Voor het weekend

Tiramisu taart als kerst dessert

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Tiramisu is een ongeëvenaarde Italiaanse klassieker. Heel simpel om te maken. Maar wil je echt indruk maken op je gasten, dan is deze verleidelijke Tiramisu taart een echte showstopper. Bewerkelijk, maar zeer de moeite waard. Misschien alvast een idee voor de komende kerst?

Zeinab, schrijfster van het kookboek Zoets met Zeinab
Portret Zeinab

Het recept is afkomstig uit het kookboek Zoets met Zeinab. Misschien ken je de schrijfster nog wel, zij is bekend geworden als deelneemster van Heel Holland Bakt. In dit boek laat zij zien hoe je gemakkelijk een spectaculaire taart bakt met behulp van haar stap-voor-stap instructies en basisrecepten.

 

Minder lagen biscuit

Deze tiramisu taart is opgebouwd uit verschillende laagjes luchtige biscuit-taart, afgewisseld met romige mascarponevulling. Toch moest ik wel het een en ander aanpassen om deze taart ‘behapbaar’ te houden. Oorspronkelijk bestond de taart uit vier lagen biscuit. Je hebt dan ook twee bakvormen nodig van ø 22 cm. Dat heeft niet iedereen zomaar in huis. Bovendien bleek uiteindelijk dat twee lagen meer dan voldoende zou zijn, gezien de hoeveelheid mascarpone en de hoogte van de lange vingers.

 

Wat is biscuit?

Een bodem maken van biscuitdeeg (in bakkers-termen noemen ze dit kapsel) voor een zogenaamde stapeltaart ligt voor de hand. Waarom?  Biscuit lijkt op cake, maar is véél luchtiger, bevat geen boter en heeft wat minder smaak. Door z’n lichte luchtigheid is hij ook heel makkelijk in lagen te verdelen. Om een biscuit goed en recht door te snijden gebruik je zogenaamde een taartzaag. Maar ik gebruik gewoon stevig naaigaren, dat gaat ook heel goed.

 

Lange vingers zelf bakken?

Zeinab bakt ook zelf haar lange vingers. Dat is voor mij net weer een stapje te ver. Ik heb kant-en-klare gebruikt. Het resultaat is wel iets minder mooi, omdat het suikerlaagje van de supermarkt-lange-vingers een beetje beschadigd zijn. Bij de delicatessewinkel of online kun je ook zogenaamde Savoiardi kopen; dat zijn ook lange vingers maar van hogere kwaliteit.

 

Taartkarton en draaiplateau

Om deze taart te maken heb je ook een taartkarton en draaiplateau nodig. Taartkarton koop je bij een speciaalzaak in keukenspullen. In mijn woonplaats (Gouda) is dat Woerdman Kookkado. Dit heb je nodig om de taart te kunnen verplaatsen. Het draaiplateau (ik gebruikte mijn houten kaasplateau die ook kan draaien) heb je nodig om de taart netjes rondom te kunnen afsmeren.

 

Tiramisu taart afstrijken
Gouden taartkarton en draaiplateau zijn noodzakelijk om de taart netjes af te strijken

 

Welke wijn bij tiramisu taart?

Uiteraard kun je deze taart presenteren bij koffie of thee. Maar ook als dessert is het een prima afsluiter. Schenk er dan een glaasje dessertwijn bij. Denk aan Malmsey Madeira, Tawny port, Vin Santo of PX-sherry.

 

Tiramisu taart uit het kookboek Zoets van Zeinab

Tiramisu taart waarmee je indruk maakt

Voorbereiding: 3 uur 15 minuten
Bereiding: 3 uur
Spectaculaire laagjestaart; een variant op het bekende Italiaanse dessert tiramisu. Bewerkelijk om te maken.
Aantal 12 personen

Ingredienten
 

Biscuit

  • 4 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 1,5 gram zout
  • geraspte schil van ¼ biologische citroen
  • 90 g tarwebloem
  • 10 g maizena

Koffie siroop

  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 20 gram espresso poeder

Mascarponeslagroom

  • 250 gram mascarpone koud
  • 50 gram kristalsuiker
  • 600 ml slagroom koud

Afwerking taart

  • 1 pak lange vingers
  • 25 gram pure chocolade fijngehakt
  • 15 gram cacaopoeder

Extra nodig

  • bakpapier, mixer, bakvorm ø 20 cm, taartkarton, draaiplateau, spuitzak met spuitmondje

Bereiding
 

  • Begin met het bakken van het biscuit-cake. Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in met bakspray of boter en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. Laat het bakpapier minimaal 5 centimeter boven de vorm uitkomen, zodat het biscuit voldoende ruimte heeft om te rijzen.
  • Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de eidooiers in een tweede kom. Doe de kristalsuiker, vanillesuiker, het zout en de citroenrasp in een derde kom. Zeef de tarwebloem en de maizena in een vierde kom en zet apart.
  • Klop de eiwitten schuimig in een staande mixer met garde of met een handmixer tot er geen vloeibaar eiwit meer zichtbaar is en voeg geleidelijk de kristalsuiker, vanillesuiker en de citroenrasp toe. Mix op de hoogste snelheid tot stijve pieken. Dit duurt circa 5 minuten. Zet de mixer uit zodra het eiwit stijfgeklopt is – voorkom dat je te ver doorklopt en het eiwit korrelig en onbruikbaar wordt.
  • Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg een voor een de eidooiers toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt circa 20 seconden per eidooier.
  • Zet de mixer uit en spatel de gezeefde tarwebloem en maizena in drie delen door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvorm en zet ze in het midden van de oven. Bak de biscuit in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt.
  • Haal de biscuit uit de oven en stort ze direct onderste boven op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat de biscuits volledig afkoelen. Verpak de biscuits goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.
  • Maak dan de koffiesiroop. Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Haal zodra de suiker is opgelost van het vuur. Voeg het vanille-extract en espressopoeder toe en roer tot deze is opgenomen. Laat afkoelen en dek af tot gebruik.
  • Maak de mascarponeslagroom. Doe de mascarpone en kristalsuiker in een mengkom en mix circa 1 minuut met een staande mixer met garde of met een handmixer tot alle suiker is opgenomen.
  • Voeg geleidelijk de slagroom toe en klop het geheel stijf op middelhoge snelheid.
  • Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren.
  • Taart in elkaar zetten. Halveer de afgekoelde biscuitbodem in 2 lagen van 2-3 centimeter dik. Ik gebruik hier een naaigaren die leg ik rondom de taart en dan trek ik hem erdoor. Hierdoor krijg je netjes twee delen.
  • Leg een taartkarton op een draaiplateau en verdeel een eetlepel mascarponeslagroom over het midden. Leg hier de andere biscuitlaag op en zorg dat deze in het midden van het taartkarton ligt.
  • Besprenkel de biscuitlaag met koffiesiroop (je hoeft niet alles op te maken). Verdeel hier een ¼ deel van de mascarponeslagroom over en bestrooi met 25 gram fijngehakte chocolade. Leg de andere biscuitlaag erop. Laat de taart minimaal 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Smeer de taart rondom af met de resterende mascarponeslagroom en spuit toefjes boven op de taart. Zeef het cacaopoeder over de taart.
    Tiramisu taart afstrijken
  • Maak de randen van het taartkarton schoon en druk de lange vingers in de zijkant van de taart. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Hierdoor smelten de smaken mooi samen.

Notities

TIP: deze taart leent zich uitstekend om een paar dagen van tevoren al te maken. Hij blijft helemaal goed intact en lekker.

Het kookboek Zoets van Zeinab

Prachtig kookboek voor echte bakliefhebbers. Zeker voor degenen die houden van spektakelstukken of ware showstoppers, zoals je ze ook tegenkomt in Heel Holland Bakt. Maar Zeinab zorgt voor de nodige begeleiding. Behalve recepten ook heel veel extra uitleg met stap voor stap foto’s. Met dit bakboek heb je alle tools in handen om de meest spraakmakende taarten te leren maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Zoets van ZeinabTitel : Zoets van Zeinab
Auteur : Zeinab Alhashime-Bakker
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1712 7
Prijs : €

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!