Meatless Monday

Vegan tiramisu met verse kersen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ze zijn er weer: verse Hollandse kersen. Mooi donkerrood, vlezig en heerlijk zoet. Ben je er ook zo dol op, dan is deze tiramisu met verse kersen een absolute aanrader. Geen normale tiramisu, maar een vegan tiramisu met een twist. Vegan staat voor plantaardig en ook zuivel is dan een NO-GO. Dus geen mascarpone, maar amandelmelk en kokosyoghurt. Geen suiker, maar ahornsiroop. Geen amandellikeur maar amandelextract. Lichtzoet van smaak, en daarom ook hééél geschikt als (luxe)-ontbijt.

Dit recept van vegan tiramisu is afkomstig uit het kookboek Rebels Lekker! van de Britse Niki Webster. Een boek met 100 verrassende recepten die bewijzen dat vegan heel creatief kan zijn. Niki is geobsedeerd door de smaakcombinatie van kersen en amandelen, en als je dit hebt geproefd dan weet je waarom. Zij noemt dit kersen-amandelparfait, maar ijs is het zeker niet.

Welke wijn bij vegan tiramisu met verse kersen?

Serveer je deze tiramisu als een dessert, dan wil je misschien toch een bijpassend drankje erbij. In eerste instantie denk ik dan aan een kruidenthee (bijvoorbeeld van het kersenblad), omdat deze tiramisu niet zo heel zoet is. Wil je toch wijn, kies dan voor een mooie rosé champagne, of een licht zoete rosé zoals de Mateus rosé uit Portugal of de Franse Rosé d’Anjou.

4 personen30 minuten + 6 uur wachttijd

Ingrediënten

 

  • Chia-haverlaag
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 4 eetlepels havervlokken (grof)
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 50 gram witte hazelnoten, fijngehakt
  • 1 theelepel amandelextract
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel ahornsiroop

 

  • Kersenlaag
  • 400 gram verse kersen (of diepvries)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • ¼ theelepel vanille-extract

 

  • Kokoslaag
  • 250 ml kokosyoghurt
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract

 

  • Garnering
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • Verse muntblaadjes
  • Extra: 4 glaasjes, kersenontpitter

Stap 1

Doe alle ingrediënten voor de chia-haverlaag in een kleine maatbeker. Klop goed door elkaar. Dek af met folie en zet minimaal 6 uur in de koelkast zodat het chiazaad en de haver kan opzwellen.

Stap 2

Ontpit alle kersen. Doe de helft van de kersen in een kleine steelpan met de ahornsiroop, vanille-extract en ca. 2 eetlepels water. Verhit al roerende alles ca. 5 minuten op middelhoog vuur tot de kersen iets zachter zijn. Zet opzij en laat afkoelen.

Stap 3

Meng in een kom de ingrediënten voor de kokoslaag. Rooster in een droge koekenpan de geschaafde amandelen lichtbruin.

Stap 4

Roer het chia-havermengsel even goed door. Verdeel over vier glaasjes: chia-havermengsel, gekookte kersen, kokosyoghurt (je kunt meerdere laagjes maken). Garneer met de geschaafde amandelen, verse kersen en muntblaadjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Rebels LekkerTitel : Rebels lekker
Auteur : Niki Webster
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1641 0
Prijs : € 25,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Vegan tiramisu met verse kersen
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

2 reacties op “Vegan tiramisu met verse kersen”

  1. Hoi Jolande
    Ik las je recept voor de vegan tiramisu, echter er gaat ook kokosyoghurt bij.
    Dat is toch niet vegan? Of bestaat er ook een veganistische variant van?

    Groetjes Marcia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *