Meatless Monday

Spinazie-dumplings in tomatensaus

Recept Spinazie-dumplings in tomatensaus. Het gerecht smaakt fris-romig, boordevol pure groente-smaken. Je proeft de spinazie goed en ook de tomaat en courgette. Ricotta en slagroom maken het romig maar niet zwaar. Combineer een witte wijn (of rosé) met frisse zuren, maar die tegelijkertijd ook rond aanvoelt.#MeatlessMonday #vegetarisch #wijnspijscombinatie

Veel groente en koolhydraat-arm eten; dat is de trend! Nou, dan zit je met deze spinaziedumplings in tomatensaus helemaal goed (tenminste als je er geen rijst bij eet). Het recept komt uit het kookboek ‘Scandinavisch Comfortfood’ van de Deense Trine Hahnemann. Onze recensie al gelezen over dit mooie kookboek waar het allemaal draait om HYGGE?

Trine vertelt in het intro: “Je denkt misschien dat dit niet erg Scandinavisch is, maar de geharde spinazieplant groeit hier in overvloed, met name in de winter. Dit is echt comfortfood dat je een warm gevoel geeft op koude avonden.” Echt een winters gerechtje dus!

Welke wijn bij Spinazie-dumplings in tomatensaus?

Het gerecht smaakt fris-romig, boordevol pure groente-smaken. Je proeft de spinazie goed en ook de tomaat en courgette. Ricotta en slagroom maken het romig maar niet zwaar. Kies een witte wijn (of rosé) met frisse zuren, maar die tegelijkertijd ook rond aanvoelt. Om in de Italiaanse sfeer te blijven, denk aan een licht-kruidige en minerale Soave, of z’n zusje Gambellara. Ook een volle, niet te strakke Sauvignon Blanc (bijv. uit Chili) of de Gaillac blanc is een goed idee.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • Tomatensaus
  • 1 prei
  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 5 salieblaadjes, fijngesneden
  • 125 ml slagroom
  • Dumplings
  • 700 gram spinazie
  • 500 gam ricotta
  • 4 eetlepels maïzena
  • ½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • zout, versgemalen peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Stap 1

Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen. Halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in plakjes van ½ cm. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflook 1 minuut zachtjes. Schep de prei en courgette erdoor en bak nog 2 minuten. Voeg de tomatenblokjes, salie, slagroom en 1 dl water toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 2

Was intussen de spinazie en doe die met aanhangend water in een grote pan. Laat de spinazie al omscheppend op hoog vuur slinken. Spoel het koud in een vergiet en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie fijn en vermeng hem in een kom met de ricotta, maïzena en nootmuskaat. Breng pittig op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Neem steeds een eetlepel van het spinaziemengsel en vorm er kleine dumplings van. Bak ze in 3-4 minuten bruin, keer halverwege. Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper en schenk over de spinaziedumplings. Lekker met (zilvervlies)rijst of gekookte granen.

Bestellen? Dat kan hier:  

Cover Scandinavisch Comfort FoodTitelScandinavisch Comfort Food
Auteur: Trine Hahnemann
Uitgever: Terra
ISBN: 9789089897473
Prijs: € 29,99

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept van  bloemkoolsoep met amandelen online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *