Meatless Monday

Vijgen met gorgonzola en pecannoten: snelle borrelhap

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Ben je ook zo dol op verse vijgen? Dan is dit hét moment om toe te slaan! Bij AH liggen nu prachtige vijgen voor een zachte prijs, en daar wil je iets bijzonders mee doen. Dit snelle borrelhapje is een verrukkelijk alternatief voor de klassieke vijgen met Parmaham: vijgen met gorgonzola, helemaal vegetarisch én onweerstaanbaar. De gekaramelliseerde pecannoten geven het geheel een heerlijke crunch en maken dit hapje echt af. Perfect voor bij een goed glas wijn of port!

Het recept is afkomstig uit het kookboek Last Minute Dinners; een kookboek met eenvoudige maar toch spectaculaire recepten voor onverwacht bezoek. Aangevuld met handige menuplanners.

 

Welke wijn bij verse vijgen met gorgonzola?

Ik proefde dit borrelhapje met diverse wijnen. Maar de combinatie een glaasje Ruby Port bleek er bovenuit te springen. Deze port sluit qua fruit aan op de friszure smaak van de verse vijgen, maar het zoete karakter past helemaal bij de topping van gekaramelliseerde pecannoten.

 

Kies romige gorgonzola

Schrijfster Frankie Unsworth; een foodstylist uit Engeland vetelt in het intro:

Ik kies vaak voor gorgonzola cucchaio, die zo romig is dat een lepel het enige geschikte werktuig is om hem uit te smeren. Maar als je die niet kunt vinden, is een normale romige gorgonzola ook erg lekker.’

 

Verse vijgen met gorgonzola, een recept uit Last Minute dinners van Frankie Unsworth

Verse vijgen met gorgonzola

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 15 minuten
Verse vijgen met gorgonzola is simpel te maken borrelhapje. Krokante gekaramelliseerde pecannoten zorgen voor een spannende crunch. Heerlijk bij een glas port.
Aantal 12 stuks

Ingredienten
 

  • 65 gram pecannoten
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • ½ theelepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes
  • 12 rijpe vijgen
  • 6 eetlepels gorgonzola
  • Zeezoutvlokken

Bereiding
 

  • Rooster de pecannoten in een droge kleine (tefal) koekenpan. Rooster ze in ca. 3 minuten lichtbruin.
  • Voeg toe: ahornsiroop, rozemarijn en wat zeezoutvlokken en meng goed. Bak nog 1 minuten onder voortdurend roeren, tot ze kleverig en goudbruin zijn. Laat afkoelen op keukenpapier. Hak de noten in grove stukken.
  • Halveer de verse vijgen. Schep wat gorgonzola op elke halve vijg. Garneer met de gehakte, gekaramelliseerde noten. Serveer direct.

 

Meer met verse vijgen

Benieuwd naar meer recepten met verse vijgen? Kijk ook nog eens hier naar:

Verse vijgen met brie-vanillesaus van Pascale Naessens. Voor het pure kerstmenu in E-book
Oogverblindend voorgerecht van verse vijgen

 

Het kookboek Last Minute Dinners

Handzaam kookboek met eenvoudige gerechten die er spectaculair uitzien. In een handomdraai tover je geweldige gerechten op tafel. Dus koken zonder stress voor vrienden en familie.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Last Minute Diner PartyTitel : Last minute Dinners
Auteur : Frankie Unsworth
Uitgever : Uitgeverij GoodCook
ISBN : 978 94 6143 324 4
Prijs : € 27,50

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!