à la Bridget Jones

Simpele zalm van Ottolenghi

Ben jij ook zo’n grote fan van Ottolenghi? Nou, ik wel. Ook al bestaan zijn recepten vaak uit ellenlange ingrediëntenlijsten, de resultaten zijn waanzinnig lekker. Na zijn bestsellers, Plenty en Jeruzalem, en het vorig jaar verschenen Sweet, komt vandaag het allernieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi in de winkel met de titel SIMPEL. Hij is de uitdaging aangegaan om een eenvoudig en door iedereen te bereiden kookboek te schrijven.

Ottolenghi met zijn kookboek SimpelHet grappige aan dit boek is dat elke letter uit de titel ‘simpel’ staat voor een bepaalde invalshoek en/of manier van ‘simpel koken’. S, staat voor Snel, I, staat voor niet meer dan 10 ingrediënten, M, staat voor maak van tevoren, P staat voor provisiekast, E staat voor eenvoudiger dan u denkt, L staat voor lui. Ze staan als icoontjes bij elk recept, zodat je meteen in één oogopslag ziet op welke manier dit recept ‘simpel’ is. Een recept kan dus meerdere icoontjes bezitten!

Speciaal voor deze release-datum mocht I Love Food & Wine alvast een recept uitkiezen om te publiceren. Ik koos voor Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa. Het recept heeft de icoontjes Snel, Ingredienten en Eenvoudig meegekregen. In het intro vertelt Ottolenghi het volgende:

Dit is het gerecht waarvan Patrick Dempsey’s personage Renee Zellweger’s Bridget Jones vertelt dat hij het voor haar heeft meegebracht op hun denkbeeldige tweede date in de film ‘Bridget Jones’s Baby’. “Van Ottolenghi”, zegt Dempsey, “heerlijk en gezond!” En gemakkelijk kunnen we wel zeggen! Wat klonk als een reclame voor dit gerecht, was in werkelijkheid iets heel anders. Het recept stond niet eens op ons menu, dus dit is een dankbetuiging met terugwerkende kracht.’

Welke wijn bij gebakken zalm met pijnboompittensalsa?

De zalm smaakt lekker smeuïg met een krokant korstje. Begeleid door een lekkere salsa met zoete krenten, zoutige olijven, zure kappertjes en duidelijke saffraansmaak. Heel lekker. Hoeveelheid salsa is wel aan de ruime kant, zou ook voldoende zijn voor 6 zalmfilets. Maar de salsa bepaalt eigenlijk de keus van de wijn. Groene olijven vragen om een wijn met voldoende zuren. Als je kiest voor een witte wijn, dan moet het eentje zijn met body, zoals de witte van Niepoort uit Portugal. Maar ook een rode wijn, zoals de Fleurie van Gall & Gall is een heerlijke begeleider.

Redoma Niepoort Branco

 

4 personen30 minuten

Ingrediënten

 • 100 gram krenten
 • 4 zalmfilets met vel (500 g)
 • 100 ml olijfolie
 • 4 stengels bleekselderij
 • 40 gram groene olijven zonder pit
 • 20 gram peterselie
 • 1 citroen
 • 30 gram pijnboompitten,
 • 40 gram kappertjes, plus 2 eetlepels azijnmengsel
 • ¼ theelepel saffraandraadjes, gemengd met 1 eetlepel heet water
 • zout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Overgiet de krenten met kokend water en zet ze 20 minuten te weken. Bestrijk de zalm met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet hem opzij. Snijd de bleekselderij en olijven in blokjes van 1 cm. Hak de peterselie grof. Rasp 1 theelepel schil van de citroen. Pers de helft van de citroen uit.

Stap 2

Verhit 75 ml olijfolie in een pan met dikke bodem op hoog vuur. Voeg de bleekselderij en pijnboompitten toe en bak ze onder regelmatig roeren 4-5 minuten tot de pitten beginnen te kleuren. Haal de pan van het vuur en roer de kappertjes en de 2 eetlepels azijnmengsel (potje kappertjes) erdoor met de olijven, de saffraan en het weekwater en een snuf zout. Giet de krenten af en meng ze met de peterselie, citroenrasp en 1 theelepel citroensap door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.

Stap 3

Verhit de overgebleven eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Leg als de olie heet is de zalmfilets erin en bak ze 3 minuten op de velkant tot het vel krokant is. Draai het vuur halfhoog, keer de filets om en bak de andere kant 2-4 minuten (afhankelijk van hoe gaar u de zalm wilt). Leg op elk bord een zalmfilet en schep de salsa erover. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Simpel_3d OttolenghiTitel : Simpel
Auteur : Yotam Ottolenghi
Uitgever : Uitgeverij Fontaine Uitgevers
ISBN : 978 90 5956 8266
Prijs : € 29,99

 

 

 

 

Foto credit: Jonathan Lovekin

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar nu op PInterest en maak het recept later

Hoofdgerecht met vis: simpele zalm van Ottolenghi. De zalm heeft een lekker krokant korstje. Begeleid door een salsa met zoete krenten, zoutige olijven, zure kappertjes en een duidelijke saffraansmaak. Lees het het hele recept op de website.

4 reacties op “Simpele zalm van Ottolenghi”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *