Meatless Monday

Snelle salade met kikkererwten en rozenharissa

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Zin in een lichte, zomerse maaltijd boordevol smaak? Deze frisse salade met kikkererwten, tomaat, komkommer en een kruidige rozenharissa-dressing is precies wat je zoekt. Vol plantaardige power, snel klaar én helemaal geschikt voor een zonnige Meatless Monday.

De pittige dressing geeft net dat beetje extra pit, terwijl de verse munt en koriander zorgen voor een heerlijke kruidige touch. Serveer met warm platbrood of geroosterde pita’s en je hebt een complete, vullende maaltijd op tafel, in minder dan 20 minuten.

Tip: Gebruik de rozenharissa van Souq voor een mild-pittige kick. Rozensmaak is subtiel aanwezig, maar de specerijen stelen de show.

Mijn favoriete saladeschaal!
Als je zo’n zomerse maaltijdsalade op een mooie manier wilt serveren, bekijk eens mijn favoriete saladeschaal van Emma Bridgewater. Deze saladeschaal is echt een blikvanger op tafel. Niet alleen leuk met zijn vrolijke teksten, maar ook praktisch in gebruik en makkelijk te reinigen.

 

Welke wijn bij deze salade met kikkererwten?

Deze frisse, kruidige salade met kikkererwten en rozenharissa vraagt om een wijn met een fruitig karakter en voldoende frisheid om het citruszuur en de pittigheid in balans te brengen. Kies voor een verkoelende rosé uit Zuid-Frankrijk, zoals een Côtes de Provence. Die is licht, droog en elegant – precies wat je wilt op een warme dag.

Liever wit? Ga dan voor een Aromatische witte wijn zoals een Vermentino, Sauvignon Blanc of een Franse Picpoul de Pinet. Deze wijnen hebben frisse zuren en florale tonen die mooi samengaan met de kruiden en het zuurtje van de dressing.

🍷 Wijn-tip:
Probeer eens de Domaine Félines Jourdan (Picpoul de Pinet). Fris, mineralig en met een ziltige toets – heerlijk bij deze salade én perfect voor de zomer.

 

Maaltijd salade met kikkererwten uit het kookboek Aan tafel met Meera

Frisse maaltijdsalade met kikkererwten en rozenharissa

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 5 minuten
Totaal: 20 minuten
Makkelijk te maken salade met kikkererwten, komkommer en tomaat. De pittige dressing geeft de salade een lift.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Dressing

  • 3 eetlepels rozenharissa
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap van 1-2 citroenen
  • 1 theelepel zout

Salade

  • 700 gram kikkererwten (uit blik)
  • ½ rode ui in dunne ringen
  • 30 kleine roma-tomaatjes 300 gram, gehalveerd
  • 1 komkommer 350 gram, zaadjes verwijderd en in 1 cm dikke halvemaantjes gesneden
  • 20 kalamata-olijven zonder pit gehalveerd
  • 20 gram koriander
  • 30 gram munt blaadjes losgehaald

Voor erbij

  • Pitabroodjes of platbrood

Bereiding
 

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
  • Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een grote schaal. Voeg de rode ui, tomaatjes, komkommer en olijven toe. Giet de dressing erover en schep alles goed door elkaar.
  • Hak de koriander en het grootste deel van de munt grof en meng door de salade. Houd een paar muntblaadjes apart voor de garnering.
  • Rooster vlak voor het serveren het pitabrood of verwarm het platbrood. Snijd in stukken.
  • Serveer de salade op een grote schaal, garneer met de rest van de munt en geef het brood er los bij.

 

Het kookboek Bij Meera aan tafel

Pasta met groene groentensaus en miso uit het kookboek Bij Meera aan tafel.
Pasta met groene groentensaus en miso

Mooi kookboek met 120 vegetarische en vegan recepten die allemaal makkelijk te maken zijn. Het zijn de persoonlijke favorieten van de Britse Meera Sodha, met name hoofdgerechten gebaseerd op gerechten uit tal van keukens (Aziatische, Midden-Oosten, Italiaanse) die ze naar haar eigen hand heeft gezet. Aangevuld met een spannende bijgerechten zoals een friszure aardappelsalade of een winterse bladsalade met gember. Kijk ook eens naar haar pasta met groene groentensaus.

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Bij Meera aan tafelTitel : Bij Meera aan tafel
Auteur : Meera Sodha
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 94 640 4346 4
Prijs : € 34,99 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!