Meatless Monday

Vegetarische linzensoep met spinazie: hartverwarmend gezond

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Op zoek naar een voedzame, verwarmende maaltijd voor een doordeweekse dag? Deze linzensoep van puy-linzen en spinazie is een echte topper! Boordevol groenten, geurige tijm en een flinke dosis knoflook. Voeg nog extra croutons toe, die tillen de soep naar een hoger level.

Het recept komt uit het inspirerende kookboek VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Perfect voor Meatless Monday, maar eerlijk gezegd: dit gerecht is het hele jaar door een succes.

portret Hugh Fearnley-Whittingstall
Portret Hugh Fearnley-Whittingstall

“Aardse, nootachtige puy-linzen en een ruime hoeveelheid knoflook geven deze eenvoudige soep een volle en diepe smaak.” – Hugh Fearnley-Whittingstall

 

Welke wijn bij linzensoep?

Deze linzensoep is verrukkelijk. Aards, en smaakvol met een heerlijke linzensmaak. Schenk er een glas kruidige Côtes du Rhône bij. De aardse smaken van de linzen en de hartige Parmezaan komen dan prachtig tot hun recht.

 

Wat zijn puy-linzen?
Puy-linzen zijn kleine, donkergroene linzen met een blauwgroene gloed, afkomstig uit de Franse streek Le Puy-en-Velay. Ze hebben een rijke, nootachtige smaak en blijven stevig tijdens het koken – perfect voor soepen zoals deze! Je vindt ze bij de supermarkt, natuurwinkel of speciaalzaak. Geen puy-linzen in huis? Gebruik dan groene linzen als alternatief, al worden die iets zachter tijdens het koken.
Vegetarische linzensoep met spinazie uit het kookboek Veg.

Vegetarische linzensoep met spinazie

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Aardse, nootachtige puy-linzen geven deze eenvoudige maaltijdsoep een diepe smaak. Hartverwarmend en gezond.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 winterwortel fijngesneden
  • paar takjes tijm blaadjes grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 tomaten zonder pitjes, in blokjes
  • 150 gram gedroogde puy-linzen afgespoeld
  • 1 ¼ liter groentebouillon tablet
  • klein bosje peterselie fijngesneden
  • 100 gram verse spinazie
  • Zeezout versgemalen peper

Extra erbij:

  • Parmezaanse kaas
  • Gebakken croutons

Bereiding
 

  • Verhit de olie op middellaag vuur in een grote pan. Voeg de ui, wortel en tijm toe en fruit ca. 5 minuten zachtjes. Doe de knoflook en tomaten erbij en bak een minuutje mee.
  • Doe de linzen in de pan, roer, voeg de bouillon toe en wat zout en peper. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat ca. 25 minuten sudderen, of tot de linzen gaar zijn. Voeg de peterselie en spinazie toe en laat nog ca. 5 minuten zacht koken.
  • Kijk of er extra zout en peper nodig is en schep de soep dan in voorverwarmde diepe borden. Besprenkel met wat olijfolie en strooi er een paar krullen Parmezaanse kaas (en croutons) overheen, als je wilt.

Het kookboek VEG

VEG! is een ode aan groenten, geschreven door de Britse chef en tv-presentator Hugh Fearnley-Whittingstall (bekend van River Cottage). Hij bewijst dat je met groenten in de hoofdrol eindeloos kunt variëren. Het boek staat vol verrassende vegetarische gerechten, geschikt voor zowel doorgewinterde vegetariërs als vleesliefhebbers die gewoon wat vaker plantaardig willen eten..

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover VegTitel : VEG
Auteur : Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90
Prijs : € 29,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!