Ben jij ook dol op kersen? Goed nieuws: ze zijn er weer! Die prachtige, glanzende zwarte kersen liggen nu te lonken in de winkel en smeken erom om meegenomen te worden. Natuurlijk zijn ze heerlijk om zo uit de hand te eten, maar wist je dat ze ook geweldig zijn in een salade? Deze tomatensalade met kersen en ‘fake ass’ burrata is daar hét bewijs van. Ik was hem bijna vergeten, maar hij blijft een topper. Snel maken dus!
Oorsprong van het recept tomatensalade met kersen
Het recept komt uit het kookboek Zin in Salade van Bibi Loomans, maar ik heb het iets aangepast. Het resultaat? Een salade die in 30 minuten op tafel staat en die je zomergevoel direct aanwakkert.
Voor- of bijgerecht

Je kunt deze salade serveren als voorgerecht of bijgerecht. Zorg ervoor dat iedereen van alle onderdelen proeft: de frisse tomaten, de zoete kersen, de uiensalsa én de romige ‘fake ass’ burrata. Juist die combinatie van smaken en texturen maakt hem onweerstaanbaar. Ga je deze salade als bijgerecht serveren, dan heb ik de volgende tip: combineer de salade dan met gebakken krieltjes en een BBQ smoked smashburger (AH). Echt lekker!
Wat is ‘fake ass’ burrata?
Echte burrata is een met room gevulde bol Italiaanse mozzarella: onweerstaanbaar zacht en romig. Maar soms heb je geen burrata in huis of wil je een snellere variant maken. Jamie Oliver kwam ooit met het idee om gewone mozzarella te mengen met crème fraîche, een slimme hack die dezelfde romige sensatie geeft. En precies dat doen we hier ook.
Welke wijn bij tomatensalade met kersen?
Serveer je deze salade als voorgerecht, kies dan voor een Vernatsch (ook bekend als Schiava) uit Alto Adige. Deze fruitige, sappige rode wijn heeft frisse zuren die prachtig aansluiten bij de tomaten, terwijl de aroma’s van rood fruit de kersen perfect oppakken. Meer weten over deze wijn? Lees dan ook mijn uitgebreide verhaal hierover!

Tomatensalade met kersen en fake ass burrata
Ingredienten
- 350 gram snoeptomaatjes gehalveerd
- 15 dikke zwarte kersen ontpit en in kwarten
- 10 gram verse basilicum fijn gescheurd
- 10 gram munt grof gehakt
- 50 gram stift amandelen fijngehakt
Rode uiensalsa
- 30 gram rozijnen geweekt in lauwwarm water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui gehalveerd en in dunne ringen
- 1 theelepel chilivlokken
- 1½ theelepel venkelzaad
- 1½ theelepel witte wijnazijn
- 2 theelepels kappertjes
- 2 theelepels honing
Fake ass burrata
- 3 bollen buffel mozzarella à 225 gram
- zeezout en versgemalen peper
- 2 eetlepels slagroom
- 6 eetlepels crème fraîche
- Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.
Bereiding
- Maak eerst de rode uiensalsa. Week de rozijnen in een kommetje met een beetje lauwwarm water. Verwarm intussen in een koekenpan de olijfolie en stoof de rode ui met de chilivlokken en venkelzaad in 10-15 minuten zacht en glazig op laag vuur. Zet het vuur uit en voeg de witte wijnazijn, rozijnen (zonder het weekvocht), kappertjes en honing toe. Meng door elkaar.
- Scheur de mozzarella in stukken of snijd in plakken en verdeel ze over een platte, grote saladeschaal. Roer de crème fraîche los met de slagroom. Verdeel over de mozzarella en zorg dat alle mozzarella bedekt is. Breng op smaak met peper en grof zeezout.
- Ontpit de kersen en halveer de snoeptomaatjes. Verdeel de tomaten en kersen erover, gevolgd door de zoetzure uiensalsa.
- Bestrooi met zeezout en versgemalen peper, de verse kruiden, een flinke scheut olijfolie en de (geroosterde) amandelen.
Het kookboek Zin in Salade
Creatief kookboek met meer dan 50 inspirerende saladerecepten. Ingedeeld op het seizoen. Recepten geschikt voor elke gelegenheid. Van bijzondere salades zoals meloensalade, geroosterde rabarber-bietensalade, boerenkoolsalade met spelt tot bekendere opties (caponata of caesarsalade en panzanella), maar ook dan met een bijzondere twist.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Zin in salade
Auteur : Bibi Loomans
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 9 6404 2245
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



