Aubergine met granaatappeldressing

Voor het weekend
Aubergine met granaatappeldressing

Een verrassend groentegerecht uit het genomineerde kookboek van het jaar 2016 ‘Basisboek India‘: romige aubergine met een pikante zuur-zoete dressing en knapperig frisse granaatappelpitjes. Het is een aangepaste versie van het populaire ‘Tawa Baingan’; spicy gefrituurde aubergines. Je kunt het serveren als een warme salade of als voorgerecht met wat stokbrood. Het smaakt ook prima bij een currygerecht, maar past ook heel goed bij gebakken vis, kip of lamsvlees.

Welke wijn bij aubergine met chilipeper en granaatappel?

De aardse aroma’s van de aubergine gecombineerd met het frisse van granaatappel vraagt om een wijn met dezelfde karaktertrekjes. Een kruidige rosé is dan op z’n plaats. Kies voor bijvoorbeeld de rosé van Clos Marie. Frisse fruitaroma’s met voldoende body om overeind te blijven. Maar een rosé champagne zal ook niet misstaan.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 middelgrote aubergines, in de lengte in plakken
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel garam massala
  • 2 eetlepels olie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels (sherry)azijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel munt, fijngehakt
  • 2-3 eetlepels granaatappelpitten

Stap 1

Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze ca. 30 minuten in een vergiet uitlekken. Spoel het zout eraf en dep de plakken met keukenpapier goed droog. Roer de kurkuma, garam massala en olie door elkaar.

Stap 2

Doe de sjalotten, knoflook, suiker, azijn en chilipoeder met 3 eetlepels water in een pannetje en kook het mengsel 1 minuut. Laat het helemaal afkoelen. Roer de koriander, munt en granaatappelpitten erdoor.

Stap 3

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk het rooster met olie. Wrijf de aubergineplakken aan beide kanten in met de massalapasta. Leg ze op het rooster en gril ze in ca. 8 minuten gaar. Keer ze halverwege. Leg de aubergine op een schaal en schep de granaatappeldressing erover.

 

Kookboek: Basisboek India

Een toegankelijk Indiaas kookboek met helder beschreven recepten. Het is een van de zes genomineerde kookboeken voor Kookboek van het jaar 2016.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Basisboek IndiaTitel: Basisboek India
Auteur: Amandip Uppal
Uitgever: Gottmer/Becht
ISBN: 9789023014928
Prijs: € 29,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *