Meatless Monday

Turkse rijstpudding brûlée – een klassieker met een twist!

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Ben jij fan van toetjes met rijst of gek op crème brûlée? Dan is deze Turkse rijstpudding echt iets voor jou! Een heerlijke kruising tussen twee klassiekers: romig, zacht en met dat onweerstaanbare krokante suikerlaagje. Makkelijk om te maken én gegarandeerd succes op tafel.

Het recept komt uit het kookboek Rumi, geschreven door de Libanese chef-kok Joseph Abboud. In de inleiding bij het recept schrijft hij:

Abboud; een Libanese chef-kok met een restaurant in Melbourne
Portret Joseph Abboud

“Dit is een speelse variant op de klassieke Turkse rijstpudding, die van nature al karamelliseert in de oven. Ik bestrooi de bovenkant met suiker en laat deze karamelliseren met een gasbrander of onder de grill. Je kunt dit dessert zowel warm als koud serveren.”

Recept aangepast

Ik heb het recept iets aangepast, omdat paprijst tegenwoordig lastig te vinden is in de supermarkt. In plaats daarvan gebruik ik de dessertrijst van Lassie. Die is voorgekookt, waardoor je pudding sneller klaar is. Ideaal!

Turkse Rijstpudding brûlée uit het kookboek Rumi van Joseph Abboud

Turkse rijstpudding

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 15 minuten
Makkelijk te maken rijstpudding met een krokante dekseltje zoals bij een crème brûlée.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 140 gram dessertrijst
  • 45 gram fijne kristalsuiker plus iets extra voor de brûlée
  • 750 ml volle melk
  • 3 groene kardemompeulen gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • geraspte schil van ½ onbespoten citroen
  • (roomboter of slagroom)

Extra nodig

  • crème brûlée-brander

Bereiding
 

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een pan met dikke bodem en breng op matig vuur aan de kook. Roer af en toe over de bodem en langs de rand zodat het niet aankoekt.
  • Zet het vuur lager zodra het rijstmengsel aan de kook komt. Kook de rijstpudding op zacht vuur in ca. 12 minuten gaar, en blijf roeren tot het is ingedikt en de consistentie van custard heeft.
  • Verwijder de gekneusde kardemompeulen en het kaneelstokje. Laat de pudding afkoelen.
  • Schep in aardewerken kommen (of een lage ovenschaal) die bestand zijn tegen de hitte van een grill of gasbrander. Bestrooi de rijstpudding met een laagje suiker en laat met een gasbrander (of crème brûlée-brander) karamelliseren of zet het geheel ca. 5 minuten onder een heel hete grill.
  • Lekker met roomboter of stijfgeklopte slagroom.

Het kookboek Rumi

Mooi kookboek met familierecepten van de Libanese chef-kok Joseph Abboud. Eigenaar van restaurant Rumi in Melbourne. In dit boek vind je heerlijke Midden-Oosten-gerechten die makkelijk zijn om te maken. Van lunch, snacks & dips, hoofdmaaltijden, gerechten om te delen, salades tot desserts.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Rumi van Joseph AbboudTitel : Rumi
Auteur : Joseph Abboud
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 325 1
Prijs : € 24,95

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!