Voor het weekend

Verse kersentaart met deegdeksel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Is dit een kersentaart of is dit een kersenpastei? Anyway; ik zou het een pastei noemen, omdat er ook een deksel op de taart zit. Het deeg is een zogenaamd zoet korstdeeg. Je moet dit deeg echt heel koud laten worden, en dan is het nog steeds lastig uit te rollen. Vandaar dat de deegdeksel is opgebouwd uit kleine cirkels. Dat ziet er niet alleen verleidelijker uit, maar is dus ook noodzakelijk. De smaak is perfect, en zeker de moeite waard om even tijd aan te besteden. Heerlijk dessert bij een zomers etentje.

Welke wijn bij een kersentaart?

Bij deze hele lekkere taart met sappige kersen in krokant lichtzoet deeg past een rode dessertwijn het best. Kies bijvoorbeeld voor de Elysium Black Muscat. Maar ook een rode mousserende wijn uit Piemonte is echt een aanrader: de zogenaamde Brachetto d’Aqui. Niet extreem zoet, en wat lichter in de alcohol.

8 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 300 gram bloem
  • zout
  • 180 gram koude harde boter
  • 80 gram poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 losgeklopt ei

 

  • Voor de vulling:
  • 800 gram verse kersen
  • 200 gram bosbessen
  • 3 eetlepels maizena
  • 1 (bio)citroen
  • 100 gram fijne kristalsuiker, plus iets extra
  • Extra: kersenontpitter, pasteivorm of dichte taartvorm van ca. 26 cm doorsnee

Stap 1

Maak het deeg: doe de bloem en een snuf zout in de kom van een keukenmachine, snijd de boter in blokjes, doe ze in de kom en mix tot het mengsel op fijn, vers broodkruim lijkt. Meng de poedersuiker en de eidooiers erdoor. Stort het mengsel in een kom en vorm  het met de hand tot 2 gladde deegballen. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het twintig minuten in de koelkast rusten.

Stap 2

Ontpit de kersen en doe ze in een mengkom, voeg de blauwe bessen en de maizena toe. Rasp de citroenschil fijn, doe het raspsel bij het fruit. Pers de citroen uit. Sprenkel het citroensap over het fruit en voeg de kristalsuiker toe. Schep alles door elkaar en zet het opzij.

Stap 3

Zet een lege bakplaat in de oven en verhit de oven tot 200 °C. Vet de taartvorm in. Druk de ene helft van het deeg uit in de bodem van vorm, met een opstaande rand. Schep de vulling in de vorm. Bestrijk de rand met losgeklopt ei. Druk steeds een deel van  het overgebleven deeg uit tot een kleine cirkel en leg de stukjes deeg over de vulling. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele stoom kan ontsnappen en bestrooi de pastei licht met fijne kristalsuiker.

Stap 4

Zet de pastei op de hete bakplaat en bak 25-30 minuten tot het deeg goudbruin is. Neem de pastei uit de oven en laat afkoelen.

 

Het kookboek

Handzaam kookboekje met heerlijke groenterecepten voor de lente en de zomer. Perfect voor mensen die minder vlees willen eten. Met no-nonsense fotografie van topfotograaf Jonathan Lovekin.

Bestellen kun je hier:

Cover Greenfeast voor lente en zomer van Nigel SlaterTitel : Greenfeast; heerlijke groenterecepten voor de lente en de zomer
Auteur : Nigel Slater
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956 962
Prijs : € 27,-

 

 

 

We publiceerden al eerder een recept uit dit groentekookboek van Nigel Slater: lasagne met voorjaarsgroenten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *