Deze wortel salade is al jarenlang een favoriet bij mij thuis. Het recept komt van de Australische chef Bill Granger, uit zijn kookboek Altijd Lekker. Het is een makkelijk te bereiden bijgerecht dat heerlijk combineert met een vegetarische curry, of met een simpel stukje gegrilde vis.
Wat deze wortel salade bijzonder maakt, is dat de wortelen kort worden gekookt, waardoor ze net wat zachter zijn en minder rauw smaken. De dressing is eenvoudig, maar de combinatie van feta, verse munt en zwarte olijven tilt de salade naar een hoger niveau.
Kookboek Altijd Lekker
Ik ben een enorme fan van de no-nonsense kookstijl van Bill Granger en heb inmiddels maar liefst tien van zijn kookboeken in mijn kast staan. Altijd Lekker is zijn derde boek, uitgebracht in 2005. Ik kocht zijn eerste kookboek, Man in de Keuken, eigenlijk om mijn partner te leren koken, maar al snel raakte ik zelf verslaafd aan zijn snelle en lichte recepten. Tegenwoordig is Altijd Lekker helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar, vaak voor wel €69,90!
Een culinaire ervaring in Sydney

Vorig jaar was ik op wijnvakantie in Sydney, Australië, en kon ik natuurlijk niet de kans voorbij laten gaan om in één van Bill Grangers restaurants te eten. Naast zijn tien kookboeken is hij ook eigenaar van diverse restaurants, onder andere in Sydney, Japan en Engeland. Sydney is echter waar het allemaal begon. We besloten te ontbijten in zijn restaurant Bills in de wijk Darlinghurst. Het was een geweldige ervaring; zowel het eten als de ontspannen sfeer weerspiegelen perfect de lichte, frisse stijl van zijn boeken.



Welke wijn bij wortel salade?
Bij een wortel salade met de frisse smaak van munt, feta en citroen kies je voor een levendige witte wijn. Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is een uitstekende keuze vanwege zijn frisse zuren en kruidigheid, die prachtig samengaan met de munt. Ook een Grüner Veltliner is een aanrader. Dit is een veelzijdige wijn die alle smaken in deze wortel salade prachtig omarmt.

Wortel salade met feta en munt
Ingredienten
- 1 kg wortelen geschild
- 150 gram feta verkruimeld
- 5 gram verse muntblaadjes
- 50 gram zwarte olijven
Dressing
- 2 teentjes knoflook uit de knijper
- 3 eetlepels citroensap
- 5 eetlepels olijfolie extra vergine
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel zeezout versgemalen peper
Bereiding
- Schil de wortelen met een dunschiller. Snijd de wortel in dunne staafjes. Breng ruim water met zout aan de kook. Kook de wortelstaafjes ca. 5 tot 10 minuten (proef even om te controleren hoe rauw je ze wilt hebben). Giet af en spoel de wortel af met koud stromend water.
- Maak een dressing van knoflook, citroensap, olijfolie, komijn, paprikapoeder, zout en peper. Klop door elkaar.
- Schik de wortel op een grote schaal. Verdeel de feta en olijven erover. Giet de dressing erover. Garneer met de muntblaadjes.
- Tip: Deze salade smaakt ook heerlijk als lunch, met een stuk knapperig brood erbij!

Meer recepten van Bill Granger
Ben jij ook fan van Bill Granger, of gewoon benieuwd naar meer recepten? Kijk dan eens naar dit weekmenu Bill Granger met 5 signature dishes van zijn hand.


Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!