Voor het weekend

Simpele roerbakschotel met biefstuk uit de Vietnamese keuken

Heel misschien ken je de authentieke Vietnamese gerechten ‘pho’ (soep) en ‘bánh mì’ (gevuld broodje)? Heel eerlijk…; ik eigenlijk niet. Want ik ben ook nog nooit in Vietnam geweest. Maar de Vietnamese keuken is veel meer dan dat. De essentie is vooral makkelijk koken met veel verse producten. En dat zie je dus terug in deze roerbakschotel met groene asperges.

Op z’n Vietnamees heet dit gerecht Pho Xào thit bò mäng tây. Dat is een hele mond vol voor een simpel te bereiden roerbakschotel, niet waar. Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het zeker niet. Leuk is het gebruik van platte brede rijstnoedels die eerst gekookt en daarna worden gebakken. Je kunt dit gerecht maken met alle soorten knapperige groenten als sugarsnaps, peultjes, courgette of haricots verts. Maar in dit recept gebruik je groene asperges en taugé, die zorgen voor een lekkere bite.

Welke wijn bij roerbakschotel met biefstuk en asperges?

Deze roerbakschotel smaakt lekker smeuïg en is zacht van smaak met kruidige stukjes rundvlees en knapperige groente. Een gerecht dat iedereen lekker vindt (zelfs kinderen vermoed ik). Drink hier een niet al te zware rode wijn bij die ook iets kruidigs heeft, zoals bijvoorbeeld een Italiaanse Valpolicella. Of misschien deze Spaanse Garnacha (grenache) van Vinoblesse.

Roerbakschotel met biefstuk uit het kookboek Vietnamees

Roerbakschotel met biefstuk en asperges

Voorbereiding: 20 minuten
marineertijd 20 minuten
Totaal: 40 minuten
Heerlijke Vietnamese wokschotel met gemarineerde biefstuk, groene asperges en zachte rijstnoedels. Makkelijk om te maken.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram entrecote in plakjes van 1 cm
  • 150 gram brede rijstnoedels Conimex 5 mm
  • 2 eetlepel rijstolie
  • 1 ui in reepjes van 1 cm breed
  • 200 gram groene asperges
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 bakje taugé à 125 gram
  • Versgemalen peper

Voor de marinade

  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • versgemalen peper

Extra nodig

  • grote hapjespan of wok

Bereiding
 

  • Meng de ingrediënten voor de marinade. Snijd de entrecote in reepjes. Meng het vlees met de marinade en laat ca. 20 minuten intrekken.
  • Kook intussen de noedels volgens gebruiksaanwijzing (laat 3 minuten wellen in kokend water) en trek de noedels met een vork een beetje los. Laat uitlekken in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Zet apart.
  • Snijd de ui in reepjes. Snijd de asperges in stukken van 10 cm, en halveer ze overlangs.
  • Verhit een grote hapjespan (of wok) op hoog vuur tot gloeiend heet. Voeg 1 eetlepel olie toe. Roerbak op hoog vuur de helft van de ui 1 minuut. Voeg het gemarineerde vlees toe, laat even schroeien, schud na 30 seconden de pan en roer door, zodat het vlees aan alle kanten dicht geschroeid is.
  • Voeg de asperges, 1 eetlepel oestersaus, scheutje water toe en roerbak ca. 2 minuten tot het vlees de gewenste garing heeft. Haal van het vuur en schep het vleesmengsel op een warm bord.
  • Verhit dezelfde pan opnieuw met 1 eetlepel olie. Voeg de rest van de ui toe en bak even rondom. Voeg dan de noedels, 1 eetlepel oestersaus en 2 eetlepels sojasaus toe. Roer een paar minuten goed door en trek de noedels uit elkaar (misschien zitten ze wat aan elkaar geplakt).
  • Voeg de taugé en een scheutje water toe. Roerbak nog 1 minuut tot de noedels warm zijn. Schep het vleesmengsel erop. Verdeel het mengsel over twee warme borden.

Het kookboek

Heerlijk uitnodigend kookboek met makkelijke recepten uit de authentieke Vietnamese keuken. Geschreven door de in Engeland wonende Uyen Luu. In het dagelijks leven is zij culinair recensent voor The Guardian. Tijdens de pandemie is zij de Vietnamese recepten gaan uitwerken die afkomstig zijn uit haar geboorteland.

Bestellen kun je hier:

cover Vietnamees Titel : Vietnamees
Auteur : Uyen Luu
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 258 2
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept