Voor het weekend

Rijstmeeltaart met peer & amandel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Wat verwacht je van een rijstmeeltaart? Misschien dat ie naar rijst smaakt en proeft. Maar dat is hier niet het geval.  Er komt geen ‘echte’ rijst aan te pas, alleen een beetje rijstmeel en dat is van ondersteunend belang. In feite is dit meer een amandeltaart met peren. Echt supersimpel om te maken, een kwestie van kloppen en bakken maar… ,zoals André van Duin zou zeggen.

Rijstmeel is eigenlijk gewoon gemalen, ongekookte rijst. In Europa wordt rijstmeel veelal gebruikt als glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Daarnaast kun je ook rijstebloem (wordt gebruikt voor baby’s) kopen in de supermarkt, maar dat is voorbewerkt en extra gefilterd.

Welke wijn bij rijstmeel taart met peer & amandel?

Het is een lekkere niet te zoete taart; je proeft peer en amandel. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want het lichte amandelaroma uit de wijn sluit mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

8 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 115 gram suiker
  • 2 eieren
  • 4 druppels amandelextract
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 2 rijpe peren*
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 15 gram amandelschaafsel
  • Extra: lage ronde bakvorm van 21 cm doorsnee

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Vet de bakvorm in. Klop de boter en suiker met een snufje zout in een grote kom in ca. 5 minuten luchtig en bleek. Klop de eieren en het amandelextract erdoor. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de rijstmeel toe en schep alles luchtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm.

Stap 2

Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en schep om met het citroensap en basterdsuiker. Verdeel ze met de bolle kant boven over het beslag en duw ze er iets in. Bak 10 minuten. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de taart in nog 25 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Serveer de taart met een lepel jam, crème fraîche, vanillekwark of vanillevla.

TIP

In plaats van peren kun je ook pruimen, gember of rood fruit gebruiken. Net wat je lekker lijkt.

Het kookboek

Rijst & co’ is een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Al eerder publiceerden we twee gerechten uit dit boek: boudoir-rijstsalade en garnalengumbo: ook heel geslaagd.

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: amandeltaart met peren. Supersnelle taart zonder taartbodem: homemade. Gemaakt van amandelen, suiker, eieren en peren. Je hoeft alleen de ingrediënten door elkaar te kloppen. Heel makkelijk, dit kan iedereen. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij dam Vin Santo? #herfst #wijnspijscombinatie #dessert #winter #taart

 

2 reacties op “Rijstmeeltaart met peer & amandel”

    • Beste Margo,
      Dat is inderdaad even weggevallen. Maar je moet de basterdsuiker en citroensap gebruiken om de peren mee in omhullen. Ik heb het recept inmiddels aangepast. Dank voor je reactie!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *