Kaas & Wijn (4)
Rotgipfler & Maritkase

Iedere maand stel ik (Maarten Koek), speciaal voor ILFW, een kaasplateau samen, gebaseerd op één wijn. Het kaasplateau wordt elke week met een nieuwe kaas uitgebreid, aan het eind van de maand is het kaasplateau compleet. In december ga ik aan het werk met Rotgipfler van het huis Weingut Biegler uit Oostenrijk. Deze week kaas nummer 4: Maritkase.

Dit is de wijn

In de zomer van 2014 bezocht ik wijnhuis Biegler in Oostenrijk. Het weingut ligt in Gumpoldskirchen, 30 km ten zuidwesten van Wenen. Wijnmaker Othmar Biegler maakt daar alleen wijn van druiven uit de streek. Wat meteen opvalt aan deze wijnen is de zuivere smaak die gepaard gaat met veel diepgang en complexiteit. Toen ik de Rotgipfler voor het eerst proefde, wist ik meteen dat hij geschikt zou zijn om er een kaasplateau mee te combineren.

De Rotgipfler-druif is een druivenras, gemaakt van een kruising tussen traminer en roter veltliner. Hij wordt met name verbouwd in het Oostenrijkse wijngebied Thermenregion. De druif wordt zo genoemd omdat de bladeren die om de druiventrossen zitten, rode toppen hebben. Deze Rotgipfler is afkomstig van de Brindlbach wijngaard; de topwijngaard van Othmar Biegler. Hij ruikt naar mango en limoen, licht mineralig (door kalachtige ondergrond) en licht kruidig. In de smaak komt de frisheid terug, met een mooi dikke structuur en verfijnde zuren, fruitigheid en complexiteit. In de afdronk tonen van sinaasappel en ziltige mineralen.

Prijs:      € 10,95
Te koop via Marco Winterberg

Kaas nummer 4: Maritkase

 De vierde kaas die ik heb gekozen is een alpenkaas uit Zwitserland: Maritkase uit Steinen. Deze kaas komt uit het Emmentalgebied in het noorden van Zwitserland. De kaas is gemaakt van rauwe koemelk en rijpt minimaal 10 maanden. Er wordt gebruik gemaakt van dierlijk stremsel en de kaas heeft een vetpercentage van ongeveer 50%. De smaak is nootachtig ( hazelnoot en amandelen) en fruitig. Je proeft bergkruiden en ziltigheid met een knispering, doordat de eiwitten van de melk gaan kristalliseren door de lange rijping.

Prijs:                     € 28,90 per kg
Te koop:              Bourgondisch lifestyle in Beverwijk en Haarlem. Meer verkoopadressen zie website.

Fruittonen en bergkruiden meer naar voren

Serveer de wijn iets warmer; tussen de 8 en 9 °C. Bij deze combinatie komen vooral de ziltigheid en fruitige tonen van de wijn het beste tot zijn recht. Daarnaast pakt de complexiteit van de wijn de bergkruiden weer mooi op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *