Na regen komt zonneschijn… Dat gevoel ontstaat als je deze goede gevulde tomatensoep met balletjes op tafel zet. Een hartverwarmende maaltijdsoep voor koude herfstige dagen. Bovendien heel snel gemaakt met kant-en-klare gehaktballetjes van Albert Heijn.
Er gaat niets boven een kom dampende verse tomatensoep met balletjes. Simpel, voedzaam en boordevol smaak; het is comfortfood in zijn puurste vorm! Of je nu een doordeweekse maaltijdsoep zoekt of een smaakvol voorgerecht voor een diner met vrienden, deze soep is altijd een schot in de roos.
Ingrediënten voor een heerlijk resultaat
Voor deze klassieker gebruik je, normaal gesproken, rijpe, verse tomaten voor een volle, zoete smaak (bijvoorbeeld de Red Intense trostomaten). Maar wil je snel klaar zijn, dan voldoet een pakje gezeefde tomaten ook. Combineer dit met een mooie basis van ui, knoflook en verse kruiden zoals basilicum en oregano.
Omdat dit een maaltijdsoep is, vullen we hem aan met extra groenten en gehaktballetjes. Ook die balletjes kun je natuurlijk zelf draaien van rundergehakt of half-om-half gehakt, maar verse balletjes uit de koeling van de supermarkt vallen zeker niet uit de toon.
Welke wijn bij gevulde tomatensoep met balletjes?
Hoewel je eigenlijk bij soep geen wijn schenkt, is een extra glas wijn toch wel erg lekker. Een volle rosé is altijd, in combinatie met tomaten, een goed idee. De frisse zuren sluiten mooi aan op de lichtzure tomaat. Maar rood kan ook. Kies dan voor een Italiaan met frisse zuren, zoals bijvoorbeeld een Bardolino. Het rode fruit in de wijn geeft mooi tegenspel aan het vetje van de bacon.
Gevulde tomatensoep met balletjes
Ingredienten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook geperst
- 100 gram dik gesneden pancetta of bakbacon in stukjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 pakje gezeefde tomaten 500 g
- 3 runderbouillontabletten
- 1 laurierblad
- 1 pak runder gehaktballetjes 12 stuks, 360 gram
- 1 zak verse fijne soepgroente à 250 g
- 3 eetlepels verse basilicum
Extra nodig
- staafmixer
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, bacon en bleekselderij ca. 5 minuten.
- Voeg de gezeefde tomaten, bouillontabletten, laurierblad en 1 liter water toe. Breng aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan ca. 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Voeg de gehaktballetjes en soepgroente toe aan de tomatensoep en laat in ca. 8 minuten zachtjes gaarkoken. Breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi met basilicum. Lekker met bruin stokbrood en geraspte kaas.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen