Meatless Monday

Tarte aux nectarines

Friszoete zomerse taart met verse nectarines. Hij lijkt op een clafoutis. Hazelnoten geven een crunchy effect. Heerlijk met een glas Moscato d'Asti.#nectarines #clafoutis #taart

Het recept voor deze tarte aux nectarines komt uit Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn. De schrijfster: “Toen ik in Frankrijk woonde maakte ik kennis met het fenomeen van de Franse fruittaart. Ik raakte er zo aan verslingerd dat ik elke dag een stuk at! Dit is mijn variatie: met een roomlaag van mascarpone en munt en een bodem die je niet voor hoeft te bakken. Je kunt de nectarines naar believen afwisselen met ander seizoensfruit, zoals perziken of pruimen”.  In feite lijkt dit op een clafoutis-taart. Hij smaakt friszoet.

Wat drinken we bij Tarte aux nectarines?

Drink hier een friszoete wijn bij, zoals een Moscato d’Asti of Clairette de Die.

12 personen1 ½ uur + 2 ½ uur afkoelen

Ingrediënten

  • voor het deeg:
  • 120 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • 60 gram koude boter, in kleine blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • voor de vulling:
  • 250 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • 8 takjes munt, fijngehakt
  • 5 nectarines
  • 50 gram hazelnoten, pistachenoten of amandelen
  • extra: taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Zeef de bloem boven een kom. Voeg de vanillesuiker, suiker, boter en een snufje zout toe. Kneed met je vingertoppen snel tot een kruimelig geheel. Voeg het ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed tot een soepel deeg. (Je kunt het deeg ook in de foodprocessor maken). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ca. 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Klop de mascarpone los met de eieren en poedersuiker. Roer de munt erdoor. Snijd de nectarines in partjes.

Stap 3

Vet een taartvorm (ɸ 26 cm) in. Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven oppervlak. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel het mascarponemengsel over de bodem en leg de partjes nectarine erin. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen. Zet hem daarna afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. Hak de noten fijn en strooi ze voor het serveren over de taart. Wil je de taart ietsje zoeter, bestrooi hem dan met extra poedersuiker.

 

Cover Greendelicious kruidenKookboek Greendelicious kruiden

Natascha Boudewijn neemt je mee op een culinaire reis door de wondere wereld van kruiden. Per seizoen worden heerlijke kruiden en eetbare bloemen in de smakelijkste recepten in beeld gebracht.Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Greendelicious kruiden. Koken met kruiden uit je eigen tuin.
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: Becht’s Uitgevers-Maatschappij, H.J.W.
ISBN: 9789023013921
Prijs: € 19,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Friszoete zomerse taart met verse nectarines. Hij lijkt op een clafoutis. Hazelnoten geven een crunchy effect. Heerlijk met een glas Moscato d'Asti.#nectarines #clafoutis #taart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *