Meatless Monday

Russische salade als bijgerecht

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Het is half november, en de feestdagen komen al in zicht. Nog 44 dagen te gaan… Heb je mijn e-book Kerst zonder Stress al gezien? Voor vandaag een Russische salade uit de Kerstbijbel van Julius Jaspers. Zo’n rijke aardappelsalade als bijgerecht mag niet ontbreken op de kersttafel!

Russische salade of huzarensalade: wat is het verschil?

Deze Russische salade, ook wel bekend als ‘Salade Olivier’, heeft zijn oorsprong in het Rusland van de 19e eeuw. Deze rijk gevulde salade werd beroemd dankzij de Franse chef Lucien Olivier, die het gerecht serveerde in zijn restaurant in Moskou. Het originele recept bevatte luxe ingrediënten, maar tegenwoordig bestaat de salade vaak uit aardappel, wortel, doperwten, augurk en heel soms kip of worst. Een romige dressing maakt het geheel af. Perfect als feestelijke salade voor bij de brunch of als bijgerecht bij een uitgebreide (kerst)maaltijd!

Huzarensalade met dragon van restaurant Rijssel in Amsterdam
Huzarensalade met dragon van restaurant Rijssel in Amsterdam

Ik vind deze Russische salade ook veel lijken op onze eigen Nederlandse huzarensalade. Eveneens een salade op basis van aardappelen en mayonaise met wortel, doperwten en augurk. Het verschil zit hem vooral in de toevoeging van stukjes rundvlees of kalfsvlees en soms ook zoete appel.

Russische salade uit het kookboek Kerstbijbel van Julius Jaspers

Russische salade

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Klassieke salade met blokjes aardappel, knolselderij, wortel, tomaat en augurk. Romige dressing maakt het af.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 eieren hardgekookt en gesneden
  • 300 gram aardappel in blokjes
  • 70 gram knolselderij in blokjes
  • 60 gram wortel, in blokjes
  • 10 kerstomaatjes in vieren
  • 8 kleine zure augurkjes in stukjes (cornichons)
  • 8 gram platte peterselie fijngesneden
  • 4 eetlepels mayonaise
  • zout en peper

Bereiding
 

  • Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Afspoelen onder koud stromend water. Pellen en in stukjes snijden.
  • Snijd de aardappel, knolselderij en wortel in blokjes van 1x1 cm. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Blancheer de blokjes aardappel in ca. 3 minuten beetgaar. Schep uit het water en spoel af onder koud stromend water.
  • Blancheer daarna de wortel met knolselderij in ca. 4 minuten beetgaar in hetzelfde water. Afgieten in een zeef en afspoelen onder koud stromend water. Laat uitlekken.
  • Snijd de kerstomaatjes in vieren. Snijd augurkjes in kleine stukjes. Meng in een kom: de aardappel, knolselderij, wortel, tomaat, augurk, eieren en peterselie met de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

Het kookboek Kerstbijbel

In deze kerstbijbel vind je meer dan 250 recepten voor de kerstdagen. Drie jaar lang werkte schrijver Julius Jaspers aan dit naslagwerk. Aan alles is gedacht. Uiteraard de klassiekers zoals deze Russische salade of een Tournedos Rossini, kerststol of hazenpeper. Van ontbijt tot snacks en van dranken tot sauzen. Voorzien van sfeervolle foto’s.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover KerstbijbelTitel : Kerstbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 7527 6
Prijs : € 34,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!