Voor de borrel

Sobrasada; de Spaanse smeerworst

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Kom je regelmatig in Spanje of op een van de eilanden dan heb je vast en zeker weleens ‘Sobrasada’ gegeten. Maar wat is het eigenlijk? Sobrasada is een pittige smeerworst (soort filet american) afkomstig van de Balearen. Deze smeerworst is hier in Nederland, in tegenstelling tot de Italiaanse tegenhanger ’nduja’, een stuk minder bekend en moeilijker te verkrijgen. Met dit recept kun je ’m voortaan zelf maken. Lekker op brood of bij de borrel.

Sobrasada: de smaak van Mallorca

Sobrasada is een culinaire specialiteit uit Mallorca die niet weg te denken is uit de lokale keuken. Deze unieke smeerbare worst heeft een zachte structuur die doet denken aan filet americain, maar oogt als een rauwe gedroogde worst zoals je dit in Mallorca tegenkomt. De intense smaak en kleur komen van de mix van gemalen varkensvlees, zout, zwarte peper, en een combinatie van zoet en pittig paprikapoeder (dulce en picante). Het mengsel wordt in een varkensdarm geperst en vervolgens opgehangen om te drogen en uit te harden.

Traditioneel en geliefd

Sobrasada speelt een centrale rol in het sociale leven op Mallorca. Tijdens feesten brengen families vaak hun zelfgemaakte sobrasada de mallorca mee om te delen met vrienden en, als je geluk hebt, toeristen. Elke familie heeft zijn eigen geheime recept, wat zorgt voor een rijke variatie aan smaken. In Nederland vind je deze smeerworst niet in de supermarkt, maar wel bij gespecialiseerde Spaanse delicatessenzaken of online.

Sobrasada in de keuken

Hoewel sobrasada worst in Nederland moeilijk te verkrijgen is, kun je deze smeuïge delicatesse eenvoudig zelf maken (zie recept hieronder). Perfect om te serveren op brood, of als borrelhapje, bijvoorbeeld een tapa als bladerdeeg gevuld met wat sobrasada en honing. Of maak er een pinchos van met Manchegokaas, sobrasada en groene olijf.

Sobrasada is een smeerworst uit Mallorca

Sobrasada zelf maken

Bereiding: 14 minuten
Totaal: 14 minuten
Sobrasada; een smeerworst uit Mallorca. Ziet eruit als filet american, maar smaakt heel anders. Lekker pittig. Makkelijk om te maken.

Ingredienten
 

  • 200 g zachte gedroogde chorizo AH Excellent
  • 75 g reuzel gesmolten (slager)
  • 1 eetlepel zoet gerookt paprikapoeder dulce , 7 gram
  • ½ theelepel pikant gerookt paprikapoeder picante
  • zout versgemalen peper

Extra nodig

  • keukenmachine

Bereiding
 

  • Smelt in een steelpan op zacht vuur de reuzel. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zeef de olie en houdt de overgebleven kaantjes apart.
  • Doe de chorizo, het paprikapoeder in de keuken machine. Schenk geleidelijk de gesmolten reuzel erbij en maal tot een gladde massa.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de smeerworst in een schone, afgesloten pot en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Koel en luchtdicht bewaard is de smeerworst ongeveer 7 dagen houdbaar.

Notities

TIP Lekker op een geroosterd broodje met honing,

Het kookboek Bijbel van de Spaanse keuken

Een duimendik kookboek uit de serie De bijbel van de (internationale) keukens. Dit is inmiddels de 11e titel. Geschreven door Raquel Palla Lorden; een in Nederland wonende foodie die werkt als kok maar ook als foodeditor voor tv en andere opdrachtgevers. In dit kookboek neemt zij je mee op roadtrip door het land van haar afkomst. Van basisrecepten als aioli en kippenbouillon tot arroz negro en karamel flan.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover bijbel Spaanse keukenTitel : Bijbel van de Spaanse keuken
Auteur : Raquel Palla Lorden
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 885 603 9
Prijs : € 43,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!