Muffins uit The Green Kitchen at Home

Green Kitchen at Home
Kindvriendelijk vegetarisch

Luise Vindahl en David Frenkiel, een Zweeds-Deens schrijversduo, hebben drie kinderen. Op hun site www.greenkitchenstories.com laten ze regelmatig zien wat ze koken voor hun gezin. Via hun website, Facebook, Instagram, apps, Youtube en kookboeken delen ze, zoals ze zelf zeggen: “Vooral veel eenvoudige, kindvriendelijke vegetarische recepten die doordeweeks op drukke dagen snel op tafel staan. Maar ook de gerechten waar wat meer tijd  voor nodig is, die we vaak in het weekend bereiden als er mensen komen eten, ontbreken niet. Gerechten die leuk zijn om klaar te maken, heerlijk smaken en precies de goede balans hebben tussen interessant en ongecompliceerd.”

Familie sfeerbeeld van The Green Kitchen at HomeLuise en David publiceerden al eerder verschillende kookboeken: The Green Kitchen, The Green Kitchen Smoothies en The Green Kitchen Travels. Vorig jaar verscheen hun nieuwste kookboek ‘The Green Kitchen af Home’; een boek dat werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2017.

Koelkastfavorieten

Het start met een lijst van producten die handig zijn om in huis te hebben, zoals honing, bouillonblokjes, kokosmelk, quinoa, rijst, pasta en meel. Vervolgens zijn de recepten verdeeld over de hoofdstukken Koelkastfavorieten, Ontbijt, Handige maaltijden, Doordeweeks, In het weekend, Spreads en bijgerechten en Nagerechten. Bij de koelkastfavorieten staat: “Koelkastfavorieten helpen ons in tijden van stress. Ze vormen de basis voor een snelle, goede maaltijd en we proberen ze altijd in huis te hebben, klaar voor gebruik. Het bereiden van een maaltijd wordt hierdoor een stuk makkelijker – en dat is precies waar we doordeweeks zo’n behoefte aan hebben.” Favorieten voor Luise Vindahl en David Frenkiel zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte tomatensaus, pesto en platbrood.

Uitgeprobeerd

Vijftig tinten groen
Vijftig tinten groen

We probeerden ‘Vijftig tinten groen’ uit, nieuwsgierig gemaakt door de titel. Voor dit gerecht verhit je olijfolie in een grote pan op middellaag vuur. Snijd 1 ui, 2 tenen knoflook en 1 theelepel tijm fijn, doe in de pan en fruit ongeveer 10 minuten of tot de ui zacht wordt. Snijd een stronk broccoli en een courgette in stukjes en voeg deze toe. Voeg ook 3 eetlepels kappertjes met een scheutje van het vocht toe. Laat dit alles vijf minuten bakken. Roer 120 milliliter witte wijn erdoor. Wacht tot de alcohol is verdampt en voeg dan 200 gram erwtjes, 100 gram spinazie, 1 blik kokosroom, 250 milliliter groentebouillon en zout en peper toe. Breng weer aan de kook, draai het vuur laag en laat zacht koken tot de groentes gaar zijn en de saus wat is ingekookt. Roer af en toe door. Haal de pan van het vuur en roer wat geraspte citroenschil en wat citroensap erdoor. Recept komt binnenkort op de site!

Met alternatieven

Wat mij aanspreekt aan het boek, is dat er bij de recepten alternatieven staan. Zo staat in de inleiding bij bovenstaand recept: “Gebruik gerust broccoli en spinazie uit de vriezer, vervang de erwtjes door sperziebonen en/of gebruik olijven in plaats van kappertjes. Houd je niet van kokosmelk of kokosroom? Kies dan voor gewone room, Griekse yoghurt (voeg pas aan het eind toe) of een veganistisch alternatief.” We gaan dit recept zeker nog een keer maken; de kappertjes en de citroen passen verrassend goed bij de groenten. En het viel in de smaak bij de kinderen. Ze lusten sowieso al bijna alle groenten, maar zo vermomd in kokossaus is het helemaal eenvoudig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen!

Bestellen? Dat kan hier:

Cover the green kitchen at homeTitel: The green kitchen at home
Auteurs: Luise Vindahl en David Frenkiel
Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN: 9789023015437
Prijs: € 24,99

 

 

 

Benieuwd naar meer recepten van hun hand? Kijk ook eens naar Biet Bourguignon, Courgettenoedels met paddenstoelen, Bonotto met oesterzwam of Banaan-kokospannenkoekjes.

Binnenkort publiceren we ook nog: 50 tinten groen, Spinazieflensjes en Vega Fish & Chips. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *