Meatless Monday

Roerbaknoedels met groene groenten (vegan)

Roerbaknoedels zonder zakjes of pakjes! Bovendien ook nog eens VEGA(n). Culinair journalist Karin Luiten laat zien hoe makkelijk dat is. Bovendien in 30 minuten ready to eat! Zo simpel is dat.

Portret Karin Luiten
Portret Karin Luiten

Karin Luiten staat voor vers en gezond koken. Zij wil als geen ander laten zien dat je helemaal geen kant-en-klare pakjes en zakjes nodig hebt om iets lekkers op tafel te zetten. Met haar kookboekenreeks ‘zonder pakjes & zakjes’ ging ze de strijd aan met de voedselfabrikanten. In haar nieuwe kookboek Vega zonder pakjes & zakjes gebruikt ze ook geen kant-en-klare vleesvervangers. Verse groente is het uitgangspunt. Aangevuld met verse ingrediënten en smaakmakers. Zoals dit recept van roerbaknoedels.

 

In het intro van het recept zegt ze het volgende:

Noedels zitten ook in een pak, daar is niks mis mee. Maar die bijbehorende roerbaknoedelmixen zijn doorgaans niks meer dan suiker, zout, smaakversterker en aroma’s. Terwijl je een lekkere noedelmaaltijd zó in elkaar gewokt hebt.’

Maar vooral haar zelfgemaakte woksaus is hier de smaakmaker. Daar heb je geen flesje voor nodig. Zó klaar! Mijn enige kritiekpunt is dat dit gerecht voor 4 personen wat aan de krappe kant is. Bak er daarom nog een omeletje bij, dan is dat probleem ook weer opgelost. Alleen is het gerecht dan niet meer vegan!

 

Welke wijn bij groene roerbaknoedels met ketjap?

Dit wokgerecht smaakt licht zoetig door de stemgember en licht pittig. Boordevol knapperige groenten met relatief weinig noedels. Je hebt hier een wijn nodig met zachte zuren en ook een klein zoetje. Kies hier voor een pinot blanc of pinot gris uit de Elzas.

 

Roerbaknoedels met groene groenten uit het kookboek Vega, zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten

Roerbaknoedels met groene groenten

Bereiding: 30 minuten
Groene roerbaknoedels met ketjap uit het kookboek Vega, zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten. In 30 minuten op tafel
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram woknoedels
  • 200 gram bimi aspergebroccoli
  • 1 stronk paksoi in repen
  • 250 gram sugarsnaps
  • 3 lente-ui in ringetjes
  • handje koriander
  • 3 eetlepels plantaardige olie

Woksaus

  • 4 knoflooktenen
  • 2 stemgemberbolletjes
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop uit dat potje stemgember
  • 1 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepels sambal
  • sap van ½ limoen

Bereiding
 

  • Woksaus: Haal zowel de knoflook als de gemberbolletjes door de knoflookpers. Meng met de rest van de ingrediënten in een kommetje.
  • Noedels: Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af door een vergiet en spoel af met koud water.
  • Groente: Snij de bimi doormidden en de paksoi in dikke repen, hou de witte stelen en groene bladeren apart. Snij de lente-ui in ringetjes, hak de koriander grof.
  • Wokken: Verhit een flinke scheut olie in de wok. Doe de bimi, sugarsnaps en paksoistelen erin en roerbak beetgaar in ± 4 minuten.
  • Schep nu ook de paksoibladeren erdoor. Voeg de uitgelekte noedels toe en de woksaus. Schep alles goed door elkaar en verwarm al omscheppend.
  • Serveren: Bestrooi met lente-ui en koriander.

Notities

TIPS:
1. Van paksoiblad blijft helemaal niks over bij verhitting. Daarom wat later toevoegen bij het wokken.
2. Te pittig? Extra scheut ketjap. Te flauw? Extra sambal.
3. Eet meteen, of laat afkoelen en eet koud, als salade.
4. Ook lekker met geroosterde cashewnoten of pinda’s. Met peultjes in plaats van sugarsnaps.

 

Bestellen kun je hier:

Cover VEGA zonder pakjes en zakjesTitel : Koken met Karin Vega zonder pakjes & zakjes
Auteur : Karin Luiten
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 9464 041 255
Prijs : € 25,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept