Dosa's Masala

Dosa, blini, okonomiyaki
Wereldse pannenkoeken

Ik val maar meteen met de deur in huis: in mijn hele leven heb ik nog nooit één pannenkoek gebakken. Echt, niet een. Gezien de veelvuldige logeerpartijtjes in het verleden met het jonge spul van familie en vrienden zou je misschien anders verwachten. Maar, we vonden het altijd leuker om hen te verrassen met iets dat ze thuis niet zo snel voorgeschoteld kregen.

Je bent echter nooit te oud om te leren. Want wat bleek? Afgelopen week kwam er kookboekenpost en daar zat een exemplaar tussen met de niet mis te verstane titel: ‘Pannenkoeken’. Ik werd er nieuwsgierig van want veel verder dan pannenkoeken met appel, spek en poedersuiker ben ik nooit gekomen.

Van Hollandse pannenkoek tot Japanse okonomiyaki

En eerlijk is eerlijk, bij het doorbladeren van Pannenkoeken werd ik steeds enthousiaster. In maar liefst 70 recepten laat het kookboek de lezer watertanden van pannenkoeken variëteiten, voor elk moment van de dag. Van ’s morgen vroeg tot ’s avonds laat, in zoete en hartige varianten, uit alle delen van de wereld. Van Oost-Europese blini’s belegd met gerookte zalm, via hartig gevulde Japanse okonomiyaki  tot Australische luchtige pikelets die je besprenkelt met golden syrop of dik besmeert met jam en room. En dan heb ik het nog niet eens over alle momenten van de dag waarop je pannenkoeken kunt serveren: als ontbijt, lunch, borrelhapje of complete avondmaaltijd, met heel veel hartige vullingen of beleg.

Voor een aantal recepten moet je wel even tijd nemen. Niet dat het bakken van de pannenkoeken zo lang duurt, maar de bereiding van de vulling is soms redelijk arbeidsintensief. Maar het loont de moeite, gezien de appetijtelijke foto’s van het eindresultaat.

Het kookboek begint met een aantal basisrecepten voor pannenkoeken en als je een recept maakt dan verwijst de ingrediëntenlijst naar dat basisrecept voorin het kookboek.

Aan de slag!

Ik besluit om Indiase dosa’s te maken want daar heb ik fijne herinneringen aan. Tijdens een werk-reis naar Mumbai een aantal jaar geleden at ik er minstens iedere dag één, want dit populaire streetfood is er op elke hoek van de straat verkrijgbaar. Daar gaan we!

Indiase dosa’s

Dit heb je nodig:

  • 50 gram ongekookte belugalinzen
  • ½ theelepel fenegriekzaad
  • 150 gram rijstmeel
  • 1 theelepel chili-olie
  • ½ theelepel chilivlokken
  • plantaardige olie om in te vetten
Dosa's naturel
Dosa’s naturel

Zo maak je het:

Spoel de linzen af en week ze vervolgens minimaal 4 uur in ruim koud water met het fenegriekzaad. Giet af, doe ze in een blender met 50 milliliter koud water en pureer ze glad.

Doe de puree over in een kom, voeg het rijstmeel, de chili-olie en het zout toe en roer er 3 deciliter koud water door om een dun beslag te krijgen. Dek af met schone theedoek en laat ca. 8 uur op een koele plek staan.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag die besmeerd is met een dun laagje olie. Schep 60 milliliter beslag in de pan en draai met de pan zodat het beslag de hele bodem bedekt. Bak elke kant ongeveer 1½ minuut. Herhaal dit tot het beslag op is. Uit dit beslag haal je 8 pannenkoekjes.

Je kunt de dosa’s zo eten besmeerd met wat ghee of gezouten boter, maar ze zijn ook heerlijk om te vullen met curries van groenten, vlees, kip en vis. En een flinke schep chutney. Eet lekker!

Bestellen kun je hier:

Cover PannenkoekenTitel: Pannenkoeken
Recepten: Sue Quinn
Uitgever: Veltman Uitgevers
ISBN nummer: 9789048316519
Prijs: €17,50

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *