Het wordt prachtig weer dit weekend; tijd voor een sgroppino (oftewel scroppino)! Je weet wel, dat Italiaanse ijsdrankje uit Venetië met wodka, limoncello en prosecco. Romig, sprankelend, verfrissend… ik ben er helemaal weg van. En het mooiste is: je maakt het in een handomdraai. Heerlijk als zomerdessert of als een alternatief voor een cocktail.
Waar komt sgroppino vandaan?
Sgroppino (spreek uit: skroppìno) vindt zijn oorsprong in de Venetiaanse keuken, waar het al sinds de renaissance wordt geserveerd als elegant tussengerecht om de spijsvertering op gang te brengen tussen twee gangen: een soort spoom.
De naam sgroppino komt van het Venetiaanse werkwoord sgroppare, wat zoveel betekent als ‘een knoop losmaken’, en precies dát is wat deze frisse cocktail doet: hij verfrist de mond en maakt ruimte voor het volgende gerecht. Oorspronkelijk werd hij alleen met citroensorbet en grappa bereid, maar later kwamen prosecco en limoncello erbij voor extra feestelijkheid en smaak. In de meeste recepten wordt grappa vervangen door wodka, zoals wij hier ook doen.
De basis: citroensorbetijs
De hoofdingrediënt van een sgroppino dessert is citroensorbetijs. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag, maar het is nóg makkelijker (en net zo lekker) als je gewoon een halve liter haalt bij de lokale ijsbar. Of scoor een bak bij de supermarkt, Albert Heijn heeft het standaard in het assortiment.
Citroensorbetijs zelf maken?
Toch zelf maken? Dat doe je zo. Gebruik het sap (150 ml) en rasp van 3 citroenen. Doe in een pan met 75 gram suiker en 150 ml water. Breng aan de kook en laat afkoelen. Klop het eiwit van 2 eieren stijf en sla dit door het citroenmengsel. Zet in de vriezer (ca. 3 uur) of gebruik een ijsmachine.

Perfecte Sgroppino
Ingredienten
- 500 ml citroensorbetijs
- 30 ml wodka of grappa
- 20 ml limoncello
- 50 ml slagroom
- 250 ml prosecco
Extra nodig
- mixer of garde, 4 ijskoude glazen
Bereiding
- Zet alle ingrediënten van tevoren in de koelkast. Ook de glazen
- Doe het sorbetijs in een kom en klop met garde of mixer los.
- Daarna de wodka, limoncello en slagroom erdoor mengen. Klop vervolgens beetje bij beetje de prosecco toe tot er een dik smeuïg mengsel ontstaat.
- Schenk het ijsmengsel in de ijskoude champagneflûtes en serveer direct.
Tip: Serveer je scroppino met limoncello als verfrissend tussengerecht tijdens een zomers diner of als feestelijk dessert bij een barbecue.
Het kookboek Hartstikke Mediterraan
Dit recept komt uit het kookboek Hartstikke Mediterraan van de zussen Jansen. Al eerder publiceerde ik een boekrecensie en het recept Farrosalade uit dit boek. Het boek past helemaal in de trend van gezond koken en eten.
Bestellen kun je hier:
Titel : Hartstikke mediterraan
Auteur : Jansen & Jansen
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956868 6
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!