Meatless Monday

Sashimi van avocado: simpel Japans voorgerecht

Verrassend, simpel en héél erg lekker; dat is deze sashimi van avocado. Het is een recept uit het heerlijke Japanse kookboek Izakaya. Plakjes rijpe avocado in een tomatensaus met knoflook, ui, limoen en koriander. Een combinatie die doet denken aan guacamole. Je kunt er veel kanten mee op: te serveren als Japans voorgerecht, lunchgerecht of bijgerecht. Echt iets om te onthouden.

In Japan heet dit gerecht ‘wakamore aji no abokado sashimi’. Het is een absolute favoriet bij alle Izakaya-restaurants (Japanse bistro’s), maar ook gewoon thuis. Het kan niet mislukken! In het originele recept wordt de tomaat eerst boven een vuurtje (gasvlam) geroosterd. Maar je kunt het jezelf ook iets makkelijker maken door de tomaat te ontvellen met behulp van kokend water. Er is wel smaakverschil, maar dit is miniem.

Welke wijn bij sashimi van avocado?

Bij een guacamole adviseer ik altijd een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld, zoals Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland. Dus ook bij dit avocadogerechtje uit Japan vormt dit een goed wijn&spijs paar. Maar ook een stevige rosé zal uitstekend smaken.
Volgens de kookboekschrijver ook lekker in combinatie met Tequila of amberkleurig pils.

Japans voorgerecht: Tomaat en avocado sashimi uit het kookboek Izakaya van Tim Anderson

Sashimi van avocado

Voorbereiding: 15 minuten
Plakjes avocado in een kruidige tomatensalsa. Door de limoen, ui en koriander doet dit denken aan guacomole.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1/8 rode ui
  • 1 grote tomaat
  • ½ teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels ponzu*
  • ½ theelepel sesamolie
  • Zout
  • 1 avocado
  • ½ rode Spaanse peper in heel dunne ringetjes
  • 12 korianderblaadjes

Bereiding
 

  • Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringetjes en leg in een kom met koud water. Voeg er een ijsblokje aan toe, waardoor de ui extra knapperig wordt en de rauwe-ui-smaak verdwijnt.
  • Schroei de tomaat aan alle kanten door deze met een tang boven de vlam ven het gasfornuis te houden, of leg de tomaat onder een heel hete grill en keer regelmatig (duurde bij mij zeker 15 minuten) tot het vel is geroosterd. Verwijder het vel en de kern en snijd het vruchtvlees in heel kleine blokjes.
  • (Je kunt de tomaat ook inkruisen met een scherp mes en dan even onderdompelen in kokend water. Dan direct afspoelen onder koud stromend water en ontvellen).
  • Meng de tomatenblokjes en het sap met de knoflook, ponzu, sesamolie en het zout.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd elke helft in 6 plakjes. Leg de plakjes op een schaal, schep het tomatenmengsel erover. Laat de rode ui uitlekken en verdeel erover. Bestrooi met rode peper en de korianderblaadjes.

*Wat is ponzu?

Ponzu is een veelzijdige smaakmaker uit de Japanse keuken. Deze bruine saus wordt gemaakt van zuur citrusfruit en sojasaus. Hij wordt hoofdzakelijk als dipsaus gebruikt, maar je kunt hem ook verwerken in een marinade of sladressing. Twee delen sojasaus op een deel citrussap levert is de basis voor ponzu-saus. Je kunt dit kant-en-klaar kopen bij de Jumbo van Kikkoman, of bij de toko.

Maar dit recept, eveneens afkomstig uit het kookboek Izakaya, heeft een veel vollere smaak.

 

  • 5 eetlepels sap van citroen en/of limoen
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel Japanse rijstazijn
  • ¼ theelepel dashipoeder, of ve-tsin

Meng alle ingrediënten goed tot de suiker is opgelost. Bewaar maximaal 1 maand in een pot in de koelkast (hij bederft niet, maar de smaak gaat wel achteruit).

 

Het kookboek: Izakaya

Prachtig kookboek (!) met simpele gerechtjes uit de Japanse (Izakaya) restaurants. Geschreven door de Amerikaan Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. Vegan Japan Easy. Hij woont in Londen met zijn Britse vrouw. Won MasterChef UK in 2011 en is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover IzakayaTitel : Izakaya
Auteur : Tim Anderson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 267 4
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept