Voor het weekend

Speculaasijs van Paul de Leeuw: eenvoudig recept

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Sinterklaas is weer (bijna) in het land. Dat betekent genieten van chocoladeletters, kruidnoten en speculaasbrokken. Maar met gewone speculaasjes kun je ook een grandioos nagerecht maken. Dit recept komt uit de koker van Paul de Leeuw. Een eenvoudig te maken toetje dat helemaal past in deze tijd van het jaar.

Het recept komt uit het kookboek Moet, Mogen & Uitsloven van Paul de Leeuw en zijn zoon Cas uit 2022. Het bevat 60 laagdrempelige recepten en enthousiaste verhalen van en voor lekkerbekken. Meer weten over het boek, lees dan hier de recensie.

Portret Paul de Leeuw en zoon Kas
Portret Paul de Leeuw en zoon Kas

In het intro van het recept vertelt Paul het volgende:

‘Dit is een eerbetoon aan mijn moeder, voor wie ik me altijd uitsloof omdat ze dat, toen wij kinderen waren, voor ons ook deed. Zij leerde mij proeven, koken en zelfstandig worden. Iets wat ik mijn kinderen hopelijk ook heb mee kunnen geven. Mijn moeder, negentig jaar oud, geniet ten volle van het leven. Ook al komt de ouderdom met gebreken: ze blijft ook culinair handig en innovatief. Ze vertelde me over een bezoek aan een restaurant waar ze zulk heerlijk speculaasijs hadden. Om je vingers bij af te likken. En mijn moeder, deze ‘Wannée culinair bastard’ wilde het zelf proberen te maken. Niet uit een boek en vooral: niet te moeilijk!‘

En dat is gelukt; een super eenvoudig dessert met allemaal ingrediënten uit de voorraadkast.

Speculaasijs met advocaat van Paul de Leeuw uit het kookboek Moeten, Mogen & Uitsloven
Voorbereiding: 8 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 8 minuten
Heerlijk speculaasijs gemaakt van kant-en-klaar vanilleroomijs en verbrokkelde speculaasjes. Begin alleen op tijd, zodat alles klaar staat als je gasten aan tafel zitten.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 900 milliliter vanilleroomijs
  • 125 gram speculaasjes met amandel
  • 8 eetlepels advocaat
  • 250 ml stijfgeklopte slagroom (of uit een spuitbus)

Bereiding
 

  • Haal de bak vanille-ijs uit de vriezer en laat zover ontdooien tot je er makkelijk met een lepel doorkomt. Verbrokkel de speculaas – niet al te klein – en lepel door het roomijs, zodat het goed verdeeld is. Zet het ijs minimaal 1 uur terug in de vriezer om weer hard te laten worden.
  • Verdeel mooie bollen ijs over schaaltjes en serveer met een dot advocaat en slagroom.

Bestellen kun je hier:

Cover Moeten, Mogen & Uitsloven Paul de LeeuwTitel : MOETEN, MOGEN & UITSLOVEN
Auteur : Kas de Leeuw & Paul de Leeuw
Uitgever : Nijgh Cuisine
ISBN : 9 789038 810843
Prijs : € 29,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!