Meatless Monday

Tostada met avocado en halloumi: een snelle Mexicaanse pizza

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Pizza op z’n Mexicaans is een Tostada de Queso. Je maakt een knapperige bodem van Mexicaanse tortilla’s. Vervolgens ga je ‘m beleggen met geprakte avocado, gebakken halloumi, tomatensalsa en ingelegde jalapeños-pepertjes . Heerlijk als lunch, maar als je twee tostadas per persoon serveert dan heb je ook heel snel een vegetarische maaltijd op tafel staan.

Portret Rosa Cienfuegos
Portret Rosa Cienfuegos

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘CDMX, een culinaire reis door Mexico-Stad’, geschreven door Rosa Cienfuegos. Zij woont in Sydney en bij gebrek aan echt authentieke Mexicaanse gerechten besloot ze het heft in eigen handen te nemen en opende haar eigen Mexicaanse restaurant; The Tamaleria & Mexican Deli. In dit boek vind je gerechten waarmee Rosa is opgegroeid. Van ontbijt tot en met desserts, en alles wat daartussen zit.

Wat zijn tostadas?

Rosa noemt dit gerechtje een tostada. Tostada is de Mexicaanse versie van geroosterd brood. In feite is het gewoon een gefrituurde maïstortilla. Maar je kunt de tortilla’s ook roosteren in een zogenaamde ‘comal’ op laag vuur tot de tortilla knapperig is, maar pas op dat ze niet verbranden. In dit recept bak je ze krokant in een hete koekenpan.

Al eerder publiceerde ik een soortgelijk recept als dit: quesedilla’s met pico de gallo uit het kookboek Een tafel vol. Het verschil zit ‘m vooral in de soort kaas, extra avocado en het wel of niet dubbelvouwen van de tortilla. Bekijk hier dat recept.

Quesedilla als voorbeeld
Quesedilla: de Mexicaanse tosti

 

Welke wijn bij tostada met avocado en halloumi?

Deze mini-pizza smaakt fris door de tomatensalsa, wat zoutig door de halloumi en lekker pittig vanwege de jalapeños-pepertjes. Dat vraagt om een kruidige witte wijn. Met name een Sauvignon Blanc combineert supergoed bij de verse tomaten.

 

Tostada met avocado en kaas uit het boek CDMX van Rosa

Tostada de Queso

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 20 minuten
Tostada de queso, oftewel tostada met kaas, is een soort kleine mini-pizza (of Mexicaanse tosti) die je altijd tegenkomt bij de straatstalletjes in Mexico-stad. Thuis maken is super easy!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 225 gram halloumi
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 pakje mini-tortilla’s soft (8 stuks, Santa Maria)
  • 4 eetlepels ingelegde jalapeños-pepertjes

pico de gallo

  • 3 tomaten fijngesneden
  • 1 sjalotje in dunne (halve) ringetjes
  • 1 eetlepel limoensap
  • 15 gram koriander grofgesneden
  • Zout

Bereiding
 

  • Begin met het maken van de pico de gallo (tomatensalsa). Meng de tomatenstukjes met het sjalotje, de limoensap en de koriander. Voeg naar smaak wat zout toe.
  • Prak de avocado’s en roer er 1 eetlepel olijfolie door. Breng op smaak met zout.
  • Snijd de halloumi in 8 plakjes. Verwarm een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de halloumi in ca. 3 minuten aan iedere kant licht goudkleurig. Schep de halloumi uit de pan en zet even apart.
  • Bak vervolgens in dezelfde koekenpan de tortilla’s in 15 seconden krokant volgens gebruiksaanwijzing.
  • Besmeer iedere tortilla (nu tostada) met een dikke laag geprakte avocado en leg er een plakje halloumi op. Schep de tomatensalsa (pico de gallo) erop en verdeel de jalapeños-pepertjes erover. Serveer meteen.

 

Tip: Wil je meer weten over de Mexicaanse keuken en verschillende Mexicaanse gerechten? Lees hier verder. 

Mexicaanse zangers

Het kookboek CDMX

Kleurrijk kookboek met Mexicaanse authentieke recepten. De afkorting CDMX staat voor Ciudad de Mexico. Van ontbijt tot en met desserts en alles wat daartussen zit. Met veel basisrecepten en uitleg over Mexicaanse ingrediënten. Bovendien geeft Cienfuegos de leukste eetadressen in Mexico-Stad prijs. Ze schreef al eerder het kookboek Comida Mexicana.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : CDMX
Auteur : Rosa Cienfuegos
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 317 6
Prijs : € 29,95

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!