Meatless Monday

Vega cottage pie met linzen

‘Voor een heerlijke maaltijd heb je geen vlees nodig’, dat is de stellige overtuiging van de creatieve vega kok Lotte Vermeer in haar kookboek Lots of Vega. Deze vega(n) versie van de Ierse cottage pie is daar het levend bewijs van. Champignons, linzen, walnoten en gefrituurde salieblaadjes zorgen ervoor dat je het vlees niet mist. Zet hem op je weekmenu. Verrassend lekker.

Er zijn twee Ierse gerechten die altijd, qua benaming, door elkaar gehaald worden, namelijk cottage pie en shepherd’s pie. Is dit hetzelfde of toch niet?  Het verschil tussen een cottage pie en shepherd’s pie leerde ik van de half-Ierse Yvette van Boven. Een shepherd’s pie wordt gemaakt met lamsvlees en een cottage pie van rundvlees of ander vlees, zoals bijvoorbeeld gehakt.

De overeenkomst tussen deze twee gerechten is het dakje van aardappelpuree. Evenals het afbakken in de oven zodat de bovenlaag bruin en krokant wordt.

Leer vegetarisch koken

Anyway; deze vegetarische versie van cottage pie komt uit het kookboek van Lotte Vermeer. Met de methode van Lotte leer je lekker, snel en makkelijk plantaardig koken. Zet het idee van ‘het vervangen van vlees of vis’ aan de kant. En volg dan haar vijf stappen tot een nieuw en creatief vegetarisch gerecht.

Portret Lotte Vermeer
Portret Lotte Vermeer

Zo doe je dat: kies een graan, vier groenten, een eiwitbron, een smaakpalet (Hollands, Arabisch, Aziatisch) en een saus plus iets knapperigs. Voeg een beetje liefde en aandacht toe en klaar is Kees. In haar boek ‘Lots of vega’ neemt ze je bij de hand. Deze cottage pie is een goed voorbeeld daarvan.

Welke wijn bij vegetarische cottage pie?

Heerlijk winterse ovenschotel met linzen, walnoten en champignons. De knolselderij in de aardappelpuree zorgt voor net dat beetje extra. Evenals de friszure zilveruitjes en de knisperende salieblaadjes. Net als bij de gewone cottage pie kies je voor een lekker stevige rode wijn met aardse tonen. Denk aan Rioja of Carménère uit Chili.

Cottage pie vega uit het kookboek Lots of vega van Lotte Vermeer.

Vegetarische cottage pie

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 1 uur
Dit is een heerlijk ovengerecht voor de koude maanden. De combinatie van belugalinzen en walnoten zorgt voor een lekkere bite.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Puree

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 1 kleine knolselderij
  • 25 ml amandel melk
  • olijfolie extra vierge

Champignonsaus

  • 150 gram belugalinzen
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zwarte peper
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gram walnoten
  • 25 ml sojasaus of tamari
  • 25 ml balsamicoazijn
  • 3 eetlepels zilveruitjes

Topping

  • 2 sneetjes oud brood of paneermeel
  • 10 salieblaadjes

Bereiding
 

  • Schil de aardappels en knolselderij en kook ze in een pan met water en een beetje zout gaar. Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de oven voor tot 180 ˚C.
  • Snijd ondertussen de champignons in vieren. Snijd de rode ui in ringen en de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook in een hapjespan met een beetje olie. Voeg de champignons toe en doe er flink wat zwarte peper bij. Bak 5 minuten tot ze lekker bruin zien.
  • Snijd ondertussen de witlof in dunne reepjes. Doe deze bij de champignons en bak ze 2 minuten mee. Voeg de linzen, mosterd en fijngehakte walnoten toe. Blus af met sojasaus en balsamicoazijn. Roer de zilveruitjes erdoor en zet het vuur uit.
  • Stamp de aardappels en knolselderij fijn met plantaardige melk en een scheutje olijfolie extra vierge. Breng op smaak met zout en peper. Doe de champignonmix in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Verkruimel het oude brood erover en leg de salieblaadjes erop. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de cottage pie 20 minuten in de oven tot er een bruin korstje op zit.
    Lekker met een salade (zie tips).

Notities

TIPS & VARIATIES
Niet zoveel tijd? Serveer dit gerecht dan als saus met de puree ernaast. Het is niet echt nodig om hem helemaal af te bakken.
Lekker met een frisse salade van fijngesneden witlof of andijvie met stukjes appel en een vinaigrette van 4 el olijfolie extra vierge, 2 el appel- azijn, 1 el agavesiroop en 1 el mosterd.
Doe eventueel een beetje geraspte kaas of gorgonzola over de schotel, voordat deze in de oven gaat.

Het kookboek Lots of Vega

Aantrekkelijk kookboekje voor iedereen die vegetarisch of vegan wil leren koken, zonder dat het een ‘must’ is. Het bevat 100 vegetarische gerechten bereid met verse ingrediënten. Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper, kok en receptontwikkelaar. Haar missie is om mensen weer in contact te brengen met ECHT ETEN!

Al eerder publiceerde ik een heerlijk gerecht uit Lots of Vega: de Vietnamese pannekoekjes met oesterzwammen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Lots of Vega
Auteur : Lotte Vermeer
Uitgever : Uitgeverij Keff & Dessing Publishing
ISBN : 978 90 903 5925 0
Prijs : € 28,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept