Voor het weekend

Tartelettes met frambozen en witte chocolade

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Voor mij een meer dan ultieme combinatie: frambozen en witte chocolade. Daar wilde ik iets mee doen. Aanleiding het verjaardagsetentje van mijn dochter. Zij zocht naar een lekker dessert voor haar vriendinnen, en ik bedacht deze tartelettes (mini-taartjes) die al langer op mijn verlanglijstje stonden. Iedereen was onder de indruk!

Dochter Ninah (r) met haar vriendinnen
Dochter Ninah (r) met haar vriendinnen

Voor een extra weergaloos effect maak ik deze tartelettes met kleine bakringen. Die kun je online kopen. Maar je kunt natuurlijk deze taart ook maken in een springvorm. Gebruik dan een vorm van ɸ 20 cm.

Welke wijn bij tartelettes met frambozen en witte chocolade?

Bij dit verleidelijke taartje passen verschillende soorten dessertwijnen. De licht mousserende rode Bracchetto d’acqui is misschien niet zo goed verkrijgbaar, maar wel een aanrader. Fris en elegant van smaak. Bovendien laag in het alcohol! Combineert altijd goed met desserts waarin rood fruit verwerkt is.

8 stuks1 uur + ca. 4 uur wachttijd

Ingrediënten

  • Bodem (zoet korstdeeg)
  • 150 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 100 gram koude boter
  • ½ eidooier, losgeklopt

 

  • Vulling
  • 400 gram Mon Chou
  • 150 gram lemoncurd
  • schil van 1 limoen
  • 1 zakje vanillesuiker

 

  • Garnering
  • 250 gram frambozen
  • 75 gram witte chocolade
  • geschaafde amandelen, geroosterd
  • Extra: steunvulling (gedroogde peulvruchten of droge rijst), keukenmachine, 8 ingevette kleine bakringen ɸ 8 cm (Silikomart), bakpapier, 8 papieren cakevormpjes

Stap 1

Zeef de bloem, poedersuiker en het zout. Verdeel de roomboter in blokjes en wrijf die met je vingers door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat. Doe eidooier en 1 eetlepel koud water bij het bloemmengsel en kneed tot een samenhangend deeg (als het deeg te vochtig is, voeg je nog wat extra bloem toe). Verdeel het deeg in 8 stukjes, druk uit tot platte schijf en wikkel in plastic folie. Laat in ca. 1 – 3  uur (liefst hele nacht) opstijven in de koelkast.

Stap 2

Kneed het deeg nogmaals goed door. Zet de bakringen op een vel bakpapier. Leg 1 bolletje deeg tussen 2 vellen plastic folie en rol uit tot ca. 3 mm. Steek deegrondje uit met de uitsteker (of glas) (ɸ 10 cm) en druk het deegrondje voorzichtig in de bakring. Met je vinger uitdrukken tegen de rand aan. Snijd deeg dat boven de ring uitsteekt netjes weg met een mes. Prik wat gaatjes in de bodem. Zet de deegvormpjes nog een half uur in de koelkast. (zet de deegvormpjes (met bakpapier eronder) bijvoorbeeld in een braadslede die in de koelkast past.)

Stap 3

Verwarm de oven voor op 160 °C. Til de deegrondjes met het bakpapier in één keer op en leg dit op de bakplaat. Zet in elk taartje een papieren cakevormpje . Vul met wat steunvulling (gedroogde peulvruchten, droge rijst) en bak de taartjes ca. 20 minuten. Verwijder de papieren cakevormpjes met de steunvulling en bak dan nog 3 tot 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen. Haal de taartjes uit de vormpjes.

Stap 4

Maak de kom van de keukenmachine schoon. Zet de machine aan, en meng de verse roomkaas met de lemoncurd, vanillesuiker en limoenschil. Hak 8 blokjes witte chocolade fijn. Verdeel eerst de witte chocolade over de koekjesbodem, en daarna het roomkaasmengsel. Verdeel dan de frambozen over de taartjes en druk ze in het mengsel. Zet de taartjes minimaal ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Stap 5

Rasp de rest van de witte chocolade erover. Garneer met geschaafde amandelen

 

OOK LEKKER met zomerfruit

Cheesecake met zomerfruit

Zomerfruit met witte chocoladesaus

Pavlova

Pavlova met rood fruit uit het kookboek Ons Bakboek
Pavlova met rood fruit

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Tartelette met frambozen en witte chocolade
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *