Mijn moeder bakte regelmatig een ronde appelcake, of abrikozencake. Een heerlijke variatie op de klassieke vanillecake. Geïnspireerd door de Herfstcake van Rudolph’s Kitchen heb ik een nieuwe variant bedacht: appelcake met bitterkoekjes en pure chocolade. Weinig werk, groots resultaat. Eenvoudig om te maken voor iedereen met weinig bakervaring.
Bakpapier op maat
Het is handig om de bodem van je springvorm (doorsnede 22 cm) te bekleden met bakpapier. Er is een heel eenvoudige manier om dit te doen. Deze methode leerde ik van Jamie Oliver. Zie hier een filmpje hoe je dat doet.
Bakken wordt een feest met mijn KitchenAid handmixer. Hij heeft negen snelheden, perfect voor elk recept, van zacht beslag tot stevig deeg. En als ik slagroom of eiwitten nodig heb, zet ik hem gewoon op de hoogste stand. Zo handig en veelzijdig!
En nog een extra tip: om de appel in partjes te snijden, gebruik ik altijd de zogenaamde appel-partjessnijder. Hiermee verwijder je, in één handeling, het klokhuis en verdeel je appel in mooie gelijke partjes. Echt IDEAAL!
Appelcake met bitterkoekjes extra lekker
Je kunt deze appelcake nog een extra lift geven door de bovenzijde af te lakken met abrikozenjam. Verwarm hiervoor 2 eetlepels jam in een steelpan en verdeel de warme jam met een kwastje over de taart. Dat maakt hem mooi glanzend van uiterlijk. Extra lekker wordt je appelcake met een toef slagroom!

Appelcake met bitterkoekjes en chocolade
Ingredienten
- 150 gram zachte roomboter géén margarine nemen!
- 150 gram fijne suiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 150 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 10 bitterkoekjes
- 50 ml Amaretto
- 40 gram pure chocolade gehakt
- 1 theelepel kaneel
- 2 appels Elstar, in partjes
Extra nodig
- springvorm (22 cm), bakpapier, handmixer, partjessnijder
Bereiding
- Zet alle ingrediënten afgewogen klaar.
- Snijd de koekjes in stukjes, doe ze in een kommetje en schenk de Amaretto erover. Schep door elkaar.
- Beboter de springvorm en bedek de bodem met bakpapier. (Zie filmpje)
- Doe de boter en suiker in een kom. Mix met een handmixer ca. 10 minuten tot een lichte romige massa. Voeg één voor de één de eieren toe en mix erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.
- Oven voorverwarmen op ca. 180 °C. Schep in gedeelten het gezeefde bakmeel, kaneel en mespunt zout erdoor. Schep het beslag steeds van buiten naar het midden. Doe dit op een luchtige manier. Schep de stukjes bitterkoekjes en de gehakte chocolade erdoor. Beslag overdoen in de ingevette springvorm.
- Schil de appels en snijd (met behulp van een partjessnijder) in partjes. Druk de partjes appel in het beslag (cirkelvormig).
- Zet de appelcake op een rooster in het midden van de oven. Bak in ca. 60 tot 70 uur gaar en goudbruin. (Eventueel de laatst 10 minuten afdekken met aluminiumfolie als de cake te bruin wordt). Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Blijft de prikker helemaal schoon, dan is de cake gaar.
- Laat de cake na het bakken eerst ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder de ring en laat verder afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!