Het is weer tijd voor stoofschotels. En deze is echt bijzonder, want je maakt er een grote rundvlees pastei van. In Engeland noemen ze dit een pie, want je dekt je stoofschotel af met knapperig korstdeeg. Dit deeg kun je zelf maken, maar een rol kant-en-klaar deeg is wel zo makkelijk. Zoete aardappel en rozijnen zorgen voor een verrassend accent. Serveer met een appel-dadel chutney. Het recept vind je helemaal onderaan dit artikel.
Wat is een pie?
Een pie is een hartige of zoete taart met een vulling die wordt omhuld door deeg. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Engeland, waar het al eeuwenlang wordt gegeten in allerlei varianten: van klassieke steak and kidney pie tot chicken pie of shepherd’s pie. Het deeg kan volledig rondom de vulling zitten (double crust pie) of alleen als korst bovenop (top crust pie). De hartige versies bevatten vaak vlees, groenten en een rijke saus, terwijl zoete pies juist worden gevuld met fruit of custard. Het resultaat: een heerlijk comfortgerecht met een knapperige korst en een smeuïge binnenkant; ideaal voor koude dagen.
Korstdeeg zelf maken?
Het maken van korstdeeg is helemaal niet moeilijk. Dat doe je als volgt. Doe 250 gram bloem met een snufje zout in een mengkom. Snijd 125 gram boter met twee messen erdoor (of wrijf het erdoor met de vingertoppen) tot het grof en kruimelig is. Roer het losgeklopte ½ ei erdoor en voeg een lepel ijskoud water toe. Kneed tot het een soepel deeg is, voeg eventueel meer water toe als het nodig is. Verpak in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast. (Dit is echt noodzakelijk anders scheurt het deeg later in de oven.)
Welke wijn bij rundvlees pastei met zoete aardappel?
Dit rundvlees pastei-recept heb ik, jaren geleden, geschreven voor het tijdschrift van Gall & Gall. Ik combineerde dit gerecht met een soepele rode wijn uit de Douro: Altano Red Douro. Het zwoele fruit en het ronde karakter van deze biologische rode wijn uit Portugal vraagt om een smeuïge stoofschotel van rundvlees. Rozijnen en zoete aardappel sluiten helemaal aan op het gestoofde karakter. Tegelijkertijd accentueren de tomaten de frisse zuren in de wijn. Maar de Portugese wijn Fonte Real, gemaakt van Alicante Bouschet combineert ook uitstekend!
Muziek: een verrassend gerecht vraagt om verrassende muziek. Wat denk je hiervan: mijn lievelingszangeressen: de Spaanse Estrella Morente in een duet met de Portugese Dulce Pontes.

Rundvlees pastei met zoete aardappel en rozijnen
Ingredienten
- 1 kg sucadelappen in stukjes (op kamertemperatuur)
- zout peper
- 5 eetlepels olie
- 2 grote uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngeperst
- 1 theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel kaneel
- 1 blik tomatenblokjes
- 200 ml runderbouillon van tablet
- 50 ml rode port
- 50 gram rozijnen
- 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
- 4 laurierblaadjes
- 300 gram zoete aardappel in blokjes
- 50 gram amandelen in stukjes
- 1 rol quiche & taartdeeg
- 1 ei losgeklopt
Extra nodig
- pievorm of ovenschaal (inh. 2 l), appelboor
Bereiding
- Vlees bestrooien met zout en peper. Verhit 3 el olie in een braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin, telkens opnieuw 1 el olie toevoegen en verhitten. Uit pan scheppen.
- Aan achtergebleven bakvet toevoegen: ui, knoflook, kaneel en komijnpoeder en bak ca. 2 minuten mee. Voeg vervolgens vlees, blik tomaten met sap, runderbouillon, port, rozijnen, chilipepertje en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook. Sudder in ca. 1,5 uur zachtjes gaar.
- Roer zoete aardappel erdoor en breng opnieuw aan de kook. Laat in ca. 20 minuten gaarstoven. Schep met een schuimspaan het vleesmengsel (zonder vocht) in een pievorm of ovenschaal. Stukjes amandelen erover strooien.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 C. Haal het taartdeeg uit de koelkast. Laat even op temperatuur komen. Rol, zonodig (afhankelijk van je vorm), het deeg uit tot een lap, net iets groter dan de vorm. Dek hiermee het vleesmengsel af. Druk het deeg over de rand van de vorm met een schulprandje dicht. Overtollig deeg verwijderen. (hiervan kun je evt. nog versieringen maken.) Bestrijk met het losgeklopte ei. Maak met een appelboor in het midden een gaatje, waardoor de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in ca. 30 à 40 minuten goudbruin.
- Lekker met appel-dadelchutney en een salade.
Recept: Appel-dadelchutney
Bij deze rundvlees pastei smaakt een zoet-zure chutney fantastisch. Deze chutney maak je zo. Doe in een steelpan: 250 gram zure appelstukjes (Granny’s), 3 in plakjes gesneden sjalotjes, 75 gram verse dadels in reepjes, 50 gram lichtbruine basterdsuiker, 60 ml witte wijnazijn, 50 ml appelsap, 1 tl gemberpoeder, zout en peper. Laat ca. 20 minuten zonder deksel zachtjes inkoken tot het jamachtig is.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



