Voor het weekend

Mexicaanse bonensoep met rundvlees

recept mexicaanse bonensoep met rundvleesrode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bruinebonen #soep
rode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bruinebonensoep
rode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bonensoep

Bonensoep: echt een hartverwarmend weekendrecept voor als het buiten lekker nat en koud is, zoals nu! Maar ook bij uitstek geschikt voor aanstaande zondag; Oudejaarsdag. Tenminste dat vind ik. Heerlijk comfortfood, in afwachting van de champagne met hartige hapjes die gaan komen. Deze maaltijdsoep is afkomstig uit het kookboek Dagelijkse Kost (2) van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Hij zegt hierover: “Voedzame soepen die lang en rustig garen in de oven, daar houd ik van. In deze, een knipoog naar de populaire Mexicaanse chili con carne, zitten een pak groente, bonen én vlees. Meer dan een volwaardige maaltijd.” Ik krijg nu al trek! Jij ook?

Welke wijn bij Mexicaanse bonensoep met rundvlees?

Hier kies je een volle rode wijn bij afkomstig van hetzelfde continent. Bijvoorbeeld een Argentijnse Malbec of een Chileense Carmènere. Lekker sappig met voldoende body om tegenhang te geven aan de stevige smaak van de soep.

4 personen30 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, ontpit en in stukjes
  • 500 gram magere runderlappen, in kleine blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 grote wortelen, in stukjes ( of 1 winterpeen)
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 blikken rode kidneybonen à 310 gram
  • 2 runderbouillontabletten
  • 15 gram verse koriander
  • 4 eetlepels zure room
  • zout, versgemalen peper
  • geraspte schil van 1 limoen
  • geraspte oude kaas

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160℃. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Bak de ui, knoflook en chilipeper 3 minuten. Schep het vlees erdoor en bak nog 5 minuten. Schep de bleekselderij, wortel, paprika, specerijen en tomatenpuree erdoor en bak nog 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, rode bonen (met vocht), 1 liter warm water en bouillontabletten toe en breng de soep aan de kook. Roer goed door.

Stap 2

Zet de pan met deksel in het midden van de oven en laat het vlees in ca. 2 uur gaar en mals worden. Breng de soep op smaak met peper en zout. Dien op met een dot zure room, korianderblaadjes,  geraspte limoenschil en geraspte kaas.

 

Kookboek: Dagelijkse kost 2

Cover Jeroen Meus 2Kookboek (deel 2) met 101 recepten voor gevarieerde, toegankelijke en ongecompliceerde dagelijkse gerechten. De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus geeft ook kooktips en informatie over ingrediënten.

 

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand 2.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 978 90 223 3423 2
Prijs: € 24,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

2 reacties op “Mexicaanse bonensoep met rundvlees”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *