Pizza op z’n Mexicaans is een Tostada de Queso. Je maakt een knapperige bodem van Mexicaanse tortilla’s. Vervolgens ga je ‘m beleggen met geprakte avocado, gebakken halloumi, tomatensalsa en ingelegde jalapeños-pepertjes . Heerlijk als lunch, maar als je twee tostadas per persoon serveert dan heb je ook heel snel een vegetarische maaltijd op tafel staan.
Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘CDMX, een culinaire reis door Mexico-Stad’, geschreven door Rosa Cienfuegos. Zij woont in Sydney en bij gebrek aan echt authentieke Mexicaanse gerechten besloot ze het heft in eigen handen te nemen en opende haar eigen Mexicaanse restaurant; The Tamaleria & Mexican Deli. In dit boek vind je gerechten waarmee Rosa is opgegroeid. Van ontbijt tot en met desserts, en alles wat daartussen zit.
Wat zijn tostadas?
Rosa noemt dit gerechtje een tostada. Tostada is de Mexicaanse versie van geroosterd brood. In feite is het gewoon een gefrituurde maïstortilla. Maar je kunt de tortilla’s ook roosteren in een zogenaamde ‘comal’ op laag vuur tot de tortilla knapperig is, maar pas op dat ze niet verbranden. In dit recept bak je ze krokant in een hete koekenpan.
Al eerder publiceerde ik een soortgelijk recept als dit: quesedilla’s met pico de gallo uit het kookboek Een tafel vol. Het verschil zit ‘m vooral in de soort kaas, extra avocado en het wel of niet dubbelvouwen van de tortilla. Bekijk hier dat recept.
Welke wijn bij tostada met avocado en halloumi?
Deze mini-pizza smaakt fris door de tomatensalsa, wat zoutig door de halloumi en lekker pittig vanwege de jalapeños-pepertjes. Dat vraagt om een kruidige witte wijn. Met name een Sauvignon Blanc combineert supergoed bij de verse tomaten.
Tostada de Queso
Ingredienten
- 2 eetrijpe avocado’s
- 225 gram halloumi
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 pakje mini-tortilla’s soft (8 stuks, Santa Maria)
- 4 eetlepels ingelegde jalapeños-pepertjes
pico de gallo
- 3 tomaten fijngesneden
- 1 sjalotje in dunne (halve) ringetjes
- 1 eetlepel limoensap
- 15 gram koriander grofgesneden
- Zout
Bereiding
- Begin met het maken van de pico de gallo (tomatensalsa). Meng de tomatenstukjes met het sjalotje, de limoensap en de koriander. Voeg naar smaak wat zout toe.
- Prak de avocado’s en roer er 1 eetlepel olijfolie door. Breng op smaak met zout.
- Snijd de halloumi in 8 plakjes. Verwarm een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de halloumi in ca. 3 minuten aan iedere kant licht goudkleurig. Schep de halloumi uit de pan en zet even apart.
- Bak vervolgens in dezelfde koekenpan de tortilla’s in 15 seconden krokant volgens gebruiksaanwijzing.
- Besmeer iedere tortilla (nu tostada) met een dikke laag geprakte avocado en leg er een plakje halloumi op. Schep de tomatensalsa (pico de gallo) erop en verdeel de jalapeños-pepertjes erover. Serveer meteen.
Het kookboek CDMX
Kleurrijk kookboek met Mexicaanse authentieke recepten. De afkorting CDMX staat voor Ciudad de Mexico. Van ontbijt tot en met desserts en alles wat daartussen zit. Met veel basisrecepten en uitleg over Mexicaanse ingrediënten. Bovendien geeft Cienfuegos de leukste eetadressen in Mexico-Stad prijs. Ze schreef al eerder het kookboek Comida Mexicana.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : CDMX
Auteur : Rosa Cienfuegos
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 317 6
Prijs : € 29,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen