Kaas & Wijn (3)
Rotgipfler & Le Bailli à la bière

Iedere maand stel ik (Maarten Koek), speciaal voor ILFW, een kaasplateau samen, gebaseerd op één wijn. Het kaasplateau wordt elke week met een nieuwe kaas uitgebreid, aan het eind van de maand is het kaasplateau compleet. In december ga ik aan het werk met Rotgipfler van het huis Weingut Biegler uit Oostenrijk. Deze week kaas nummer 3: Le Bailli à la bière.

Dit is de wijn

In de zomer van 2014 bezocht ik wijnhuis Biegler in Oostenrijk. Het weingut ligt in Gumpoldskirchen, 30 km ten zuidwesten van Wenen. Wijnmaker Othmar Biegler maakt daar alleen wijn van druiven uit de streek. Wat meteen opvalt aan deze wijnen is de zuivere smaak die gepaard gaat met veel diepgang en complexiteit. Toen ik de Rotgipfler voor het eerst proefde, wist ik meteen dat hij geschikt zou zijn om er een kaasplateau mee te combineren.
De Rotgipfler-druif is een druivenras, gemaakt van een kruising tussen traminer en roter veltliner. Hij wordt met name verbouwd in het Oostenrijkse wijngebied Thermenregion. De druif wordt zo genoemd omdat de bladeren die om de druiventrossen zitten, rode toppen hebben. Deze Rotgipfler is afkomstig van de Brindlbach wijngaard; de topwijngaard van Othmar Biegler. Hij ruikt naar mango en limoen, licht mineralig (door kalachtige ondergrond) en licht kruidig. In de smaak komt de frisheid terug, met een mooi dikke structuur en verfijnde zuren, fruitigheid en complexiteit. In de afdronk tonen van sinaasappel en ziltige mineralen.

Prijs:      € 10,95
Te koop via Marco Winterberg

Kaas nummer 3: le Bailli à la bière

 De derde kaas die ik heb gekozen is Le bailli à la bière uit Soignies uit het zuiden van België. De kaas wordt gemaakt door Madame Devroede en de kaas is vernoemd naar de boerderij. Le Bailli betekent in het Nederlands ‘deurwaarder’. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en de melk is afkomstig van Holsteinerkoeien. De kaas wordt vochtig afgewerkt en gewassen in pekel. Bij Bourgondisch lifestyle wordt de kaas vervolgens ook nog gewassen in bier. De kaas rijpt minimaal vier weken en heeft een vetpercentage van ongeveer 50%. De smaak van de kaas is lichtzoetig en ziltigheid door de korst. Het is een rijke kaas maar wel een allemansvriend.

Prijs:                     € 25,60 per kg
Te koop:              Bourgondisch lifestyle in Beverwijk en Haarlem. Meer verkoopadressen zie website.

Door complexiteit naar hoger niveau

Serveer de wijn iets warmer; tussen de 8 en 9 °C. De complexiteit van de wijn komt dan beter tot zijn recht. En juist die complexiteit van de wijn, past bij de rijke smaak van de kaas. Want  de ziltige mineralen en de lichtzoete tonen van de wijn tillen de kaas naar een hoger niveau.

3 thoughts on “Rotgipfler & Le Bailli à la bière

 1. Een erg leuke combinatie, ga het zeker een keer proberen. Je vermeldt: serveer de wijn wat warmer op 8 tot 9 graden. Ik vindt dat wel de minimumtemperatuur waarop je witte wijn moet serveren. Zou de wijn niet beter tot zijn recht komen op bijv 10 tot 11 graden?

  1. Goedemiddag Titia Boxma,

   Dat is goed om te horen. De temperatuur is een richtlijn dus als u hem iets warmer serveert is dat geen probleem. De wijn moet wel niet veel warmer worden maar 10 tot 11 graden is prima. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   vriendelijke groet
   Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *