Op zoek naar een heerlijk vegetarisch voorgerecht of een lichte, verfrissende lunch? Dan is deze tomatentartaar met avocado precies wat je zoekt! Geen rauw vlees, maar sappige, rijpe tomaten die je combineert met romige avocado, zongedroogde tomaatjes, kappertjes en een frisse dressing. Ziet er prachtig uit, smaakt verrukkelijk, en zit ook nog eens boordevol gezonde ingrediënten. Een plaatje op je bord én op je Instagram!
Welke wijn bij tomatentartaar met avocado?
Deze zomerse tartaar smaakt friszuur dankzij de tomaat en balsamico, maar krijgt tegelijkertijd een zachte, romige toets van de avocado. Wat drink je daarbij?
Kies voor een levendige witte wijn die deze smaken complimenteert. Een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld (zoals Nieuw-Zeeland of Chili) is perfect: fris, kruidig en met genoeg body om de romige avocado in balans te houden.
Hoe tomaten ontvellen?
Tomatentartaar maken is niet moeilijk, maar het meeste werk zit in het ontvellen en in blokjes snijden van de tomaten. Zo doe je dat:
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.
- Kruis de tomaten aan de onderkant met een scherp mesje.
- Dompel ze 10 seconden onder in het kokende water.
- Schep ze eruit en leg meteen in een kom met ijskoud water.
- Trek nu heel makkelijk het velletje eraf.
Laat daarna het vocht en de pitjes eruit lopen, en snijd de tomaten in kleine blokjes van 0,5 cm.

Tomatentartaar met avocado
Ingredienten
- 750 gram verse tomaten niet te rijp (Tasty Tom AH)
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalot
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 avocado’s
- 1 handvol bieslook fijngesneden (hou een paar takjes achter)
- 75 gram zongedroogde tomaten
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- sap van 1/4 limoen
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Extra nodig
- proportioneer-ring
Bereiding
- Ontvel de tomaten (zie hierboven). Snijd ze middendoor en verwijder vocht en pitjes. Snijd de tomaten in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Pel de knoflook en plet tot pulp. Pel de sjalot en snijd fijn. Snijd de kappertjes fijn. Snijd de avocado’s fijn en zet opzij. Snijd de bieslook fijn. Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn.
- Doe de fijngesneden ingrediënten (met uitzondering van de avocado) in een kom en voeg er nu ook de mosterd, balsamicoazijn, limoensap en olijfolie aan toe. Meng goed, proef en breng op smaak met wat peper van de molen en zout.
- Serveer met behulp van een cirkelvorm: eerst een bodempje tomatentartaar en vervolgens de avocado. Garneer met sprietjes bieslook.
Notities
Dit tomatentaartje is het mooist als je hem met zorg opbouwt. Zet op een mooi bord, geef er een stukje knapperig zuurdesembrood bij en serveer als eyecatcher tijdens een zomerse lunch of diner met vrienden.
Nog meer zomerse inspiratie?
Probeer ook eens deze frisse gerechten:
Het kookboek Tomato Tomato
Dit recept is afkomstig uit het kleurrijke kookboek Tomato Tomato van de Vlaamse Julie D’heygere. Zij is de oprichter van Think Tomato. Dit zijn kant-en-klare tomatensauzen zonder conserveringsmiddelen. Nu is er ook dit kookboek met tomaten in de hoofdrol.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Tomato Tomato
Auteur : Julie D’heygere
Uitgever : Uitgeverij Terra Lannoo
ISBN : 978 940 1432 948
Prijs : € 29,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!