Voor het weekend

Winterse snert uit de multicooker

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Snert en winter gaan hand in hand. Afgelopen dinsdag las ik in de Volkskrant dat deze stevige erwtensoep de populairste maaltijdsoep van Nederland is. Een goede reden om dit weekend zelf weer een pan te maken!

Je kunt Hollandse erwtensoep op het fornuis bereiden, maar met een snelkookpan of multicooker ben je sneller klaar. Dat laatste scheelt tijd, zonder in te leveren op smaak.

Een snertrecept uit Café Marseille

Dit recept komt uit het kookboek Café Marseille, vernoemd naar de gelijknamige Franse bistro in Rotterdam. Chef-kok en eigenaar Derk Jan Wooldrik verzamelde zijn wereldse recepten tijdens zijn tijd als scheepskok en bundelde ze in dit kookboek. In het hoofdstuk Rotterdam deelt hij zijn Hollandse recept voor snert – zowel op de traditionele manier als in de snelkookpan.

Snert uit de snelkookpan

Zelf maak ik erwtensoep op het fornuis, precies zoals mijn moeder dat vroeger deed: met twee soorten worst. In de originele versie van Derk Jan ontbreekt dat, maar ik vind dat het de soep net dat extra’s geeft. Dus heb ik het toegevoegd!

In het intro van zijn kookboek vertelt Derk Jan zijn verhaal:

Ik groeide op voor galg en rad. Mijn ouders waren altijd aan het werk. ’s Avonds kwam er een pot eten op tafel, meestal uit de snelkookpan. Een ingenieus apparaat, want onder druk stond de erwtensoep in 45 minuten op tafel. Soms hadden we iets bijzonders: vleesfonduen met z’n zessen op een wiebelig, koperen stelletje met kokende olie. We sprongen om het fornuis heen om de vleesspiesjes te frituren, met pils en rosé binnen handbereik. Het is een wonder dat het nooit misging.

Tot mijn vijftiende had ik weinig interesse in eten. Maar de Culinaire Vakschool in Groningen bleek mijn redding. Daar leerde ik écht koken: aardappelpuree door de knijper – luchtig, op smaak en zonder klonten. Kip bonne femme met spekjes, wortel, ui en gebakken aardappeltjes. Eenvoudige Hollandse kost, maar dan perfect uitgevoerd.

Kip bonne femme, afkomstig uit kookboek Eenpansbijbel van Julius Jaspers
Kip bonne femme

Toen ik eens iets anders wilde proberen, ontdekte ik Kook eens wat anders met Surinaamse recepten en het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuijk. Vanaf dat moment wist ik: laat mij maar koken. Maar uiteindelijk is het de snert uit de snelkookpan van mijn moeder die ik overal ter wereld aan boord van schepen heb klaargemaakt. Zelfs in de tropen, met een flinke lik sambal, smaakt hij fantastisch.

Mijn ex hield niet van snert, waardoor er een snertpauze van zo’n twintig jaar is geweest. Gelukkig is mijn vriendin Marieke er dol op, dus nu staat hij weer regelmatig op tafel. Hulde aan de snelkookpan!

Van snelkookpan naar multicooker

Derk Jan maakte zijn erwtensoep aan boord van schepen in een snelkookpan. De moderne variant daarvan is de multicooker, die meerdere functies heeft (circa tien), waaronder koken onder hoge druk. Ik heb dit recept in een multicooker getest en hoewel het proces iets sneller gaat, valt de tijdwinst uiteindelijk mee.

De multicooker heeft namelijk tijd nodig om op druk te komen en daarna duurt het nog 15 minuten voordat de druk er veilig af kan. In totaal win je zo’n 30 minuten ten opzichte van de klassieke bereiding (dit is het recept).Een bescheiden tijdsbesparing dus, maar het resultaat is een heerlijk smaakvolle soep.

Dus of je nu kiest voor de ouderwetse pan, de snelkookpan of de multicooker – een kom dampende snert blijft de ultieme winterse comfortfood!

 

Erwtensoep - Snert van café Marseille

Snert uit de snelkookpan of multicooker

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 20 minuten
Erwtensoep recept uit de snelkookpan van Derk Jan Wooldrik zoals zijn moeder het altijd maakte.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram spliterwten afgespoeld en uitgelekt
  • 400 – 500 gram schouderkarbonade met bot
  • 250 gram speklappen in blokjes (250 gram)
  • 2 middelgrote uien fijngehakt
  • 1 prei in fijne ringen
  • 1 winterwortel in plakjes
  • 1 knolselderij geschild en in kleine blokjes
  • 8 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 rookworst in plakjes
  • 2 braadworsten in plakjes

Garnering:

  • fijngehakte bladselderij

Extra nodig

  • snelkookpan of multicooker, zeef

Bereiding
 

  • In zeef spliterwten goed afspoelen onder koud stromend water en laten uitlekken.
  • Intussen uien pellen en snipperen. Wortel schillen, wassen in kleine blokjes snijden, Prei in ringen snijden. Knolselderij schillen en in blokjes snijden.
  • In multicooker-pan doen: alle ingrediënten (behalve worsten). Eerst de harde groenten, dan spliterwten, vlees en 2 liter koud water. Tot slot de kruiden.
  • Sluit de multicooker af en stel de pressure knop in op ‘high pressure’ en kook op hoge druk 30 minuten. Zorg ervoor dat de stoomventiel is gesloten.
  • Als de tijd is verlopen, wacht ca. 15 minuten en laat de druk voorzichtig vrij.
  • Haal de schouderkarbonade uit de soep, verwijder de botten en snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg het vlees weer toe aan de soep.
  • Voeg worst-plakjes toe aan de soep en laat nog 15 minuten zachtjes koken op de sauté-stand van de multicooker.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel over de soepkommen en garneer met bladselderij.
  • Serveer de erwtensoep met (rogge)brood met spek en/of kaas.

Het kookboek Café Marseille

Kleurrijk kookboek met recepten van over heel de wereld. Het is een reisverslag met smaakvolle kookverhalen aangevuld met recepten. Geschreven door eigenaar/ chefkok Derk Jan ‘DJ’ Wooldrik aan de Rotterdamse Kruiskade. Hij is een kok in hart en nieren en bestierde voorheen onder meer de keukens van de Rotterdamse restaurants Bird en Lux.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover Café MarseilleTitel : Café Marseille
Auteur : Derk Jan ‘DJ’ Wooldrik
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90488 6339 6
Prijs : € 35,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Manolito van Galen 10 februari 2025 om 14:40 uur

    5 sterren
    Hoi Jolande,

    Ziet er heerlijk uit.
    Ik heb echter geen multicooker en geen snelkookpan.
    Kan ik dit gerecht ook in een gewone soeppan bereiden?
    Bij voorbaat hartelijk dan voor jouw antwoord.

    Groetjes,
    Manolito

    • Jolande Vos Jolande Vos 11 februari 2025 om 10:34 uur

      Hi Manolito, Ja hoor dat kan ook. Gebruik dan mijn recept :mijn Hollandse erwtensoep. Klik op het rode linkje ‘klassieke bereiding’ in de lopende tekst. Succes ermee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept