Kaas & Wijn (5)
Rotgipfler & Cashel Blue

Iedere maand stel ik (Maarten Koek), speciaal voor ILFW, een kaasplateau samen, gebaseerd op één wijn. Het kaasplateau wordt elke week met een nieuwe kaas uitgebreid, aan het eind van de maand is het kaasplateau compleet. In december ga ik aan het werk met Rotgipfler van het huis Weingut Biegler uit Oostenrijk. Vanaf vandaag is de december-kaasplank compleet. Deze week kaas nummer 5: Cashel Blue. Bekijk ook de andere vier kazen: Utopia jong belegenRoyal BriardLe Bailli à la bière en Maritkase.

Dit is de wijn

In de zomer van 2014 bezocht ik wijnhuis Biegler in Oostenrijk. Het weingut ligt in Gumpoldskirchen, 30 km ten zuidwesten van Wenen. Wijnmaker Othmar Biegler maakt daar alleen wijn van druiven uit de streek. Wat meteen opvalt aan deze wijnen is de zuivere smaak die gepaard gaat met veel diepgang en complexiteit. Toen ik de Rotgipfler voor het eerst proefde, wist ik meteen dat hij geschikt zou zijn om er een kaasplateau mee te combineren.

De Rotgipfler-druif is een druivenras, gemaakt van een kruising tussen traminer en roter veltliner. Hij wordt met name verbouwd in het Oostenrijkse wijngebied Thermenregion. De druif wordt zo genoemd omdat de bladeren die om de druiventrossen zitten, rode toppen hebben. Deze Rotgipfler is afkomstig van de Brindlbach wijngaard; de topwijngaard van Othmar Biegler. Hij ruikt naar mango en limoen, licht mineralig (door kalachtige ondergrond) en licht kruidig. In de smaak komt de frisheid terug, met een mooi dikke structuur en verfijnde zuren, fruitigheid en complexiteit. In de afdronk tonen van sinaasappel en ziltige mineralen.

Prijs:      € 10,95
Te koop via Marco Winterberg

Kaas nummer 5: Cashel Blue 

De vijfde en laatste kaas voor dit kaasplateau van december is mijn favoriete blauwschimmel; Cashel Blue uit Tipperary in het zuiden van Ierland. De melk komt van Holsteiner koeien. De kaas is vernoemd naar een eeuwenoud kasteel dat wordt gezien als een nationaal symbool. De kaas wordt gemaakt door de familie Grubb. De melk is gepasteuriseerd en heeft een vetpercentage van ongeveer 50%. De kaas rijpt minimaal 8 weken en er wordt gebruik gemaakt van vegetarisch stremsel. De smaak is romig met nootachtige tonen en daarnaast een ziltigheid. Het is een kaas met karakter.

Prijs:                     € 27,35 per kg
Te koop:              Bourgondisch lifestyle in Beverwijk en Haarlem. Meer verkoopadressen zie website.

Complexiteit en balans

Serveer de wijn iets warmer, tussen de 8 tot 9 °C.  De romigheid van de kaas past goed bij de dikte (filmende karakter) van de wijn.  De ziltige tonen in de kaas pakken de ziltige mineralen in de wijn perfect op. Het pittige karakter wordt opgevangen door de complexiteit van de wijn en de lichtzoetige tonen in de afdronk brengen het totaal in balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *