Meatless Monday

Sambal goreng boontjes

Een klassieker uit de Indonesische keuken: sambal goreng boontjes. In feite is het een gekruid groentegerecht, gemaakt van geroerbakte sperziebonen, laos, knoflook, ui en kokosbouillon. Maar deze versie komt uit het kookboek Heerlijk Simpel van Janneke Philippi. Lees nog even de enthousiaste kookboekrecensie van Mieke van Laarhoven.

Janneke zegt het volgende over haar gerecht: “Dit is mijn versie van de pikante sambalboontjes. Ik gebruik sambal badjak, die is goed gekruid. Kokosmelk zorgt voor een zachtere en romige smaak. Lekker met gekookt ei en witte rijst.”

Wij hebben deze boontjes gegeten als een hoofdgerecht in plaats van bijgerecht, aangevuld met witte rijst. De hoeveelheid is dan voldoende voor 2 personen. Echt een heerlijk gerecht voor de Meatless Monday. Bovendien in 25 minuten op tafel.

Welke wijn bij sambal goreng boontjes?

Het gerecht smaakt gekruid, met beetgare boontjes en een lekker fris accent van de kerstomaatjes. De dry roasted pinda’s (mag best wat meer!) geven een lekker knapperig accent. Hier smaakt een gekruide rosé met een klein zoetje heel goed bij, zoals bijvoorbeeld die uit Italië. Maar ook een sappige Côtes du Rhône doet het goed.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram sperziebonen
  • 3 tenen knoflook, uit de knijper
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 400 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 150 ml ketjap manis
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels dry roasted pinda’s

Stap 1

Verhit de olie in een ruime koekenpan, hapjespan of wok. Bak de sperziebonen op halfhoog vuur in 6 – 8 minuten beetgaar. Voeg de knoflook en de sjalotjes toe en bak nog 2 minuten. Schep de tomaatjes en de sambal erdoor en bak even mee.

Stap 2

Schenk de ketjap erbij en smoor de sperziebonen nog ca. 3 minuten in de ketjap. Schenk de kokosmelk erbij even verwarm de bonen nog 3 tot 4 minuten. Hak de pinda’s grof en strooi ze over de bonen. Lekker met witte rijst en gekookt ei.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 850 Kcal, 51 gram Vet,  24 gram Eiwit, 73 gram Koolhydraat

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover Heerlijk SimpelTitel:               Heerlijk simpel 
Auteur           Janneke Philippi
Uitgever         Fontaine Uitgevers
ISBN nummer        9789059567597
Prijs                € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Binnenkort komt nog het recept Mac ’n’ Cheese online!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *