Meatless Monday

Spinazietaart met artisjokken en ricotta

‘Heel Holland Bakt’ is weer afgelopen. Maar presentatrice Janny van de Heijden bakt nog even door….  In haar nieuwe kookboekje ‘Ovengerechten’ staan 50 van haar favoriete recepten met overheerlijke ovengerechten. Overwegend hartig, zoals deze spinazietaart met artisjokken.

Portret Janny van de Heijden
Portret Janny van de Heijden

In het intro zegt Janny het volgende:

‘Deze vegetarische taart ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg lekker. Laat de spinazie bij voorkeur van tevoren in een zeef of vergiet ontdooien. Op die manier kan het vocht makkelijk wegvloeien. De taart is een goed alternatief voor de vele ‘zwaardere’ quiches.’

Welke wijn bij spinazietaart met artisjokken en ricotta?

Deze spinazietaart met artisjokken is een echte groentetaart. Je proeft spinazie en artisjokken, daarnaast maakt de kaas deze filotaart wat steviger van smaak. Ricotta zorgt voor smeuïgheid. Welke wijn erbij? Kies voor een frisse witte wijn. Een sauvignon blanc uit Chili heeft rondheid, kruidigheid en frisse zuren. Deze elementen sluiten helemaal aan bij deze hartige taart.

4 personen2 uur

Ingrediënten

  • 450 gram diepvries bladspinazie
  • 1 pak filodeeg (225 gram, diepvries)
  • 1 prei
  • olijfolie om in te bakken (plus extra om te bestrijken)
  • 1 blik artisjokharten (400 gram)
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 250 gram ricotta
  • 4 eieren
  • 125 gram geraspte kaas
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • Extra: springvorm (Ø 23 cm)

Stap 1

Laat de spinazie ontdooien en druk de groente enigszins uit. Laat intussen het filodeeg onder een theedoek ontdooien en verhit de oven tot 170 °C. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Fruit de preiringen in wat olijfolie zacht, voeg de spinazie toe en fruit enkele minuten mee.

Stap 2

Laat de artisjokharten uitlekken en halveer ze. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Haal de pan met het prei-spinaziemengsel van het vuur en laat enigszins afkoelen. Klop in een kom de ricotta en eieren door elkaar. Meng er de geraspte kaas door en breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Stap 3

Bestrijk telkens een vel filodeeg met olie en leg het met de met olie bestreken kant naar beneden in de springvorm. Laat het deeg over­hangen. Bestrijk een volgend vel, draai de vorm een kwartslag en leg het tweede vel gedeeltelijk op het eerste. Ga zo door tot alle vellen deeg (bestreken met olie) op zijn en draai de vorm daarbij telkens een slag. Meng het prei-spinaziemengsel met het ricottamengsel. Voeg de artisjokken en zongedroogde tomaatjes toe en schep het mengsel in de springvorm. Vouw het overhangende deeg vel voor vel over de vulling (liefst een beetje rommelig), bestrijk extra met olijfolie en bak de taart in ongeveer 1 uur en 20 minuten gaar en stevig. Dek de taart zonodig af met een vel aluminiumfolie als hij te donker wordt.

 

Het kookboek

Compact kookboekje gevuld met 50 favoriete ovengerechten van Janny van der Heijden. Van maaltijdschotels, hartige gerechten tot zoete taarten. Janny van der Heijden is een culinair publiciste die verschillende tv-programma’s presenteert en tientallen kookboeken op haar naam heeft staan. In het verleden was zij hoofdredacteur van Tip Culinair.

Bestellen kun je hier:

cover Ovengerechten van Janny van der HeijdenTitel : Ovengerechten
Auteur : Janny van der Heijden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 89 0388 0855
Prijs : € 20,-

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *