Meatless Monday

Tandoori bloemkool met linzenrijst

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Helaas niet gewonnen, maar wel genomineerd! Het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ is een van mijn favoriete kookboeken van het afgelopen jaar. Ook deze Tandoori bloemkool met linzenrijst illustreert opnieuw de buitengewone kwaliteit van dit verrassende kookboek. Echt een TOPRECEPT! Maken dus…

We publiceerden al eerder een aantal recepten uit dit leuke kookboek. Allemaal even lekker en creatief: Zoete aardappel met lauwwarme hummus, Thaise groene currysoep en Nacho’s met mais, kaas en bonen. In het intro van dit recept zegt Ylva het volgende: ‘Een tandoori is een soort kleioven, maar het is ook een kruidenmengsel waarmee ik in dit gerecht de bloemkool op smaak breng.’

Toch heb ik dit recept een klein beetje aangepast/veranderd. In plaats van een kokosroomsausje maakte ik een fris yoghurtsausje met limoen. Dat maakt het geheel nog spannender!

 Welke wijn bij tandoori bloemkool met linzenrijst?

Lekker beetgare gekruide bloemkool met een frisse yoghurtsaus. Erbij een lichte kokosrijst met nootachtige linzen en een kruidige topping (zeker niet heet!). Wij combineerden dit met een Grüner Veltliner. Heerlijk verfrissend en sluit daarom goed aan op de yoghurt. Z’n rondheid past bij smeuïgheid van de kokosmelk. Andere opties: Pinot Gris of een Pinot Grigio.

4 personen35 minuten

 Ingrediënten

  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 200 g basmatirijst
  • 1 theelepel kurkuma
  • 800 g bloemkool
  • 1 ½ el tandoorikruiden voor kip
  • 1 limoen
  • 1 blikje groene linzen (uitlekgewicht 130 gram)
  • zout
  • plantaardige olie
  • Noten-chili-topping
  • 60 g gezouten cashewnoten
  • 1 bos verse koriander (40 gram), fijngehakt
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 bekertje Griekse yoghurt (10%)
  • Extra: bakplaat, bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 °C en zet de met bakpapier beklede bakplaat erin.  Breng de kokosmelk met 200 ml water aan de kook. Roer de kurkuma en ½ eetlepel zout erdoor. Voeg de rijst toe en kook gaar volgens gebruiksaanwijzing. Halverwege doorroeren.

Stap 2

Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en leg ze in een kom. Breek de rest van de bloemkool in roosjes en leg ze in een tweede kom. Meng de roosjes met de tandoorikruiden en zout en besprenkel met 2 eetlepels olie. Leg de stukken bloemkool op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven.

Stap 3

Meng de groene bloemkoolbladeren met een 1 ½ eetlepel olie. Leg ze op de bakplaat bij de bloemkoolroosjes en bak alles nog ca. 7 minuten.

Stap 4

Snijd intussen de helft van de limoen in partjes. Rasp de schil van de andere helft en pers het sap eruit. Doe limoenschil en –sap in een kom. Klop de Griekse yoghurt erdoor. Breng op smaak met zout.

Stap 5

Hak de cashewnoten grof. Hak de koriander, inclusief de steeltjes. Verwijder de zaadlijsten van de Spaanse peper, hak de peper fijn en meng alles goed door elkaar.

Stap 6

Schep de linzen door de kokosrijst. Serveer de bloemkool met de rijst. Besprenkel met de limoenyoghurt. Bestrooi met het noten-chilistrooisel. Serveer met de partjes limoen.

 

Het kookboek

‘Veggie in 30 minuten ‘ was begin van dit jaar genomineerd tot beste kookboek van het jaar tijdens de Lekker Vega Kookboekenverkiezing 2019 in de categorie ‘buitenlandse auteurs’. Dit kookboekje is geschreven door de Zweedse Ylva Bergqvist. Zij is, zoals ze zelf zegt, een vleeseter met groene ambities. Haar motto luidt: ‘groenten zijn gezond en goed voor je’. Ze is ervan overtuigd dat groener leven makkelijker wordt als het eten snel op tafel staat.

Bestellen kun je hier:

Cover Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 21,50

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Tandoori bloemkool met linzenrijst
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *