Uit het kookboek Easy van Yvette van Boven komt dit sticky zalm recept. ‘Sticky’ doordat je gaat bakken in een dikke lichtzoete soja-sesamsaus. Dat presenteer je samen met een smeuïge bloemkoolcrème die op smaak gebracht is met kokosmelk. Een fantastisch samenspel van smaken dat ook nog eens redelijk simpel te bereiden is. Wat wil je nog meer?
Al ruim twaalf jaar schrijft Yvette van Boven wekelijks makkelijke recepten voor het tijdschrift Libelle. Vanwege het negentigjarig jubileum van dit magazine is dit kookboek Easy samengesteld met de beste recepten van Yvette uit al die jaren trouwe dienst. Ingedeeld op de seizoenen.
In het intro van dit zalmrecept vertelt Yvette het volgende:
‘Ja, ik ben fan van bloemkool, laat dat duidelijk zijn. In dit boek vindt u vele toepassingen voor mijn lievelingsgroente. Hier serveer ik hem als crème, een beetje oosters met kokosmelk erdoor. De sticky zalm is ‘to die for’ al zeg ik het zelf. Toe maar, maak maar. U gaat zo blij worden van dit bordje! Echt heel comfortabel.’
Recept aangepast
In het originele recept van Yvette blijft de bloemkoolcrème erg dun, en lijkt meer op een bloemkoolsoep. Ik heb de hoeveelheden aangepast waardoor het nu een schepbare bloemkoolcrème is geworden.
Welke wijn bij sticky zalm met bloemkool-kokoscrème
Heerlijk smeuïg gerecht door de bloemkoolcrème. De zalm heeft een Aziatische licht zoete topping van sojasaus. Schenk hier een Viognier bij. Die sluit goed aan op de zachte smaak van de bloemkoolcrème en de sticky zalm door z’n zachte zuren en het rijpe aroma’s van abrikozenfruit.
Sticky zalm met bloemkool-kokoscrème
Ingredienten
Bloemkool-kokoscrème
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- ½ theelepel gemalen komijnzaad
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- mespunt kaneel
- snuf cayennepeper
- 400 gram bloemkoolroosjes
- 200 ml kokosmelk
- 250 ml groentebouillon
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Sticky zalm
- 100 ml sojasaus
- 100 gram suiker
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 5 cm gember fijngeraspt
- 50 ml rijstazijn of naar smaak
- 4 zalmfilets met huid (à 125 gram)
- klein scheutje sesamolie
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
voor erbij
- gestoomde paksoi bimi of peultjes
- 1 zak papadum snacks optioneel
- witte rijst
Bereiding
- Begin met de crème. Fruit in een zware pan op laag vuur de uien in de zonnebloemolie tot ze zacht zijn maar nog niet kleuren. Voeg de komijn, knoflook, kaneel en cayennepeper toe, roer even om. Schep dan de bloemkoolroosjes erdoor en laat ze 5 minuten meebakken op laag vuur.
- Roer de kokosmelk en groentebouillon erdoor. Aan de kook brengen. Leg het deksel op de pan. Laat onder af en toe roeren zo’n 20 minuten sudderen tot de bloemkool gaar is. Pureer de crème glad met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
- Meng intussen de sojasaus met 100 milliliter water en de suiker in een grote koekenpan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg de peper en geraspte gember toe. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de saus dan op hoger vuur dikker worden tot hij op de achterkant van een lepel blijft liggen. Voeg na 5 tot 7 minuten de rijstazijn toe, proef voorzichtig en voeg eventueel extra zout of azijn toe.
- Leg de zalm in de hete saus met de huidkant naar beneden en laat alles nog zo’n 6 minuten zachtjes bakken tot de onderkant van de vis gaar is, maar het midden nog net glazig. Schep tijdens het bakken steeds een lepel saus over de filets heen.
- Schep de bloemkoolcrème in vier voorverwarmde diepe borden. Verdeel de zalmfilets erover, druppel er wat sesamolie over en bestrooi met sesamzaad.
- Serveer met (gestoomde) groene groenten en eventueel de knapperige papadum - chipjes.
Op zoek naar méér zalm recepten?
Naast sticky zalm zijn deze drie gerechten ook zeer aanbevelingswaardig!
- Simpele zalm met pijnboompittensalsa: deze ‘zalm à la Bridget Jones’ komt uit het kookboek ‘Simpel’ van Ottolenghi. De salsa van pijnboompitten, kappertjes en olijven maakt het bijzonder.
- Warm gerookte zalm van de BBQ: zalm zoals je hem nog nooit hebt geproefd! Met indirect grillen bereik je een fabuleus resultaat, zowel in smaak als presentatie.
- Slanke zalm uit de oven: overheerlijke zalm uit de oven met een pesto van hazelnoten. Slank, snel en koolhydraatarm.
Het kookboek Easy
Comfortabel kookboek met de beste recepten van Yvette van Boven die zij heeft geschreven voor het tijdschrift Libelle. Een verzameling uit het grote Libelle-archief.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Easy
Auteur : Yvette van Boven
Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3881 4995
Prijs : € 29,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen