Ottolenghi liefhebber opgelet! Dit makkelijke recept van traybake met zalm komt het uit allernieuwste kookboek Comfort dat nu in de winkel ligt. Een heerlijk gerecht voor het weekend.
Met dit boek viert Yotam Ottolenghi zijn eerste grote release sinds de kookboeken Simpel en Flavour. Uit Flavour publiceerde ik al eerder het recept Pittige Lasagne, en uit Simpel eveneens een zalmrecept: Zalm à la Bridget Jones. In het nieuwe kookboek Comfort vind je een verzameling van 100 nieuwe troostrijke gerechten met de smaak van thuis, zoals bijvoorbeeld Gebraden kip met de marinade van tante Pauline, of Soep met matseballen. Allemaal recepten in de bekende Ottolenghi stijl met veel groente en een Midden-Oosten touch.
Ontmoet Ottolenghi in Amsterdam
Om het boek te promoten houdt hij ook een internationale ‘Comfort’ tour met een exclusieve stop in Amsterdam AFAS Live op 12 november. Er zijn nog steeds tickets verkrijgbaar. Ga hiervoor naar mbpresents.be/nl.
Extra groenten toegevoegd
Zoals altijd hebben we dit recept eerst uitgebreid getest. We hebben echter een kleine aanpassing gemaakt, omdat de verhouding tussen vis en groenten wat aan de magere kant was. Daarom hebben we meer haricots verts en kerstomaatjes toegevoegd voor een rijkere smaakbeleving en een mooiere balans.
In het intro van het recept vertelt Ottolenghi het volgende:
‘Als je de tomaten-ansjovisolie 1 dag van tevoren maakt, kun je genieten van het feit dat je binnen 20 minuten een doordeweekse maaltijd op tafel kunt zetten. De snelle en zorgeloze bereidingswijze – hallo traybake! – en de sterke smaken – hallo puttanesca! – maken er een groot succes van.’
Welke wijn bij Traybake met zalm?
Dit zalmgerecht is hoog op smaak door de tomaten-ansjovisolie en de salsa van olijven, kappertjes en citroen. Hier drink je een wijn bij die ook voldoende body moet hebben. Wil je iets fris, kies dan voor een robuuste rosé uit Tavel. Wij dronken hier een biologische rosé bij; Chansaar uit België, gekocht bij de urban winery Wijnfactorij in Antwerpen. Dit is een stevige rosé met veel smaak vanwege de rijping op de lie. Dat bleek een meer dan perfecte combinatie! Maar rood kan ook. Een kruidige rode wijn uit de Italiaanse streek Valpolicella smaakt ook prima.
Traybake met zalm van Ottolenghi
Ingredienten
- 350 gram haricots verts afgehaald
- 6 bosuitjes in 3 stukken (75 g)
- 400 gram gemengde cherrytomaatjes gehalveerd
- 4 zalmfilets ca. 600 gram, met vel
- zout en zwarte peper
Tomaten-ansjovisolie
- 85 ml olijfolie
- 8 ansjovisfilets fijngehakt
- 2½ eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 theelepel korianderzaad licht gestampt in een vijzel
- 8 tenen knoflook in heel dunne plakjes
- 2 ingelegde citroenen vruchtvlees en pitjes weggegooid, schil fijngehakt
- 2 theelepels ahornsiroop
Salsa
- 60 gram ontpitte kalamata-olijven gehalveerd
- 60 gram kappertjes grof gehakt
- 1 ingelegde citroen vruchtvlees en pitjes weggegooid, schil fijngehakt
- 10 gram basilicumblaadjes grof gehakt
- 10 gram peterselieblaadjes grof gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels citroensap
- Versgemalen zwarte peper
Bereiding
- (Haal de zalm alvast uit de koelkast)
- Maak eerst de tomaten-ansjovisolie. Doe de olijfolie, ansjovisfilets en tomatenpuree in een kleine hapjespan en zet hem op halfhoog vuur. Bak alles zodra het mengsel zachtjes gaat borrelen 5 minuten en roer het af en toe door. Voeg de chilivlokken en het korianderzaad toe, en bak alles nog 1 minuut, tot het gaat geuren. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, ingelegde citroen (=1 eetlepel) en ahornsiroop toe. Roer goed door elkaar en zet opzij om het af te laten koelen.
- Verhit de oven tot 220 °C. Leg de haricots verts, bosuitjes en cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 3 eetlepels van de tomaten-ansjovisolie en bestrooi ze met ½ theelepel zout en een flinke draai peper. Schep om en zet het 12-13 minuten in de oven, tot de haricots verts en tomaatjes zacht worden en een beetje kleur krijgen.
- Leg intussen de zalmfilets op een bord en sprenkel de overgebleven tomaten-ansjovisolie (inclusief de vaste bestanddelen) er met behulp van een lepel gelijkmatig over. Schik als de haricots verts en tomaatjes lang genoeg in de oven hebben gezeten de zalmfilets ertussen en zet alles nog 8 minuten in de oven. Haal de bakplaat eruit en zet hem 5 minuten opzij om de inhoud te laten rusten.
- Meng terwijl de zalm in de oven staat alle ingrediënten voor de salsa in een kommetje en voeg flink wat gemalen peper toe. Schep de helft van de salsa over de zalm en serveer de vis warm (of op kamertemperatuur, wat net zo lekker is), met de rest van de salsa in een kommetje erbij.
- Lekker met geroosterde aardappeltjes uit de oven. Zet die 20 minuten in de oven op 200 °C, verhoog dan de temperatuur en volg bovenstaand recept, zodat alles tegelijkertijd klaar is.
Meer Ottolenghi?
De smaakvolle recepten van Ottolenghi zijn fenominaal. Benieuwd naar meer? Bekijk dan mijn weekmenu met 5 van de beste Ottolenghi-recepten.
Het kookboek Comfort
Prachtig kookboek met makkelijk te maken gerechten uit de koker van Ottolenghi. Vertrouwde gerechten die toch fris aanvoelen, zoals hij zelf zegt.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Comfort
Auteur : Yotam Ottolenghi
Uitgever : Uitgeverij Parkuitgevers
ISBN : 978 90 5956 4169
Prijs : € 33,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
EARLY BIRD ACTIE
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!