinazie, bladerdeeg en roomkaas. In 30 minuten op tafel. Combineer met een Chardonnay uit Elgin #wijnspijscombinatie #zalm #bladerdeeg #vis

Zowel kookboekrecensent Anita Ootjers als ik zijn zeer enthousiast over het kookboek Easy Nordic van de IJslandse kookboekschrijfster Dagný Rós Ásmundsdóttir. Het is een ode aan de Scandinavische kunst van het leven: hygge (betekent: heerlijk samen eten met vrienden). Lees nog maar even de recensie van vorige week. Dit simpele zalmgerecht is afkomstig uit haar boek. We hebben het recept wel iets aangepast en blancheren de spinazie vooraf. Zelf zegt hierover: “Dit recept heb ik uitgevonden om mijn dochter stiekem groenten te doen eten, want die lust ze niet zo graag. Spinazie verstopt in bladerdeeg. It works! Want welk kind houdt nu niet van brood?”

Klik hier om het recept voor zalm in bladerdeeg op te slaan op Pinterest

Welke wijn bij ‘Zalm in bladerdeeg’?

Het gerecht smaakt romig en smeuïg. Spinazie zorgt voor kleur en bite. Alles verpakt in een knapperig bladerdeeg. Hier past een chardonnay met een klein beetje houtlagering heel goed bij. Ook die heeft een rond mondgevoel en is rijk van smaak. Maar ook een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika is een goede keus.

Muziek: bij een IJslandse schrijfster hoort een IJslandse zangeres. Björk is ook bijzonder. Luister maar naar Come to me…

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Beleef een culinair genot met deze zalm verpakt in krokant bladerdeeg. Een gerecht waarin zachte zalm en boterig deeg samenkomen, ideaal voor een elegante hoofdmaaltijd die zowel eenvoudig als indrukwekkend is.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram spinazie
  • 500 gram zalmfilet
  • zout peper
  • 1 vel bladerdeeg 270 gram, koeling*
  • 1 pakje roomkaas met knoflook en kruiden 80 gram
  • 1 ei losgeklopt

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Blancheer de spinazie 1 minuut in ruim kokend water. Giet af in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Bestrooi de zalm met zout en peper.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat. Prik er enkele keren met een vork in. Leg de zalm in het midden (snij een beetje op maat zodat het past in het bladerdeeg). Verdeel de spinazie erover. Verkruimel de roomkaas over de spinazie. Vouw het bladerdeeg over de zalm en maak de zijkanten dicht. Bestrijk met losgeklopt ei. Bak de zalm in bladerdeeg in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.

Notities

*Je kunt ook 6 plakjes diepvries bladerdeeg laten ontdooien. Leg ze daarna op elkaar en rol ze uit tot een rechthoekige lap.

Bestellen kun je hier:

cover Easy NordicTitel : Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

 

 

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit Easy Nordic. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept