Voor het weekend

Tonijnspiesen met harissa-yoghurt van de BBQ

Zomer in zicht…, helaas nog geen echt BBQ-weer. Maar met dit recept alvast op zak (Tonijnspiesen met harissa-yoghurt) snak je helemaal naar het aansteken van je kamado, barbecue of open vuurtje. Onwijs lekker!

Portret Bart van Olphen
Portret Bart van Olphen

Het recept is afkomstig uit het kookboek Vis van de BBQ, gemaakt door de grootste visliefhebber van ons land Bart van Olphen. En als er iemand weet hoe je vis roostert op de BBQ dan is hij het wel. Hij schreef al eerder diverse viskookboeken (meer dan 12!) zoals o.a. het Nederlands Viskookboek (bekroond met een Gouden Tulp en Bart’s Fish Tales (bekroond met een Gourmand Award).

 

 

Duurzaam gevangen vis

Zijn hart en passie ligt bij vis, maar in het bijzonder bij duurzaam gevangen vis. Dat resulteerde in de oprichting van het duurzame vismerk Fish Tales. Prachtige blikjes gevuld met duurzame vis. Je vindt deze blikjes vis gewoon in de supermarkt. En om dit gebruik te stimuleren produceerde hij ook twee kleine kookboekjes met de titel Vis uit blik. Hierin vind je niet alleen recepten maar indrukwekkende verhalen over de visgemeenschappen achter deze blikjes.

 

Geen vlees maar vis op de BBQ

Als voormalig sterrenkok weet Bart als geen ander wat lekker eten is en hoe je dit moet bereiden. In Parijs, tijdens zijn werk bij een driesterrenrestaurant, leerde hij dat vis bereiden helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Maar vis op de barbecue is voor de meeste mensen toch nog een beetje een ondergeschoven kindje. Meestal komt er vlees, een beetje groente en stokbrood op tafel. Tijd voor een VIS-BBQ-BOEK dus. Want in no time kun je vis omtoveren tot de mooiste gerechten op open vuur.

 

Welke wijn bij tonijnspiesen met harissa-yoghurt?

De tonijn is gekruid/gemarineerd met een zogenaamde chermoula-rub, een smaakvolle marinade/saus afkomstig uit de Noord-Afrikaanse keuken. Dat zorgt voor een lekker kruidig accent. Erbij komt een pittige yoghurtsaus en een Marokkaanse couscous-salade. Hier smaakt een sappige rosé uit de Provence uitstekend bij. Maar de tonijn heeft veel smaak, dus een lichte rode wijn doet het ook heel goed. Wij dronken er een Portugese frisse rode wijn bij, gemaakt van de Baga-druif. Maar een Italiaanse Valpolicella of Bardolino zal het ook goed doen. De kruidigheid van de wijn past bij het gerecht. De frisse zuren complementeren de yoghurtsaus. Ook een wat stevige Beaujolais zoals Morgon zal een prima begeleider zijn. Fris en kruidig met voldoende body.

Dinamica Filipa Pato red 2020 winelife (1 van 1)
Portugees rood van Filipa Pato

 

Tonijnspiesen met chermoula UIT HET KOOKBOEK Vis van de BBQ van Bart van Olphen

Tonijnspiesen met harissa-yoghurt

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten
wachttijd 10 minuten
Totaal: 50 minuten
Heerlijke gekruide spiesen met verse tonijn en paprika. Licht pittige yoghurtsaus zorgt voor verfrissing. Serveer met een Marokkaanse couscous-salade
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 600 gram tonijnfilet in stukken
  • 3 rode paprika in stukken

Chermoula-rub

  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 2 theelepel gerookt paprikapoeder zoet
  • zout
  • 4 tenen knoflook uit de knoflookpers
  • rasp en sap van 4 limoenen
  • 150 ml lichte olijfolie

Harissa-yoghurt

  • 120 ml volle yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 2 el rode harissa
  • Zout

Couscous-salade https://ilovefoodwine.nl/recept/marokkaanse-couscoussalade-sardines/

  • Zie recept Marokkaanse couscoussalade zonder sardines
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Extra nodig

  • Houten of stalen spiesen, barbecue

Bereiding
 

  • Als je houten spiesen gebruikt, leg deze dan eerst minimaal een uur in koud water zodat ze minder snel verbranden op het vuur.
  • Stamp voor de rub het komijnzaad en korianderzaad fijn in een vijzel en meng daarna met het kaneelpoeder, paprikapoeder en een snuf zout. Wrijf de knoflook erdoorheen tot er een gladde pasta ontstaat. Meng de citroensap en -rasp erdoor samen met de olijf[1]olie.
  • Snijd de tonijn in vierkante stukken van circa 2 x 2 centimeter en meng de tonijn goed met de marinade. Laat minimaal 30 minuten intrekken.
  • Bereid intussen de Marokkaanse couscous-salade (zonder sardines) als je deze erbij wilt serveren.
  • Meng voor de saus de yoghurt met de olijfolie, harissa en breng op smaak met zout. Steek de barbecue aan. (Heb je een kamado gebruik dan een temperatuur van 240 C.)
  • Snijd de paprika in dezelfde lengte en breedtemaat als de tonijn. Rijg de spiesen om en om met de gemarineerde stukken tonijn en paprika.
  • Smeer het rooster in met olie en leg de spiesen op directe hitte. Rooster alle zijdes van de spiesen gedurende 1-2 minuten. Haal de spiesen van het vuur, leg ze op een bord of schaal, en drizzle er wat van de yoghurtsaus over of serveer deze apart.
  • Lekker met de Marokkaanse couscoussalade (vervang de sardines door deze tonijnspiesen).

MEER INSPIRATIE?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Het kookboek Vis van de BBQ

Prachtig kookboek met meer dan 60 aanstekelijke visrecepten voor de BBQ. De eerste 100 bladzijden zijn gevuld met alles wat je moet weten over vis klaarmaken op de BBQ en stap-voor-stap uitleg over hoe je vis + schaaldieren het beste kunt bereiden. Mooi vormgegeven.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Vis van de BBQ Titel : Vis van de BBQ
Auteur : Bart van Olphen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 887 036 3
Prijs : € 35,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.