Voor het weekend

Trendy taco’s met Bulgogi beef

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wie is er niet gek op de Mexicaanse keuken? Er staan al diverse recepten op de site, maar deze taco’s tillen je smaakpapillen helemaal naar een hoger niveau! Hier smelten de beste elementen van de Koreaanse en Mexicaanse keuken samen tot een verrukkelijke smaakexplosie. Prachtig gemarineerd, mals rundvlees, knapperige koolsalade en een pittige mayo met kimchi… dit zijn umami-geladen pakketjes van puur genot.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Smokey Goodness; the best of BBQ Beef. Geschreven door Jord Althuizen, onze BBQ-king van Nederland. Hij schrijft in het intro van het recept:

Wacht even, een fusion van Koreaanse en Mexicaans? Jazeker! De oorsprong van deze bijzondere mix ligt in de foodtruckscene van Los Angeles. Hier bedacht de eigenaar van de Kogi BBQ Truck deze unieke combinatie door Koreaanse classics als bulgogi en kimchi te gebruiken bij het vullen van taco’s. Koreaanse taco’s zijn inmiddels een begrip in de USA en Canada en na het maken van dit recept ook bij jou!

En daar kunnen we alleen maar volmondig ‘ja’ op zeggen!

 

Wat is Bulgogi beef?

Bulgogi beef is een beroemd Koreaans gerecht dat bestaat uit gemarineerd en gegrild vlees, meestal dun gesneden rundvlees (zoals entrecote of ribeye). De naam bulgogi betekent letterlijk ‘vuurvlees’, verwijzend naar de bereidingswijze op open vuur of grill. Het gerecht kenmerkt zich door zijn zoet-hartige smaak en malse textuur, dankzij de beef bulgogi marinade die vaak bestaat uit sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, gember en soms geraspte peer of appel om het vlees extra mals te maken.

Het vlees wordt meestal geserveerd met rijst, sla of andere bladgroenten waarin je het vlees kunt wikkelen, en bijgerechten zoals kimchi, ingelegde groenten, of andere Koreaanse banchan (kleine gerechtjes).

Kimchi in diverse soorten
Kimchi kun je ook zelf maken van allerlei soorten ‘harde’ groenten

 

Welke wijn bij Koreaanse taco’s?

Heel lekker gekruid vlees met zoet-knapperige salade en pikant sausje. Bij zo’n taco met complexe smaken is het misschien lastig om een goede wijn erbij te vinden. Mijn advies: kies voor een volle rijpe rode wijn met rond karakter, zoals bijvoorbeeld een Zinfandel uit Californië of een Italiaanse Primitivo. Deze past perfect bij de krachtige en kruidige smaken van het gerecht.

 

Taco of Tortilla?

Vouw je (mais)tortilla dubbel en vul je hem, dan noemen we het een taco! Echte Mexicaanse taco’s worden van zachte tortilla’s gemaakt en krijgen een topping waarin verschillen smaken worden gecombineerd: kruidig vlees, sla, bonen en romige kaas. Meer weten over de Mexicaanse keuken? Lees hier verder.

Taco's met bulgogi beef uit het kookboek Smokey Goodness BBQ best beef van Jord Althuizen

Koreaanse taco’s met bulgogi biefstuk

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 40 minuten
Dubbel gevouwen tortilla’s gevuld met gekruide biefstukreepjes op z’n Koreaans. Mango-koolsalade zorgt voor een zoet-knapperige toets.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram steak bavette, skirtsteak of ribeye
  • 8 kleine zachte taco’s tortilla’s
  • 8 takjes koriander
  • 8 limoenpartjes

Beef bulgogi marinade

  • 60 ml sojasaus
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 3 knoflooktenen geperst
  • 1 eetlepel versgeraspte gember
  • 1 eetlepel gochujang Koreaanse peperpasta, anders sambal
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Mango-koolsalade

  • 1 mango geschild, in blokjes
  • 200 gram rodekool dun gesneden
  • 3 stengels lente-ui in dunne ringen
  • 2 eetlepels korianderblaadjes fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • sap en geraspte schil van 2 limoenen
  • zout en versgemalen zwarte peper

Kimchi-mayonaise

  • 75 gram kimchi uitgelekt
  • 50 gram mayonaise
  • 75 gram zure room
  • ½ eetlepel gochujang Koreaanse peperpasta, anders sambal
  • zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • blender of staafmixer, BBQ of grill voor direct grillen of grillpan, (kernthermometer)

Bereiding
 

  • Snijd de steaks in repen van 4 cm breed. Meng alle ingrediënten voor de beef bulgogi-marinade goed door elkaar en voeg hier de steakrepen aan toe. Marineer minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Maak de mango-koolsalade door alle ingrediënten te mengen en op smaak te brengen met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Voeg voor de kimchimayonaise alle ingrediënten samen en pureer in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 220 °C is bereikt of verhit een grillpan. Haal de steaks uit de marinade en gril deze op de BBQ tot een kerntemperatuur van 54 °C is bereikt of bak ze ca. 5 minuten in de grillpan en keer halverwege. Snijd de steak in blokjes.
  • Verwarm de zachte taco’s kort op de BBQ, in de magnetron of koekenpan. Vul deze royaal met de mango-koolsalade en beef bulgogi. Garneer met de kimchi-mayonaise, eventueel wat grof gehakte koriander en limoen.

Het kookboek Smokey Goodness: The best of BBQ Beef

Handzaam kookboek (in tegenstelling tot zijn eerder verschenen exemplaren) met de allerbeste beef-recepten. Jord heeft zijn beste gerechten gekozen uit alle Smokey Goodness-recepten, zoals dit broodje chili cheese dogs uit het boek Burgers & BBQ bites.

Broodje hotdog van Jord Althuizen uit het kookboek Burgers & BBQ Bites
Broodje hotdog met chili cheese

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Smokey Goodness: The best of BBQ Beef
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 439 3644 6
Prijs : € 16,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!