Voor het weekend

Shaslick van de BBQ met zigeunersaus

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Shaslick, ook wel bekend als shashlik of shashlyk, is een traditionele gegrilde vleesspies met stukjes paprika en ui ertussen. Je kent ze vast wel. Meestal kopen we die spiesen kant-en-klaar bij slager of supermarkt. Maar zelf maken kan ook. Bovendien veel lekkerder.

Zowie Tak
Barbecue expert Zowie Tak

Het recept is afkomstig uit het kookboek De Ultieme BBQ-gerechten in 30 minuten, geschreven door Zowie Tak. Een professionele chef-kok met meer dan 15 jaar barbecue-ervaring. Hij is een echte expert.

 

Shaslick; oorspronkelijk uit Centraal-Azië

Shaslick is zo’n klassieker die past bij enkele barbecue. De naam ‘shaslick’ is afgeleid van het Turkse woord ‘şişlik’, wat vleesspies betekent. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de Kaukasus en Centraal-Azië, waar het een integraal onderdeel is van de culinaire tradities. Het gerecht verspreidde zich naar Rusland en andere landen in Oost-Europa (zoals Hongarije) en werd daar eveneens een geliefde delicatesse. De bereiding en de ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van de regio, maar het basisidee blijft hetzelfde: gemarineerd vlees dat aan een spies wordt geregen en gegrild boven open vuur.

Vlees eerst marineren

De belangrijkste ingrediënten van shaslick zijn stukken vlees (keus is aan jou) die worden gemarineerd in een mix van kruiden, uien, azijn of wijn, en soms yoghurt. De marinade dient om het vlees mals te maken en het een rijke smaak te geven. Na het marineren worden de stukken vlees aan spiesen geregen, vaak afgewisseld met groenten zoals paprika, uien en tomaten, en vervolgens gegrild tot ze gaar en licht verkoold zijn aan de buitenkant.

Wat is procureur?

In dit recept kiest Zowie Tak voor zogenaamde procureur. Dit is varkensvlees, afkomstig uit de nek van het dier. Het is vrij vet en wat dooraderd, dat zorgt ervoor dat het vlees mals en sappig blijft, als je het gaat roosteren. Wil je liever minder vet, kies dan bijvoorbeeld voor varkenshaas. Bij het testen van dit recept bestelde ik procureur bij de slager. Een alternatief uit de supermarkt is schouderkarbonade. Snijd dan de botjes weg, en snijd het vlees in stukken.

 

Wat eten bij shaslick?

Shaslick wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals platbrood (zoals in dit recept), gegrilde groenten, en sauzen zoals tkemali (pruimensaus) of yoghurt op smaak gebracht met kruiden. In dit recept combineren we het met een zelfgemaakte zigeunersaus. (Bekijk mijn eigen recept). Ook zo’n ouderwetse klassieker uit de keuken van je moeder.

Niet in 20 minuten klaar

Volgens het recept in het boek is de bereidingstijd 20 minuten. Maar je hebt minstens dezelfde tijd nodig voor de voorbereiding van de ingrediënten: snijden, marineren, aan spiesen rijgen. Dus reken in totaal op zo’n 40 minuten. En dan moet je ook nog die zigeunersaus maken. Ook daar heb je nog 20 minuten voor nodig. Dus al met al: begin een uur van tevoren.

 

Welke wijn bij shaslick met zigeunersaus?

Geroosterd vlees met een zoetzure paprikasaus vraagt om een rode wijn. Kies voor een soepele maar stoere wijn uit de Nieuwe Wereld, zoals Chili, Argentinië of Zuid-Afrika. Lees ook het verhaal de beste rode wijn voor bij de barbecue?

 

shaslick met zigeunersaus

Shaslick met zigeunersaus

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 37 minuten
Klassieke vleesspies met varkensvlees en paprika. Erbij een ouderwetse homemade zigeunersaus.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 600 gram procureur in blokjes van 3x3 cm (of ander vlees naar keuze)
  • 2 rode uien in blokjes van 3 cm
  • 1 gele paprika in blokjes van 3 cm
  • 1 rode paprika in blokjes van 3 cm
  • 4 platbroden bijvoorbeeld Surinaamse
  • 8 eetlepels zigeunersaus https://ilovefoodwine.nl/recept/zigeunersaus/
  • zout versgemalen peper

voor de rub

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • ½ eetlepel gerookte paprikapoeder
  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 theelepel uienpoeder
  • 4 takjes tijm blaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie

Extra nodig

  • 4 rvs spiesen (30 cm), kern-thermometer, bbq of grillpan

Bereiding
 

  • Steek de barbecue (of kamado) aan, maak een directe opstelling met het gietijzeren grillrooster en verwarm tot 220 °C.
  • Snijd alle ingrediënten in stukken van 3 cm.
  • Meng de ingrediënten voor de rub in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Meng het vlees door de rub en laat minimaal 10 minuten staan.
  • Rijg het vlees en de groenten om en om aan de spiesen. Leg de spiesen op het rooster en grill tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 62 °C., dat duurt ca. 8 tot 12 minuten. Draai regelmatig om.
  • Serveer de spiesen met het platbrood en de zigeunersaus.
  • TIP: het is extra lekker om het vlees ook af te wisselen met stukken ontbijtspek.

Het kookboek De ultieme bbq-gerechten in 30 minuten

Mooi kookboek met 85 recepten die snel en eenvoudig zijn klaar te maken. Niet alleen hoofdgerechten, maar ook voorgerechten en desserts. Van gerookte linzensoep en gerookte oesters tot nasi goreng, quesadilla’s met pulled chicken en gehaktbrood.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover De Ultieme BBQ gerechten in 30 minutenTitel : De ultieme BBQ gerechten in 30 minuten
Auteur : Zowie Tak
Uitgever : Uitgeverij Pig Butts
ISBN : 978 90 831398 76
Prijs : € 29,95

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!