Ze zijn er weer: verse Hollandse kersen. Mooi donkerrood, vlezig en heerlijk zoet. Ben je er ook zo dol op, dan is deze tiramisu met verse kersen een absolute aanrader. Geen normale tiramisu, maar een vegan tiramisu met een twist. Vegan staat voor plantaardig en ook zuivel is dan een NO-GO. Dus geen mascarpone, maar amandelmelk en kokosyoghurt. Geen suiker, maar ahornsiroop. Geen amandellikeur maar amandelextract. Lichtzoet van smaak, en daarom ook hééél geschikt als (luxe)-ontbijt. Maar ook als dessert verrukkelijk!
Dit recept van vegan tiramisu is afkomstig uit het kookboek Rebels Lekker! van de Britse Niki Webster. Een boek met 100 verrassende recepten die bewijzen dat vegan heel creatief kan zijn. Niki is geobsedeerd door de smaakcombinatie van kersen gezond met amandelen, en als je dit hebt geproefd dan weet je waarom. Deze vegan tiramisu maken lijkt misschien lastig, vanwege de lange ingredientenlijst, maar hij is de moeite meer dan waard!
Welke wijn bij vegan tiramisu met verse kersen?
Serveer je deze tiramisu als een dessert, dan wil je misschien toch een bijpassend drankje erbij. In eerste instantie denk ik dan aan een kruidenthee (bijvoorbeeld van het kersenblad), omdat deze tiramisu niet zo heel zoet is. Wil je toch wijn, kies dan voor een mooie rosé champagne, of een licht zoete rosé zoals de Mateus rosé uit Portugal of de Franse Rosé d’Anjou.

Tiramisu met verse kersen (vegan)
Ingredienten
Chia-haverlaag
- 250 ml ongezoete amandelmelk
- 1 eetlepel chiazaad
- 4 eetlepels havervlokken grof
- 2 eetlepels amandelmeel
- 50 gram witte hazelnoten fijngehakt
- 1 theelepel amandelextract
- ½ theelepel vanille-extract
- 1 theelepel ahornsiroop
Kersenlaag
- 400 gram verse kersen of diepvries
- 1 eetlepel ahornsiroop
- ¼ theelepel vanille-extract
Kokoslaag
- 250 ml kokosyoghurt
- 2 theelepels ahornsiroop
- 1 theelepel vanille-extract
Garnering
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- Verse muntblaadjes
Extra nodig
- 4 glaasjes, kersenontpitter
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de chia-haverlaag in een kleine maatbeker. Klop goed door elkaar. Dek af met folie en zet minimaal 6 uur in de koelkast zodat het chiazaad en de haver kan opzwellen.
- Ontpit alle kersen. Doe de helft van de kersen in een kleine steelpan met de ahornsiroop, vanille-extract en ca. 2 eetlepels water. Verhit al roerende alles ca. 5 minuten op middelhoog vuur tot de kersen iets zachter zijn. Zet opzij en laat afkoelen.
- Meng in een kom de ingrediënten voor de kokos-laag. Rooster in een droge koekenpan de geschaafde amandelen lichtbruin.
- Roer het chia-havermengsel even goed door. Verdeel over vier glaasjes: chia-havermengsel, gekookte kersen, kokosyoghurt (je kunt meerdere laagjes maken). Garneer met de geschaafde amandelen, verse kersen en muntblaadjes.
Bestellen kun je hier:
Titel : Rebels lekker
Auteur : Niki Webster
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1641 0
Prijs : € 25,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!