Meatless Monday

Tabouleh met kikkererwten en avocado van de bakplaat

Uit het groene kookboek van bakplaat-koningin Rukmini Iyer een overheerlijk eenpansgerecht uit de oven. Heel snel gemaakt. Dus laat je niet ontmoedigen door de lange ingrediëntenlijst.

Smaakvolle groenterecepten

In dit nieuwe boek staan niet alleen bakplaat-recepten, maar veel meer dan dat. Je vindt ook eenpansgerechten, supersnelle pastamaaltijden en lekkers voor de lunch. Het is de opvolger van De Groene Bakplaat. Dus alle recepten zijn vega of vegan en een groot deel is ook glutenvrij. Al eerder publiceerde ik een snel recept uit dit boek: misoboter noedels met tomaat. Super easy! Maar ook deze ovenschotel is echt een aanrader!

In het intro van het recept zegt Rukmini het volgende:

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

Dit is een geweldig gerecht van zoute halloumi, granaatappel, spicy amandelen, boterige avocado’s en asperges – ik zou het elke dag wel kunnen eten. Kikkererwten uit pot hebben de voorkeur boven die uit blik, maar de bouillon brengt zelfs ‘gewone’ kikkererwten uit blik supersnel op smaak.’

Wat is tabouleh?

Tabouleh (of tabbouleh) is een traditioneel Midden-Oosters gerecht, oorspronkelijk afkomstig uit de Levant (Libanon en Syrië). Het is een frisse, gezonde salade op basis van fijngehakte peterselie, munt, tomaten, ui, en bulgur (een soort gestoomde en gebroken tarwe). Het geheel wordt op smaak gebracht met olijfolie, citroensap, zout en soms een vleugje peper.

Welke wijn bij tabouleh met kikkererwten en avocado?

Deze tabouleh ovenschotel smaakt licht notig door de kikkererwten, kruidig door de ruime hoeveelheid groene kruiden en krijgt een fris accent door de granaatappelpitjes. Wat drink je erbij? Groene asperges en groene kruidendressing vragen om een kruidige witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Maar het notige en aardse overheerst hier, dan past een Orvieto ook goed. Die heeft ook aroma’s van ongeroosterde noten. Liever rood? Kies dan Italiaanse Sangiovese, (Rosso Toscana) heeft ook dat korrelige dat goed aansluit bij de kikkerkerwten. En het frisse zuur uit deze rode wijn gaat ook goed samen met de granaatappelpitjes.

 

Persoonlijke keukentip
Mijn Tefal Success braadslede is onmisbaar voor de perfecte bakplaatrecepten van Rukmini. Hij geleidt warmte uitstekend, en dankzij de veilige anti-aanbaklaag bakt niets aan. Het schoonmaken is zo gepiept, en met de handgrepen verplaats ik hem moeiteloos. Een ware held in mijn keuken!

 

 

 

Tabouleh met kikkererwten en avocado; een vegetarisch recept uit het groene kookboek van Rukmini Iyer

Tabouleh met kikkererwten, groene asperges en avocado

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten
Totaal: 30 minuten
Fantastische vegetarische ovenschotel van Rukmini Iyer. Staat in 30 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram bulgur afgespoeld
  • 700-800 gram kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 600 ml kokende groentebouillon
  • 200 gram groene aspergetips gehalveerd

Spicy amandelen

  • 100 gram amandelschaafsel
  • ½ eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel gerookte-paprikapoeder
  • 1 theelepel lichte basterdsuiker
  • flinke snuf zeezoutvlokken

Dressing

  • 15 g verse muntblaadjes fijngehakt
  • 15 g verse basilicum- of peter selieblaadjes fijngehakt
  • 200 g granaatappelpitjes
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
  • paar snufjes zeezoutvlokken

Voor eroverheen

  • 225 g halloumi in plakjes
  • 2 eetrijpe avocado’s in plakjes
  • Citroensap

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de bulgur in een grote braadslede en bestrooi met de kikkererwten. Giet de bouillon erover, leg de asperges erop en rooster 15 minuten in de oven.
  • Meng intussen in een kleine, ondiepe bakvorm (of ovenschaal) de amandelen, olie, het paprikapoeder, de suiker en zeezoutvlokken. Zet de bakvorm naast de braad slede of op een ander rooster in de oven en bak de amandelen de laatste 10 minuten mee.
  • Meng intussen voor de dressing de fijngehakte kruiden met de granaatappelpitjes, olijfolie, citroenschil en het -sap, en de zeezoutvlokken.
  • Verhit een grillpan op middelhoog vuur en leg de plakjes halloumi erin. Bak ze 1-2 minuten per kant tot je mooie bruine grillstrepen ziet en leg ze dan op een bord. Roer de bulgur los met een vork en laat 5 minuten afkoelen voordat je de dressing toevoegt. Proef en breng naar wens op smaak met nog wat extra zeezout. Verdeel de halloumi, avocado en spicy amandelen erover en voeg een kneepje citroensap toe. Dien heet op!

Het kookboek Het Groene Kookboek

Opnieuw een vegetarisch kookboek van de hand van Rukmini Iyer. Met niet alleen bakplaatrecepten, maar ook eenpansmaaltijden, snelle pastagerechten en noedels. 75 veelzijdige recepten die eenvoudig en snel te maken zijn voor doordeweekse dagen. Achterin het boek vind je ook handige maaltijdplanners en menu ideeën voor gezellige etentjes in het weekend.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Het Groene KookboekTitel : Het Groene Kookboek
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1730 1
Prijs : € 25,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book