Wat verbindt FuZion met Melk&Dadels?

Samen koken, samen eten, samen zijn met muziek; dat betekent voor mij VERBINDEN! In het kookboek Melk&Dadels wordt dit idee bij uitstek voor het voetlicht gebracht. Wat een mooi kookboek is dit! Niet meer dan terecht winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2014. Ook vindt er verbinding plaats tijdens de vijfde Flamenco Biënnale Nederland op dit moment. Verbinding is de basis van het programma.

Koken en eten
Melk & Dadels is een bijzonder kookboek. Waarom? Het is een Marokkaans kookboek waarin de lievelingsrecepten verzameld zijn van 20 Marokkaanse Nederlanders.  Het is bijzonder, omdat er elke keer een persoonlijk verhaal wordt verteld van Marokkaans-Nederlandse kinderen én hun moeders. Vier Marokkaanse meiden (Rachida, Saloua, Houria en Chafina) komen op een bruiloft tot de ontdekking dat ze eigenlijk niet geleerd hebben om authentiek te koken. Hun moeders zijn fantastische superkokkinnen, maar zij  koken vaak zonder recepten. Traditioneel werden de recepten mondeling doorgegeven van generatie op generatie, van moeder op dochter, en steeds verder geperfectioneerd. Om dit culturele erfgoed niet verloren te laten gaan, werd besloten om ze vast te leggen. Zo gezegd, zo gedaan. Met als resultaat; een uniek boek met 100 geheime recepten. En ook dat is verbinden; familiebanden intensiveren.

Koken en muziek
Mijn blogs gaan altijd gepaard met een mooi stukje muziek (verbinding). Bij dit kookboek past ongetwijfeld de muziek van de gelegenheidsband FuZion. Ook hier vindt verbinding plaats tussen Nederlandse flamencomuzikanten (met o.a. zangeres Erminia Fernández Córdoba) en de Nederlands-Marokkaanse band Imetlaâ. Een ontroerende samenwerking tussen verschillende culturen (Nederlands, Spaans en Marokkaans) en verschillende muziekstijlen die tot een prachtig geheel worden gesmeed. Momenteel zijn ze te zien tijdens de Flamenco Biënnale in Nederland. Er zijn nog kaartjes beschikbaar voor een concert op zondag  1 februari in Den Haag.  Luister naar dit YouTube-filmpje, dan begrijp je wat ik bedoel.

Receptje!
Het kookboek is prachtig uitgegeven door ROSE stories, in samenwerking met de Marokkaanse Nadia Zerouali, bekend van de Arabia kookboeken en 24Kitchen. Mooie close foodfotografie, maar ook foto’s die een inkijkje geven in de keuken van hun moeders. De vrolijkheid en de liefde voor elkaar spat er vanaf. Dat geeft een heel ander beeld van het Marokkaanse familieleven! Alleen het recept van de gevulde dadels op de omslag heb ik niet kunnen vinden. Dat is nou jammer, want de dadels had ik al in huis gehaald. Daarom een eigen interpretatie: vul elke dadel met een gerookte amandel en een schepje Mon Chou. Garneer met granaatappelpitjes. Verbind en geniet!

Titel:                     Melk & Dadels
Auteur:                Rose Stories ism Nadia Zerouali
ISBN:                    978 90 79679 25 6
Prijs:                     € 24,95

 

* Met dit verhaal doe ik mee aan het Foodblogevent van januari 2015, als inzending op het thema ‘Verbinding’. Het is deze maand geïnitieerd door Sophie van Wijnen van het foodblog  ‘Eten maken’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *